S-a intamplat in 5 august 1922: S-a nascut scriitorul Marin Preda; membru corespondent (1974) si membru titular post-mortem (1990) al Academiei Romane. Marin Preda s-a nascut pe 5 august 1922, in comuna Silistea-Gumesti, plasa Balaci, judetul Teleorman, fiu al lui Tudor Calarasu de profesie plugar si al Joitei Preda. Copilul va purta numele mamei, intrucat []The post S-a intamplat in 5 august 1922 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 august 1922 was first posted on august 5, 2020 at 3:08 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 august 1922: S-a nascut scriitorul Marin Preda; membru corespondent (1974) si membru titular post-mortem (1990) al Academiei Romane. Marin Preda s-a nascut pe 5 august 1922, in comuna Silistea-Gumesti, plasa Balaci, judetul Teleorman, fiu al lui Tudor Calarasu de profesie plugar si al Joitei Preda. Copilul va purta numele mamei, intrucat parintii nu incheiasera o casatorie legala, numai astfel Joita Preda putea primi pensie in continuare ca vaduva de razboi. Joita venea cu doua fete din prima casatorie: Maria (poreclita Alboaica dupa numele barbatului) si Mita (Tita). Tudor Calarasu avea si el trei baieti cu prima sotie care-i murise: Ilie (Paraschiv), Gheorghe (Achim) si Ion (Nila). In familia celor doi soti se mai nasc: Ilinca, Marin si Alexandru (Sae).

Marin Preda isi petrece copilaria in aceasta familie numeroasa care in ciuda celor doua loturi de pamant primite la improprietarire nu este lipsita de griji. In septembrie 1929 invatatorul Ionel Teodorescu il inscrie pe Marin Preda in clasa I, insa tatal, care si-a dat copiii la scoala numai la varsta de 8 ani, nu-l lasa sa frecventeze. Anul urmator este reinscris in clasa I, la coala primara din satul natal. Dar, ca in orice familie de la tara, copilul participa si la treburile gospodaresti (pazitul vitelor, munca la camp), ceea ce face ca in primele clase sa absenteze adesea de la scoala. Dar treptat treptat, se dovedeste printre elevii cei mai buni din seria sa, obtinand premiul cu coronita (scena evocata in Morometii).

Anul 1933 1934 (clasa a IV-a) este unul dintre cei mai grei din viata scolarului: tatal nu-i mai poate cumpara carti si se imbolnaveste de malarie. Invatatorul ii arata multa bunavointa, il ajuta sa termine anul scolar si-i imprumuta carti. Cand nu gaseste carti noi in sat, merge sa imprumute in comunele vecine Cum adica exclama odata tatal surprins sa faci treizeci de kilometri pana la Recea, dupa o carte, domnule?! Dar ce, e aurita? i sa-l fi pus la o treaba mai mica decat asta, ar fi iesit galagie mare . Cu rugaminti repetate si insistente, obtine de la mama sa promisiunea ca il va convinge pe tatal sau sa-l dea la scoala de invatatori .

Intre 1934 1937 urmeaza clasele V VII, avand ca invatator pe Ion Georgescu din Balaci, un sat vecin. Dascalul isi va reaminti la batranete ca elevul Marin Preda era un visator in clasa dar se descurca bine, la scris , la o tema data despre Unirea Principatelor facand o lucrare senzationala . Termina clasa a VII-a cu media generala 9,78. Examenul pentru obtinerea certificatului de absolvire a sapte clase il sustine la coala de centru din Ciolanesti (o comuna la zece kilometri distanta de Silistea-Gumesti). La 18 iunie i se elibereaza certificatul nr.71 de absolvire a sapte clase primare, cu media generala pe obiecte 9,15.

In aprilie 1942 debuteaza cu schita Parlitu in ziarul Timpul (nr. 1771 si 1772 din 15 si 16 aprilie), la pagina literara...