S-a intamplat in 15 august -Adormirea Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita pe 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului a fost luata de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Hristos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. []The post S-a intamplat in 15 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 15 august was first posted on august 15, 2020 at 7:31 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 august-Adormirea Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita pe 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului a fost luata de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Hristos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. Ziua Marinei Romane se sarbatoreste, din anul 1902, de Ziua Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor. 1248:Arhiepiscopul Conrad von Hochstaden pune piatra de temelie a Catedralei gotice din K ln.

Domul din K ln are o inaltime de 157,38 m, fiind dupa M nsterul din Ulm a doua biserica ca inaltime in Germania si a treia dupa Bazilica Notre-Dame de la Paix ca inaltime in lume. Ea este situata pe marginea de nord a granitei de odinioara a asezarii romane, fiind in imediata apropiere a garii principale de cale ferata ca si a podului Hohenzollernbr cke sau a unor muzee a orasului.

Fluviul Rin se afla la cca. 250 m de cladirea domului care se afla pe o colina putand fi vazut din departare. Constructia impozanta a domului a fost cladita in stil gotic, asemanator catedralelor din Sevilla si Milano. Se poate observa combinarea armonioasa a elemetelor arhitectonice a stilului gotic medieval.

Fatada gigantica de vest, flancata de cele doua turnuri, ocupa o suprafata de peste 7.100 mp.

Intre anii 1880-1884 domul a fost cea mai inalta cladire din lume.

Domul din K ln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO. 1530 Este terminata constructia Manastirii Humor, ctitorie a marelui logofat Teodor Bubuiog; opera a zugravului Toma de la Suceava Manastirea Humor (denumita uneori si Manastirea Humorului) este o manastire ortodoxa din Romania, construita in anul 1530 in satul Manastirea Humorului din comuna omonima (aflata in prezent in judetul Suceava) de catre marele logofat Toader Bubuiog. Biserica manastirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sarbatorit in fiecare an pe 15 august) si Sfantul Mucenic Gheorghe (sarbatorit la 23 aprilie).

Manastirea Humorului a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 292, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05570. In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, tiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica Adormirea Maicii Domnului si Sf. Gheorghe a Manastirii Humor, impreuna cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, Suceava (Sf. Ioan cel Nou) si Voronet), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei. 1534 Sfantul Ignatiu de Loyola a intemeiat Ordinul iezuit Societatea lui Isus (Societas Iesu/Jesu (S.

J.) in latina) este un ordin religios crestin al Bisericii catolice aflat in serviciul direct al Papei.

Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de catre un grup de studenti aiUniversitatii din Paris, in frunte cu Ignatiu de Loyola.

Ordinul a fost aprobat pe 27 septembrie 1540 de Papa Paul al III-lea, prin bula Regimini militantis Ecclesiae .

Pe langa cele trei voturi (promisiuni) calugaresti obisnuite (ascultare, castitate, saracie), iezuitii au introdus un al patrulea vot, anume cel de ascultare neconditionata fata de papa.

Iezuitii au intemeiat renumite institutii de invatamant, pe care le-au deschis tuturor categoriilor sociale.

S-au facut remarcati atat in domeniul educatiei, cat si pe taram misionar. Au raspandit crestinismul in toate noile continente, fiind activi mai ales in Asia (Japonia, China, India) si in America de Sud (Paraguay).

Calugarii iezuiti s-au implicat in punerea in practica a hotararilor Conciliului Tridentin, care a decis primenirea Bisericii Catolice dupa socul Reformei protestante.

Iezuitii au fost principalii promotori ai Contrareformei, cautand sa restabileasca credinta catolica in tari cu traditie protestanta, precum Anglia, Germania, Olanda si Ungaria.

In Ucraina si Transilvania iezuitii au sprijinit afirmarea bisericilor greco-catolice, aducand importante servicii culturii tarilor respective. Universitatea din Cluj este continuatoarea colegiului iezuit la care a invatat si Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul.

Societatea lui Isus a fost desfiintata in mai multe randuri.

In Romania ordinul a fost interzis ultima data in anul 1948, odata cu instaurarea regimului comunist. Dupa 1989 ordinul a reintrat in legalitate. Sediul Provinciei Romane a Societatii lui Isus se afla in municipiul Cluj-Napoca. 1656: S-a nascut Sfantul Ioan cel Nou de la Partos, mitropolit al Timisoarei intre anii 1650-1653, facator de minuni; a fost canonizat oficial la 6.10.1956, iar praznuirea lui in calendarul ortodox roman se face la 15 septembrie.-1714, 15/26: A fost ucis (decapitat), la Constantinopol, Constantin Brancoveanu, domn al arii Romanesti (1688-1714), impreuna cu cei patru fii ai sai (Constantin, tefan, Radu si Matei); timp de un sfert de veac el a reusit, pe plan extern, sa mentina o pozitie de echilibru a tarii intre Imperiul Otoman, Rusia si Imperiul Habsburgic; domnia sa s-a caracterizat printr-o deosebita inflorire a culturii si artei (in timpul sau creandu-se si dezvoltandu-se stilul brancovenesc).

Datorita ravnei sale pentru apararea Ortodoxiei, Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in anul 1992, fiind praznuit a doua zi dupa data mortii sale, la 16 august. 1576:S-a stins din viata, la Padova, Italia, Valentin Greffi-Bakfark (n.1507), lautist virtuoz si compozitor transilvanean.

A compus muzica pentru lauta si a prelucrat melodii din folclorul romanesc. A intreprins numeroase turnee artistice in Europa. 1769: S-a nascut, in Ajaccio, Corsica, Napoleon I Bonaparte (m.1821), general si om politic francez.

Imparat al Frantei (1804-1814 si 1815). Unul dintre cei mai straluciti comandanti militari din istorie.

Ca militar s-a remarcat in campaniile din Italia, Egipt, Austria, Prusia, Rusia.

A fost infrant in campania din Rusia (1812) si Leipzig (1813).

El a revolutionat sistemul legal, politic si economic din Franta, prin Codul civil si a pus bazele unei reforme economice. 1771: S-a nascut Sir Walter Scott, scriitor romantic scotian, considerat creator al romanului istoric (m. 1832).-1772: S-a nascut Johann Nepomuk Maelzel, constructor german de instrumente mecanice; inventatorul metronomului (m. 1838). 1799: A incetat din viata Giuseppe Parini (n.1729), scriitor italian. A sustinut de pe pozitii iluministe, functia morala a artei (Principiile literaturii, 1761).

A scris versuri arcadiene (Ode, 1757/1796), poeme neoclasice cu caracter satiric (Ziua, 1763/1801 capodopera sa) etc.1832: S-a nascut Lucius O Brien, pictor canadian. 1852: A incetat din viata, la Bucuresti, Carl Frederich W. Mayer, arhitect german, cel care a realizat Gradina publica a Cismigiului. 1870: Pe prima pagina rezervata poeziilor exceptionale, a revistei Convorbiri literare , a aparut poemul Epigonii, de Mihai Eminescu. 1877: S-a nascut Francisc irato, pictor, grafician si critic de arta. 1881: A incetat din viata, la Rusanesti, jud. Olt, Alexandru Golescu (Negru sau Arapila) (n.1819), om politic roman. A participat, alaturi de marele sau prieten Nicolae Balcescu, la revolutia din 1848 din ara Romaneasca.

A fost secretar al Guvernului provizoriu si agent al acestui guvern in Occident.

Militant pentru Unirea din 1859, ministru si prim-ministru in timpul domniei lui Al. I. Cuza. 1883:S-a nascut, la Barlad, jud. Vaslui, Corneliu Moldovanu (m.1952), scriitor roman.

Poet intimist de orientare clasicista (Flacari, 1907; Cetatea soarelui si alte poeme, 1910; Poezii, 1924).

A publicat romanul Purgatoriul, 2 vol. (1922) si teatru (Fluturii, 1914).

A dat o versiune romaneasca a Cantarii cantarilor (1908). 1883:S-a nascut, la Vrpolje, Ivan Me trovi (m.1962), sculptor, pictor si gravor croat. Membru de onoare al Academiei Romane (1940).

Stabilit in Marea Britanie (1914), apoi in S.

U.

A. (1947).

Fondator al Academiei din Zagreb (1909). A executat statui ecvestre, reliefuri, portrete etc. A realizat la Bucuresti statuile lui Carol I, I.

C. Bratianu si monumentul lui Ferdinand I. Statuia ecvestra a regelui Carol I al Romaniei, realizata de Ivan Me trovi , a fost inaugurata la 10 mai 1939, pe atunci Ziua Nationala a Romaniei, in prezenta regelui Carol al II-lea al Romaniei si a Marelui Voevod Mihai (viitorul rege Mihai al Romaniei), data la care se implineau si 100 de ani de la nasterea lui Carol I. Desi Carol I nu a murit propriu-zis din cauza ranilor dobandite in razboi, calul sau este totusi reprezentat cu un picior din fata in aer, ceea ce inseamna, potrivit regulilor heraldice, ca personajul infatisat a murit din cauza ranilor de razboi. Moartea regelui Carol I, intervenita subit in 27 septembrie/10 octombrie 1914, a fost atribuita ranilor sale sufletesti, in contextul izbucnirii Primului Razboi Mondial, cand tara sa adoptiva, Romania, a ales sa lupte impotriva tarii sale natale, Germania. Dupa dezvelirea statuii plasate intre Palatul Regal si Palatul Cartii Fundatia Universitara sarbatorirea s-a...