S-a intamplat in 3 august -Ziua Timisoarei ; marcata, din 1999, la initiativa municipalitatii de pe Bega; este data la care, in anul 1919, batalioane de dorobanti, conduse de generalul Virgil Economu, au intrat in oras si au instaurat prima administratie romana care a luat locul celei sarbesti; o saptamana mai tarziu, la 10.

VIII.1919, banatenii votau []The post S-a intamplat in 3 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 august was first posted on august 3, 2020 at 6:21 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 august-Ziua Timisoarei ; marcata, din 1999, la initiativa municipalitatii de pe Bega; este data la care, in anul 1919, batalioane de dorobanti, conduse de generalul Virgil Economu, au intrat in oras si au instaurat prima administratie romana care a luat locul celei sarbesti; o saptamana mai tarziu, la 10.

VIII.1919, banatenii votau unirea Banatului cu Romania. 1492: Cristofor Columb a inceput prima sa calatorie spre America. Expeditia se va incheia la 15 martie 1493. 1571: Batalia de la Famagusta; turcii cuceresc insula Cipru de la venetieni. 1596 David Fabricius descopera variatia de lumina a stelei Mira, prima stea variabila din istorie descoperita. Teolog pasionat de astronomie, Fabricius descopera Mira in 1596, dar considera ca este un astru la fel ca toate celellalte. Cand acesta capata o noua intensitate a luminii in 1609, lui Fabricius ii devine limpede ca descoperise un nou tip de astru. Astrele variabile se deosebesc de cele obisnuite prin faptul ca intentitatea luminii pe care o percepem de pe Pamant se schimba constant, fie din cauza luminozitatii oscilatorii a stelei, fie din cauza luminii care ajunge efectiv sa fie observata de pe Pamant. Pentru Fabricius, a insemnat doar inceputul experimentelor, iar doi ani mai tarziu i se alatura in observatii si fiul sau cel mare, recent intors de la studiile universitare din Olanda. Acesta aduce cu el si un nou tip de telescop, pe care cei doi il indreapta spre Soare. Treptat, incep sa isi noteze cu regularitate observatiile si inventeaza de asemenea o camera obscura, pentru a putea observa detaliile de pe suprafata Soarelui. Cei doi analizeaza pentru prima oara cu atentia petele intunecate de pe suprafata astrului si postuleaza de asemenea ca Soarele are o misare de rotatie pe o axa fixa, fapt deja propus dar niciodata studiat cu atentie.

David Fabricius publica, legat de acest subiect, una dintre primele lucrari, in iunie 1611. Dar lucrarea este eclipsata repede de studiul lui Christoph Scheiner, pe tema zonelor intunecate de pe suprafata Soarelui si de lucrarea lui Galileo Galilei, ambele publicate in 1612. 1601: In lupta de la Guruslau, trupele lui Mihai Viteazul si ale lui Gheorghe Basta il infrang pe Sigismund Bathory; sase zile mai tarziu, Mihai Viteazul este ucis la 3 km sud de Turda, din ordinul lui Basta. 1778: S a inaugurat Teatrul Scala din Milano. 1783: In Japonia, Muntele Asama erupe omorand 35.000 de oameni. 1795: S-a infiintat Conservatorul de Muzica din Paris. 1805, 3/4: S-a nascut Sir William-Rowan Hamilton, matematician si astronom irlandez; contributii in domeniile algebrei, opticii si mecanicii analitice (m. 1865). 1811: S-a nascut Elisha Graves Otis, inventator american; a inventat, in 1852, dispozitivele de siguranta pentru lifturi (d. 08.04.1861). 1834: S-a nascut Ioan M. Bujoreanu, prozator, autor dramatic de ocazie (dar nu lipsit de talent), publicist si traducator (a tradus din Boccaccio, Florian si Paul de Kock) (m. 1899). 1857: A murit Eug ne Sue, scriitor francez (n. 1804). 1858: Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria. Nascut la Bideford in comitatul Devon in 1827, Speke s-a inrolat in armata britanica din India, la varsta de 17 ani. El a ajuns atunci in Punjab, a parcursHimalaia si a calatorit in Tibet. In aprilie 1855, s-a alaturat expeditiei lui Sir Richard Francis Burton in Somalia. Calatoria a fost scurta durata. Ranit intr-un atac, Speke a fost repatriat. El s-a inrolat voluntar pentru razboiul din Crimeea si a comandat un regiment turc.

In anul 1858, John Hanning Speke va deveni primul european care a poposit pe malurile Lacului Victoria si ii va da numele reginei de atunci a Marii Britanii. Descoperind raul Kagera in 1861 si sursa Nilului Alb in 1862, Speke a dezlegat misterul izvoarelor Nilului, care i-a preocupat pe cercetatorii Continentului Negru ani indelungati. 1865, 3/15: Este reprimata de armata miscarea impotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza (aflat la Ems, in Germania), organizata de cele doua grupuri opozitioniste, conservatorii si liberalii radicali (care vor sfarsi prin a-l detrona pe domnitor la 23.

II.1866).1875: Times publica un reportaj despre unul dintre cele mai rasunatoare procese ale epocii victoriene. Colonelul Valentin Baker (fratele cunoscutului calator englez Sir Samuel White Baker, cel care a explorat Africa centrala si a descoperit lacul Albert), prieten al printului de Wales, este declarat vinovat de a fi agatat o onorabila domnisoara in trenul ce il ducea spre gara Waterloo. Tribunalul l-a pedepsit la 12 luni de inchisoare si la o amenda de 500 lire sterline. Dupa ispasirea pedepsei, Baker a emigrat in Imperiul otoman, unde, destul de repede, devine un membru de incredere al Pasei Mehmed Ali. Dupa participarea la numeroase conflicte de partea sultanului ramane in slujba sultanului, ca garda personala. Ocupa, la cativa ani dupa accea un post de conducere al armatei Armeniei, unde se ocupa de instructia noilor trupe. Ajunge general, ocupand chiar postul de comisar al politiei din Egipt, ce-i drept, pentru scurta vreme, acolo unde se dedica pregatirii noilor...