15. Inteleptul cel fericit este acela care vede inainte si care stie mai dinainte cand sa mearga si cand sa stea. Care stie un lucru sau altul la timp, ce si cand sa faca sau sa nu faca, cand sa vorbeasca sau sa taca, ce sa ia sau ce sa lepede care stie ce este []15. Inteleptul cel fericit este acela care vede inaintesi care stie mai dinainte cand sa mearga si cand sa stea.

Care stie un lucru sau altul la timp, ce si cand sa facasau sa nu faca,cand sa vorbeasca sau sa taca,ce sa ia sau ce sa lepedecare stie ce este vrednic si cat sa caute si sa tinadin tot ce da sau tot ce primeste.16. Inteleptul cel invatat este acela care, din fiecare nenorocire si din fiecare greseala, invata intelesul folositorsi isi pastreaza sufletul priceput.

El, din fiecare cadere si din fiecare suferinta, strange lumina, pricepere, cumintenie.17. Inteleptul cel cumpatat este acela care, la timpul sau, vede si face binele,cunoaste si alege adevarul,iubeste si pastreaza masura.18. Acela care din experientele sale si-a alcatuit un dreptar de viata sanatos si temeinic,iar in mijlocul tuturor incercarilor sale, adancindu-se in sine insusi si invatand sa se cunoasca pe sine si pe Dumnezeul Cel Adevarat,priveste totul in chip mantuitor, de jos in sus,care priveste din smerenie spre slava,din trecut spre Viitorsi din sine spre altii, acela este adevaratul intelept.

Cununile slavite / Traian Dorz. Sibiu: Oastea Domnului, 2006