Pentru a nu te tulbura si pentru a-ti pastra duhul rugaciunii, incearca sa eviti vizitele si discutiile. Mai presus de toate pune linistea, si sa cugeti adeseori la moarte. Moartea este mult-dorita pentru cei care il iubesc pe Dumnezeu, dar infricosatoare pentru cei care nu sunt pregatiti. Nu nascoci siretlicuri in problema mantuirii tale. Nu []Pentru a nu te tulbura si pentru a-ti pastra duhul rugaciunii, incearca sa eviti vizitele si discutiile. Mai presus de toate pune linistea, si sa cugeti adeseori la moarte.

Moartea este mult-dorita pentru cei care il iubesc pe Dumnezeu, dar infricosatoare pentru cei care nu sunt pregatiti.

Nu nascoci siretlicuri in problema mantuirii tale. Nu cauta cai nefiresti. Nu te impovara pe tine insuti cu nevointe extraordinare, decat numai atunci cand Domnul iti da puterea sa o faci. Sa te silesti permanent si fara mila pe tine insuti la orice lucru bun.

Este foarte primejdios sa urmezi gandurilor si cugetelor tale in ceea ce priveste mantuirea ta. Mintea noastra acest marginit ochi al omului trupesc percepe si cerceteaza numai lucrurile lumii exterioare, materiale, insa problemele duhovnicesti inalte sa le incredintam lui Dumnezeu prin parintele nostru duhovnic, si sa urmam tuturor sugestiilor lui.

Dispozitiile si intentiile noastre se...