S-a intamplat in 2 august 1939: Albert Einstein scrie o scrisoare presedintelui Franklin D. Roosevelt, indemnandu-l sa inceapa proiectul Manhattan pentru a dezvolta o arma nucleara. Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomica) in timpul celui de-al doilea razboi Mondial de catre Statele Unite ale Americii, Regatul Unit si []The post S-a intamplat in 2 august 1939 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 august 1939 was first posted on august 2, 2020 at 3:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 august 1939: Albert Einstein scrie o scrisoare presedintelui Franklin D. Roosevelt, indemnandu-l sa inceapa proiectul Manhattan pentru a dezvolta o arma nucleara. Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomica) in timpul celui de-al doilea razboi Mondial de catre Statele Unite ale Americii, Regatul Unit si Canada.

Leo Szilard, un fizician de origine maghiara, care fusese coleg cu Albert Einstein in Germania, a plecat in Anglia in 1933, pentru a scapa de persecutia nazista, mutandu-se in America in 1938. Pe masura ce razboiul din Europa a luat amploare, el a devenit ingrijorat de faptul ca fizicienii americani nu percepeau bomba atomica sub forma unui posibil produs al fisiunii nou descoperite a uraniului. Prin luna iulie a anului 1939, Szilard si un alt fizician nascut in Ungaria, Eugene Wigner, l-au vizitat pe Einstein la casa sa de vacanta din Long Island. Szilard l-a rugat pe Einstein sa-i trimita o scrisoare Reginei Mama a Belgiei, cerandu-i sa faca tot posibilul pentru a impiedica Germania nazista sa obtina uraniu din Congo-ul belgian.

Einstein a preferat sa ii scrie prietenului sau, ambasadorul belgian in Statele Unite. Ulterior, Szilard s-a intalnit cu Alexander Sachs, un economist care fusese consilierul vechiului sau prieten, prese intele Franklin D. Roosevelt.

Sachs a spus ca daca Szilard il putea ruga pe Einstein sa-i scrie o scrisoare lui Roosevelt, el i-ar inmana-o personal presedintelui. Szilard a scris o ciorna, pe care i-a trimis-o lui Einstein, dupa care i-a facut inca o vizita, de aceasta data insotit de un alt fizician de origine maghiara, Edward Teller. Dupa mai multe discutii si alte cateva ciorne, Einstein a aprobat o versiune care i-a fost trimisa presedintelui Roosevelt pe 2 august 1939.

O luna mai tarziu, a inceput cel de-al doilea razboi mondial. Sachs s-a intalnit cu Roosevelt pentru a discuta scrisoarea abia pe 11 octombrie. Dupa opt zile, Roosevelt a raspuns printr-o scrisoare care incepea cu Dragul meu Profesor: Am considerat ca aceste informatii sunt atat de importante, incat am dispus organizarea unei comisii ce consta din seful Biroului de Standarde si un reprezentant ales al Armatei si Marinei pentru a investiga temeinic posibilitatile sugestiei dumneavoastra cu privire la elementul uraniu . Cu toate acestea, comunitatea fizicienilor nu a primit niciun semn legat de vreun program atomic american.

Pe 7 martie 1940, Einstein si Szilard au colaborat la o a doua scrisoare, mai urgenta, adresata lui Roosevelt.

Aceasta incepea in felul urmator: De la inceputul razboiului, interesul fata de uraniu s-a intensificat in Germania. Am aflat acum ca acolo sunt intreprinse cercetari in mare secret. Activitatea in aceasta directie a demarat si in Statele Unite, in iunie 1940, cand Roosevelt a aprobat formarea National Defense Research Committee, prezidata de Vannevar Bush, presedintele Fundatiei Carnegie. Bush a blocat publicarea articolelor despre cercetarea uraniului si a interzis includerea in comitet a savantilor de origine straina, negand astfel existenta acestui comitet fata de multi fizicieni.

Ceea ce va deveni proiectul strict...