S-a intamplat in 22 august 1233: Prima mentiune documentara a unui ban de Severin, in persoana lui Luca. 1456: A inceput a doua domnie a lui Vlad Tepes in Tara Romaneasca (pana in noiembrie 1462). 1485: Batalia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost infrant si ucis iar Henric de []The post S-a intamplat in 22 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 august was first posted on august 22, 2020 at 5:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 august 1233: Prima mentiune documentara a unui ban de Severin, in persoana lui Luca. 1456: A inceput a doua domnie a lui Vlad Tepes in Tara Romaneasca (pana in noiembrie 1462). 1485: Batalia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost infrant si ucis iar Henric de Richmond s-a incoronat rege al Angliei (30 octombrie 1485) sub numele de Henric al VII-lea, intemeind dinastia Tudorilor.

Batalia de la Bosworth a fost penultima batalie din Razboiul celor Doua Roze, razboiul civil dus intre Casa Lancaster si Casa York in Anglia in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Ea a avut loc la 22 august 1485, si a fost castigata de Casa Lancaster. Liderul acesteia, Henry Tudor, Earl de Richmond, a devenit in urma ei primul monarh englez din dinastia Tudor, casatorindu-se cu o printesa din Casa York. Inamicul sau, Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a murit in lupta. Istoricii considera ca batalia de la Bosworth a reprezentat sfarsitul dinastiei Plantagenet, moment definitoriu al istoriei Angliei. 1531: Batalia de la Obertyn: Petru Rares a fost infrant de poloni.

Batalia de la Obertyn (sau de la Obertin) dintre Petru Rares si hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) a avut loc pe 22 august 1531, dupa ce Petru Rares invadase Pocutia in 1530.

Aceasta s-a soldat cu infrangerea trupelor moldovene si recucerirea Pocutiei de catre polonezi. 1647: S-a nascut Denis Papin, medic si fizician francez, unul dintre inventatorii masinii cu abur; a inventat cazanul cu abur (Oala lui Papin , 1680); a stabilit relatia dintre temperatura de fierbere a apei si presiune (m. ~1712, la Londra) 1780: Navele lui James Cook, Resolution si Discovery, se intorc in Anglia dupa moartea lui Cook in Hawaii 1806:A incetat din viata, la Paris, Jean-Honor Fragonard (n.1732), pictor, desenator si gravor francez. Opera sa cuprinde compozitii de gen, peisaje, portrete si picturi cu subiect religios si mitologic (Sarbatoare la Saint-Cloud; Juramantul de dragoste; Sarutul pe furate).

Jean-Honor Fragonard (n. 5 aprilie 1732, Grasse d. Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Totusi, deoarece a creat in toate stilurile epocii, nu poate fi perfect incadrat intr-un anumit curent. Fragonard a fost un pictor al scenelor de dragoste subtile si frivole in genul f tes galantes , abordand teme indraznete, care nu dauneaza totusi intelegerii caracterului inovator al creatiei artistului.

Cand picteaza portrete, impresioneaza prin indemanarea extraordinara, iar tablourile sale cu teme istorice uimesc pe reprezentantii neoclasicismului academic. 1812: Descoperirea sitului arheologic Petra din Iordania de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt .

Petra reprezinta mostenirea nabateenilor, un popor arab care a venit in sudul Iordaniei acum mai bine de 2000 de ani.

Nabateenii erau o civilizatie de negustori, care a fost localizata cu 200 de ani inainte de Hristos 1820: S-a nascut, la Iasi, Manolache Costache Epureanu (m.1880), jurist si om politic roman. A fost un intelectual militant pentru Unirea Principatelor Romane si faurirea statului unitar national. A fost membru in Comitetul Central al Unirii din Iasi, deputat in Divanul ad-hoc (1857) si in Adunarea Electiva a Moldovei (1858), fiind si pe lista candidatilor la domnie.

A fost presedinte al Consiliului de Ministri, ministru al Justitiei, ministru de Interne si de Finante. 1850: A incetat din viata, la Weidling, Nikolaus Lenau (n.1802), poet austriac.

Reprezentant al romantismului german.

A scris poezii marcate de pesimism: Poezii (1832 si 1844), Poezii mai noi (1844), poeme dramatice (Faust, 1836) si epice (Don Juan, 1844; Albigenzii, 1842). 1860: S-a nascut inginerul german Paul Nipkow, inventatorul dispozitivului optico-mecanic (discul Nipkow) pentru analiza si sinteza imaginii de televiziune (1884), inlocuit astazi cu sisteme electronice (m. 1940). 1860: S-a stins din viata Alexandre Gabriel Decamps (n.1803), pictor si grafician francez.

A pictat scene de gen, in special orientale (Iesirea de la scoala turceasca), peisaje si scene de vanatoare in culori stralucitoare.

A creat numeroase caricaturi politice.-1862:S-a nascut compozitorul francez Claude Debussy (m.25.

III.1918). 1862: S-a nascut (la Kecskemet, Ungaria) P sta B la, arheolog (al epocii migratiunii popoarelor) si istoric al artei si culturii; unul dintre primii cercetatori ai epocii feudale timpurii din Transilvania (m. 1919, la Cluj) 1864: Adoptarea, din initiativa lui Henri Dunant, a Conventiei Internationale de la Geneva privitoare la acordarea statutului de neutralitate ranitilor de razboi si personalului sanitar militar.

A fost infiintata Crucea Rosie. 1875: S-a pus piatra de temelie a Castelului Peles din Sinaia.

Castelul Peles din Sinaia, resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorinta regelui Carol I al Romaniei (1866 1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bemb din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea. 1882: S-a nascut, la Buzau, Velimir Maximilian (m.1959), actor roman.

A fost codirector la Compania Bulandra-Maximilian-Storin . A interpretat roluri de opereta, comedie si drama.

A dat viata unor tipuri memorabile din teatrul romanesc si universal (Topaze; Burghezul gentilom; Domnisoara Nastasia; Omul care a vazut moartea; Sluga la doi stapani). 1883, 22.

VIII/3.

IX: A murit scriitorul rus Ivan Turgheniev.

Ivan Sergheievici Turgheniev (n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818, Oriol, Rusia d. 22 august/3 septembrie 1883, Bougival, langa Paris) a fost un romancier si dramaturg rus. Cel mai cunoscut roman al sau este Parinti si copii, publicat in 1862.

Maestru al realismului rus, prieten cu Gustave Flaubert si model al lui Guy de Maupassant, Turgheniev este un neintrecut analist al vietii sentimentale a eroilor sai, pe care-i surprinde, in ipostaze specifice, de la fulgeratoarea scanteie a primei idile adolescentine pana la pasiunea navalnica a tineretii si chiar pana la zbuciumul iubirilor tarzii, cel mai adesea ingradite de normele sociale. 1886: Apare, la Bucuresti, gazeta Gutenberg, editata de Asociatia muncitorilor tipografi cu acelasi nume. 1890: S-a stins din viata, la Mircesti, jud. Iasi, Vasile Alecsandri (n.1821), scriitor si om politic roman.

Membru fondator, din 1866, si membru de onoare, din 1871, al Societatii Academice Romane. Poet, prozator si dramaturg, Vasile Alecsandri a fost unul dintre scriitorii cei mai reprezentativi ai secolului al XIX-lea, una dintre autoritatile culturale ale timpului, care a adus o contributie remarcabila la crearea statului modern si la dezvoltarea literaturii romane. A fost scriitorul genial ales de destin sa puna, aproape in toate genurile ei, temelia literaturii romane moderne. Director al Teatrului National din Iasi, el a militat pentru afirmarea unei literaturi dramatice care sa devina un organ spre biciuirea moravurilor rele si a ridicolelor societatii .

A fost creatorul comediei sociale in teatrul romanesc si unul din marii nostri dramaturgi. In semn de omagiu, Teatrul National din Iasi ii poarta numele. 1892: S-a nascut Victor Daimaca, astronom si matematician; cercetari de astronomie fotografica; a descoperit, in 1943, doua comete care-i poarta numele (m. 1969) 1897: S-a nascut Sandu Albu, violonist si compozitor (m. 1978)-1897:S-a nascut (la Aminciu/Grecia, intr-o familie de aromani) Sterie Diamandi, biograf si eseist; prin cateva lucrari de succes, Diamandi a ilustrat o specie a literaturii de frontiera la moda in perioada...