S-a intamplat in 27 august Sarbatoarea Nationala a Republicii Moldova. Ziua Independentei; Parlamentul de la Chisinau a adoptat Declaratia de independenta 27.

VIII.1991. Guvernul Romaniei a recunoscut independenta Republicii Moldova in aceeasi zi. 1521: A murit compozitorul francez Josquin Despr z (n. ~1440). 1576: A murit pictorul italian Tiziano Vecellio (n. ~1488/1490). -1588: []The post S-a intamplat in 27 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 august was first posted on august 27, 2020 at 6:46 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 august Sarbatoarea Nationala a Republicii Moldova. Ziua Independentei; Parlamentul de la Chisinau a adoptat Declaratia de independenta 27.

VIII.1991. Guvernul Romaniei a recunoscut independenta Republicii Moldova in aceeasi zi. 1521: A murit compozitorul francez Josquin Despr z (n. ~1440). 1576: A murit pictorul italian Tiziano Vecellio (n. ~1488/1490).-1588: Tratat de comert incheiat de Petru chiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, incheie, in numele reginei, cu domnitorul Petru chiopul un tratat prin care supusii reginei urmau a fi liberi a se statornici si a face negot, a vinde si a cumpara, ba chiar a face toate cele ce societatea omeneasca si obiceiul cauta pentru negot si pentru trebuintele vietii . 1635: A murit dramaturgul si poetul spaniol Lope De Vega. F lix Lope de Vega y Carpio (n. 25 noiembrie 1562, Madrid) a fost un scriitor spaniol, considerat unul din cei mai importanti poeti si dramaturgi ai Secolului de aur al literaturii spaniole. Volumul mare al operelor sale il incadreaza intre cei mai prolifici autori ai literaturii universale. Numit Phoenixul ingeniului de catre unii si Monstrul Naturii de catre Miguel de Cervantes, Lope de Vega a fost creatorul formulei teatrului clasic spaniol, operele sale reprezentandu-se si in prezent in cadrul festivalurilor de teatru clasic. Este de asemenea unul dintre marii poeti de expresie spaniola si continua sa influenteze tineri scriitori.

Este autorul a 3000 de sonete, 3 romane, 4 nuvele, 9 epopee, 3 poeme didactice si a sute de comedii; a cultivat toate speciile literare, cu exceptia nuvelei picaresti.

Atat viata, cat si opera lui Lope de Vega au fost caracterizate de o exuberanta extrema. 1664: A murit pictorul spaniol Francisco de Zurbaran. Francisco de Zurbar n (n. 6 noiembrie 1598, Fuente de Cantos d. Madrid) a fost un pictor spaniol, din perioada secolului de aur spaniol , remarcabil pentru operele sale cu teme religioase, in care arta sa demonstreaza o mare forta vizuala si un profund misticism. Datorita stilului sau auster si sumbru, precum si folosirii tehnicei de clarobscur , a fost denumit Caravaggio al Spaniei . Cu timpul stilul sau evolueaza, compozitiile se clarifica in tonuri mai acide, pentru a se apropia de maestrii italieni ai manierismului tarziu. 1770: S-a nascut filosoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel (m. 1831). 1783: A fost inaltat, din parcul Tuilleries, primul balon umflat cu hidrogen, construit la cererea fizicianului C sar Charles, dupa numele caruia, mult timp, baloanele cu hidrogen au fost numite charliere . Acest prim charlier, ca si primul balon cu aer cald, inventat de fratii Montgolfier, a fost inaltat fara echipaj. 1858: S-a nascut Giuseppe Peano, matematician italian. Giuseppe Peano (n.

Cuneo d.20 aprilie, 1932, Torino) a fost un matematician italian, ale carui lucrari au avut o valoare filozofica exceptionala. Autor a peste 200 de lucrari si carti, el a fost un fondator al logicii matematice si al teoriei multimilor. Axiomele lui Peano au fost numite in onoarea sa. Peano a fost profesor la Universitatea din Torino. 1865: S-a nascut Charles Gates Dawes, jurist, bancher si om politic american; presedinte al Conferintei de la Londra (1924) asupra reparatiilor de razboi datorate de Germania dupa prima conflagratie mondiala; Premiul Nobel pentru Pace pe 1925, impreuna cu Sir Austen Chamberlain, ministru de externe al Marii Britanii intre anii 1924 si 1929 (m. 1951). 1871: S-a nascut scriitorul american Theodore Dreiser. Theodore Herman Albert Dreiser (d.28 decembrie 1945) a fost un scriitor naturalist cunoscut pentru modul in care trata realitatea vietii in operele sale. Stilul lui Dreiser este marcat de fraze lungi si o atentie mare acordata detaliilor. Dreiser nu este apreciat pentru stilul sau, ci pentru realismul lucrarilor sale, dezvoltarea caracterelor si pentru punctele sale de vedere privind viata americana.-1877, 27.

VIII / 8.

IX: Are loc primul atac romanesc in Razboiul de independenta (al Regimentului 13 Dorobanti), in sectorul redutei Grivita din sistemul de aparare al Plevnei; cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca prima victorie a Armatei romane in timpul razboiului de la 1877-1878. Misiunea de asalt si cucerire a redanului otoman, din fata redutei Grivita-1 din sistemul de aparare a Plevnei, este incredintata Regimentului 13 Dorobanti, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, si altor subunitati din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Pentru succesul repurtat, drapelul de lupta al Regimentului 13 dorobanti este distins cu Ordinul Steaua Romaniei . De asemenea, se acorda unor ofiteri si soldati din subunitatile participante la atac Ordinul Steaua Romaniei , precum si medalia Virtutea militara .-1877: S-a nascut Charles Rolls, aristocrat britanic originar din ara Galilor, inginer mecanic, pilot pionier in sporturilor aviatice si automobilistice, cofondator al prestigioasei marci de automobile de lux Rolls-Royce in 1906 cu Henri Royce.

A murit la 17 iunie 1910.-1883: Explozia principala a eruptiei vulcanului Krakatau (Indonezia), considerata cea mai mare catastrofa naturala a mileniului.

Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiti vulcani ai lumii si cel mai destructiv din istoria omenirii dupa eruptia din 1883. Este situat in Indonezia, in stramtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java si la 40 de km de insula Sumatra. La 27 august 1883 s-a inregistrat cea mai catastrofala eruptie din istorie. Atat explozia, cat si cantitatea de materie aruncata in aer au depasit valorile inregistrate pana atunci. La fel zgomotul detonatiei. Coloana de cenusa vulcanica a atins altitudinea de 80 km.

Cel mai destructiv a fost, insa, valul tsunami provocat de eruptie. Valul ajungea pana la peste 40 de metri inaltime si se deplasa cu viteza foarte mare, maturand coasta de vest a insulei Java si coasta de sud-est a Sumatrei. i-au pierdut viata 36.000 de oameni si au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, dupa 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanta de peste 6000 de kilometri. 1890: S-a nascut Man Ray, pictor si fotograf american (m. 1976). 1896: Cel mai scurt razboi din istorie, razboiul anglo-zanzibar a inceput la ora 9:02 dimineata si a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, si inscaunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat insa ca pe tronul Zanzibarului sa urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice. 1903: S-a nascut Miron Nicolescu, matematician roman. Miron Nicolescu (n. Giurgiu d. 30 iunie 1975, Bucuresti) a fost un matematician roman, membru titular al Academiei Romane.

Nascut la Giurgiu, a urmat cursurile liceului Matei Basarab din Bucuresti. Dupa terminarea studiilor la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti in 1924, a plecat la Paris, unde s-a inscris la cole Normale Sup rieure si la Sorbona. In 1928 si-a luat doctoratul, cu teza Fonctions complexes dans le plan et dans l espace , sub indrumarea lui Paul Montel. Dupa intoarcerea in Romania, a predat la Universitatea din Cernauti pana in 1940, cand a fost numit profesor la Universitatea din Bucuresti. In 1936 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, iar in 1953 membru titular.

In 1963 a devenit director al Institutului de Matematica al Academiei Romane. Din 1966 pana la deces a fost presedinte al Academiei Romane.

La Congresul International al Matematicienilor de la Vancouver, Canada in 1974 a fost ales vice-presedinte al International Mathematical Union . 1905: S-a nascut inginerul Ion S. Antoniu; activitatea sa s-a indreptat spre domenii ca electricitatea (masuratori, incercari, producerea si distributia energiei electrice), electrotehnica, matematici pure, istoria stiintelor s.a; membru corespondent al Academiei Romane din 1963 (m. 1987). 1908: S-a nascut Lyndon Johnson, al 36-lea presedinte al SUA. Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe initialele sale, LBJ, a fost ce de-al treizeci si saptelea vicepresedinte si cel de-al treizeci si saselea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1963 1969). 1909: S-a nascut Lester Young, muzician american de jaz. 1915: S-a nascut Norman Ramsey, fizician american .

Norman Foster Ramsey (n. Washington, DC, SUA d. 4 noiembrie 2011, Wayland, Massachusetts, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1989 pentru inventarea metodei campurilor oscilatoare separate si utilizarea acesteia in maserii cu hidrogen si in alte ceasuri atomice.

Ramsey a primit jumatate din premiul Nobel, cealalta fiind acordata lui Wolfgang Paul si Hans Dehmelt. 1917: A murit Anton Naum, poet si traducator (din creatia unor mari scriitori francezi); membru titular al Academiei Romane din 1893 (n. 1829). 1917: A murit Ion Gramada, scriitor si istoric roman (n. 1886). 1918: S-a nascut Leon Levitchi, lingvist, filolog, unul dintre cei mai reputati shakespearologi romani. Leon D. Levitchi (d. 16 octombrie 1991) a fost un anglist roman, cunoscut ca traducator de literatura britanica si autor de dictionare si studii de referinta.

Leon Levitchi a fost unul dintre cei mai reputati shakespeariologi romani. A tradus in romaneste si publicat o editie in 11 volume a operelor lui William Shakespeare. De asemenea, a fost autor sau coautor a numeroase manuale de limba engleza, dictionare si studii de specialitate. A fost profesor universitar la catedra de limbi germanice de la Universitatea din Bucuresti. Impreuna cu Andrei Bantas a publicat o editie bilingva romano-engleza a poeziilor lui Mihai Eminescu, traducerile apartinandu-le. 1924: S-a nascut poeta Mariana Dumitrescu; actrita la Teatrul National din Bucuresti, s-a remarcat si ca scenarista si traducatoare de librete de opera; multe dintre poeziile sale au fost transpuse pe muzica (m. 1967). 1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a razboiului. Actul nu prevede nici o sanctiune impotriva celor care ar incalca pacea. Romania a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928. 1928: S-a nascut Mircea Zaciu, critic si istoric literar roman (m. 2000). 1929: S-a nascut scriitorul american Ira Levin; a scris, cu precadere, literatura de suspans, numeroase dintre lucrarile sale fiind ecranizate (m. 2007). 1930: S-a nascut jurnalistul Ion Ghitulescu, angajat al Radiodifuziunii Romane din anul 1951; sef al Sectiei Sport si Informatii (1961-1989), apoi director al Directiei Programe a SRR (1990-1996). 1930: S-a nascut Zigu Ornea, critic literar roman.

Zigu Ornea (nume original: Orenstein, n. Frumusica (jud. Botosani d. 14 noiembrie 2001) a fost un editor, critic, istoric literar, publicist si scriitor roman de origine evreiasca, autorul unei bibliografii impresionante cuprinzand numeroase lucrari de specialitate si articole, monografii, cronici literare si cronici ale editiilor. Alaturi de profesorul Leon Volovici, Zigu Ornea a subliniat printre primii tendintele si manifestarile antisemite din operele unor reprezentanti importanti ai generatiei interbelice de scriitori de la noi. Volumul Anii treizeci. Extrema dreapta romaneasca a reprezentat astfel pentru intelectualitatea romaneasca, alaturi de Jurnalul lui Mihail Sebastian, o oglinda impresionanta a perioadei interbelice intrucatva idilizate inainte vreme. Cartea a aparut in traducere si la prestigioasa editura Columbia University Press in anul 2000, constituind astazi o referinta bibliografica importanta in facultatile de profil umanist din Romania.

Urmeaza liceul la Botosani si cursurile Facultatii de Filosofie din Bucuresti. Debuteaza editorial in 1969, cu volumul Junimismul. Absolvent in 1955 al Facultatii de Filosofie...