Ioan CAPATA Pe langa privirea la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre adica la Iisus (Evrei 12, 2), suntem indemnati prin cuvantul lui Dumnezeu sa ne aducem aminte de mai marii nostri care ne-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; sa ne uitam cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si sa le urmam credinta []Ioan CAPATAPe langa privirea la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre adica la Iisus (Evrei 12, 2), suntem indemnati prin cuvantul lui Dumnezeu sa ne aducem aminte de mai marii nostri care ne-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; sa ne uitam cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si sa le urmam credinta (Evrei 13, 7).

Sfintilor lui Dumnezeu ca unii care sant fratii nostri mai mari in Domnul si care ne-au fost o pilda prin viata si moartea lor, le datoram dragoste si respect datori fiind sa calcam pe urmele lor, intrucat si ei au calcat pe urmele lui Hristos (I Cor. 11, 1).

Ce-ati invatat, ce-ati primit si auzit de-la mine si ce-ati vazut in mine faceti. i Dumnezeul pacii va fi cu voi spune Sf. Apostol Pavel in Filipeni 4, 9.

Urmati-ma pe mine fratilor si uitati-va bine la cei ce se poarta dupa pilda pe care o aveti in noi.

Tocmai in vederea aceasta, spre a ne opri din cand in cand si a privi in chip mai deosebit si staruitor, cu adanca inviorare la pilda cutremuratoare a vietii lor, Biserica o randuit zilele de amintire, sarbatorile diferitilor sfinti, sarbatori care, din nefericire, nu mai sunt intelese potrivit cu sfantul lor rost de catre cei mai multi din crestinii nostri, cari tocmai in aceste zile sub pretextul sarbatoririi zilei lor onomastice se dedau la tot felul de lucruri neingaduite, ca: chefuri, jocuri, betii, prin care necinstesc in felul cel mai necrestinesc aceste zile.

Sufletelor cu adevarat evlavioase din Biserica noastra le revine datoria frateasca de dragoste de a fi pentru cei nepasatori in privinta aceasta, o pilda care sa mustre fatarnicia si nepasarea lor.

Credem ca e de prisos sa mai amintim ca cinstea pe care o dam sfintilor nu trebuie sa se transforme nicidecum in adorare, ceea ce ar fi un mare pacat. Noi ii cinstim pe sfinti ca pe oamenii lui Dumnezeu si ca pe fratii si parintii nostri mai mari in Domnul, de care El s-a folosit pentru a ne aduce la El, a ne creste si a ne calauzi in adevarul Lui. Chiar inchinaciunile care se aduc in fata icoanelor lor, nu trebuie sa fie altceva decat niste semne de dragoste si respect care se dau unor oameni vrednici de o astfel de dragoste si...