S-a intamplat in 30 iulie 1980 La Hinova a fost descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.

Hr. Tezaurul de la Hinova este un tezaur arheologic descoperit in anul 1980 in localitatea Hinova, format din 9.639 piese. Dovada materiala a existentei si priceperii strabunilor nostri, dacii, tezaurul dateaza de []The post S-a intamplat in 30 iulie 1980 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 iulie 1980 was first posted on iulie 30, 2020 at 4:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 iulie 1980 La Hinova a fost descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.

Hr. Tezaurul de la Hinova este un tezaur arheologic descoperit in anul 1980 in localitatea Hinova, format din 9.639 piese. Dovada materiala a existentei si priceperii strabunilor nostri, dacii, tezaurul dateaza de la sfarsitul mileniului II i. Hr. si se pare ca a fost recuperat in totalitate, cantareste cinci kilograme si este cel mai mare tezaur preistoric atat de la noi din tara, dar si din imprejurimi. Este format din 9.639 de piese si contine: o diadema de aur, 14 bratari diferite ca model si greutate, 92 pandantive, 762 margele, 8.765 paiete, 4 inele si multe alte obiecte, toate din aur. Una dintre bratarile barbatesti este confectionata dintr-o bara masiva din aur, rasucita de 6 ori si cantareste 469 g, iar cea mai mare bratara de acest gen este lucrata dintr-o foaie lata si masiva de aur tot rasucita, cantareste 580 g si este impodobita cu 10 butoni fixati prin gaurire. S-au gasit chiar gheme de sarma si bare de aur care se presupune ca reprezentau materia prima pentru mesterii aurari. Inca de la momentul descoperirii a fost evident ca obiectele sunt adevarate opere de arta, aratand iscusinta mestesugarilor, care se pare ca foloseau metode avansate de prelucrare a aurului, dupa cum se poate deduce din frumusetea si rafinamentul fiecarei piese luata in parte. Acest tezaur de la Hinova a fost descoperit in urma unor investigatii arheologice in anul 1980, in perimetrul unui castru roman. Se presupune ca tezaurul a fost ingropat acolo pentru a i se asigura securitatea si a ramas acolo pana a fost descoperit si inventariat de arheologii romani. Tezaurul, in integralitatea celor cinci kilograme de aur...