S-a întâmplat în 1 august 1883
III.1918, a hotarat unirea Basarabiei cu Romania; membru marcant al PN , parlamentar in toate legislaturile intre anii 1918 si 1940; ministru in mai multe randuri in Guvernul de []The post S-a intamplat in 1 august 1883 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 1 august 1883 was first posted on august 1, 2020 at 12:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 august 1883: S-a nascut (la Cubolta, azi in R. Moldova) Pan (Pantelimon) Halippa, publicist si om politic; vicepresedinte al Sfatului arii, care, la 27.
III.1918, a hotarat unirea Basarabiei cu Romania; membru marcant al PN , parlamentar in toate legislaturile intre anii 1918 si 1940; ministru in mai multe randuri in Guvernul de la Bucuresti in perioada 1927 1931; membru corespondent al Academiei Romane (m. 1979). Pantelimon Halippa a fost unul dintre cei mai importanti militanti pentru afirmarea spiritului romanesc in Basarabia si pentru unirea acestei provincii cu Romania.
A fost presedintele Sfatului arii care a votat Unirea la 1918. A ocupat functii de ministru in diferite guverne.
A fost persecutat politic de regimul comunist si inchis la Sighet.
Membru corespondent al Academiei Romane exclus in 1948, repus in drepturi in 1990. Fiu al dascalului de biserica Nicolae Halippa, tanarul Pan Halippa a urmat scoala primara in satul natal, la Cubolta, apoi cursurile colii Spirituale din Edinet si ale Seminarului Teologic din Chisinau. Dupa ce a absolvit seminarul in 1904, s-a inscris la Facultatea de Fizica si Matematica a Universitatii din Dorpat (azi Tartu, Estonia). De aici a fost exmatriculat un an mai tarziu pentru implicarea in miscarea nationalista izbucnita. Revenit la Chisinau, s-a apropiat de tinerii intelectuali romani, colaborand la Revista Basarabia , prima publicatie romana a epocii, in paginile careia a tiparit imnul revolutionar Desteapta-te, romane, fapt pentru care a fost arestat de autoritatile tariste in 1906 si depus la o inchisoare de langa Moscova. Dupa eliberare, Halippa s-a refugiat la Iasi si s-a inscris la Facultatea de Litere si Filosofie, a carei cursuri le-a urmat intre 1908 si 1912. In aceasta perioada a colaborat la revista Viata romaneasca , in care a publicat Scrisorile din Basarabia .
In 1908 a tiparit la Chisinau, cu caractere chirilice, Pilde si novele , prima carte literara din Basarabia, iar in 1912 lucrarea Basarabia, schita geografica . Revenit la Chisinau in 1913, publica impreuna cu Nicolae Alexandri si cu ajutorul lui Vasile Stroescu, ziarul Cuvant moldovenesc , al carui director a fost. In scrierile sale, Halippa nu a contenit sa militeze pentru unirea Basarabiei cu Romania. Activitatea sa politica s-a intensificat iar in 1917 s-a numarat printre fondatorii Partidului National Moldovenesc. Pantelimon Halippa a jucat unul dintre cele mai importante roluri in in procesul de unificare a Basarabiei cu Romania. Face parte din conducerea Sfatului arii, adunarea care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu Romania, iar la sfarsitul anului 1918 este ales si presedinte al acestui for. A luat de asemenea parte la adunarile de la Cernauti si de la Alba-Iulia, care au proclamat Unirea Bucovinei si, respectiv, a Transilvaniei cu...