S-a intamplat in 22 august 1972: A murit fizicianul tefan Procopiu; contributii in domeniile electromagneticii si termodinamicii; a ajuns pe cai proprii la notiunea de magneton inaintea fizicianului danez Niels Bohr si independent de acesta (1912); membru titular al Academiei Romane din 1955. Stefan Procopiu (n. 19 ianuarie 1890, Barlad d. Iasi) a fost []The post S-a intamplat in 22 august 1972 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 august 1972 was first posted on august 22, 2020 at 2:28 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 august 1972: A murit fizicianul tefan Procopiu; contributii in domeniile electromagneticii si termodinamicii; a ajuns pe cai proprii la notiunea de magneton inaintea fizicianului danez Niels Bohr si independent de acesta (1912); membru titular al Academiei Romane din 1955. Stefan Procopiu (n. 19 ianuarie 1890, Barlad d. Iasi) a fost un fizician, profesor universitar si inventator roman, membru titular (din 1955) al Academiei Romane.

A descoperit efectul Procopiu de depolarizare a luminii.

A urmat cursurile scolii primare si ale Liceului Gh. Rosca Codreanu (promotia 1908) din Barlad. Licentiat al sectiei fizico chimice a Facultatii de Stiinte din Iasi (1912), dupa care a urmat alte studii universitare la Paris. Asistent universitar la catedra de Aplicatiile electricitatii la Universitatea din Bucuresti. Intre 1 septembrie 1917 noiembrie 1919 a functionat la Catedra de fizica a Liceului Gh. Rosca Codreanu din Barlad.

A fost clasificat primul pe tara la examenul de capacitate (1919).

Devine sef de lucrari la catedra universitara sus-amintita (1919). In anul 1919 obtine o bursa Adamachi si pleaca la Paris pentru studii de doctorat.

Aici frecventeaza cursurile unor savanti ilustri ai vremii, precum Marie Curie, Paul Langevin, Aym Cotton.

Indrumatorul tezei de doctorat este pentru inceput prof. Gabriel Lippman, iar apoi prof. Aym Cotton. Stefan Procopiu descopera si analizeaza in laboratorul de fizica al Universitatii Sorbona un fenomen optic nou ce consta in depolarizarea longitudinala a luminii de catre suspensii si coloizi. Aceasta descoperire a fost prezentata in sedinta Academiei de Stiinte din Paris la 8 august 1921. Fenomenul este numit in anul 1930, de catre prof. Boutaric, fenomenul Procopiu. La 5 martie 1924, Procopiu obtine titlul de doctor in stiinte fizice cu lucrarea Asupra birefringentei electrice si magnetice a suspensiilor, in fata unei comisii formata din profesorii Aym Cotton, Charles Fabry si H. Mouton. Teza de doctorat a fost publicata la Editura Masson Paris si trimisa celor mai renumiti fizicieni ai vremii. Devine doctor in Stiinte Fizice la Sorbona (5 martie 1924) si pana atunci avea publicate 30 de lucrari.

Reia catedra sa din Bucuresti, iar la 15 ianuarie 1925 este numit profesor titular la catedra de Gravitate, Caldura si Electricitate a Universitatii din Iasi, la care a predat pana la pensionarea sa (1 octombrie...