S-a intamplat in 26 august 1910: S-a nascut Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioara Congregatiei romano-catolice Misionarele caritatii cu sediul la Calcutta, detinatoarea Premiului Nobel pentru Pace pe 1979. Avand numele la nastere Agnes Gonxhe Bojaxhiu, s-a nascut la la Uskub, acum Skopje, in Macedonia, fiind cea mai mica dintre cei cinci copii []The post S-a intamplat in 26 august 1910 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 26 august 1910 was first posted on august 26, 2020 at 3:08 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 26 august 1910: S-a nascut Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioara Congregatiei romano-catolice Misionarele caritatii cu sediul la Calcutta, detinatoarea Premiului Nobel pentru Pace pe 1979.

Avand numele la nastere Agnes Gonxhe Bojaxhiu, s-a nascut la la Uskub, acum Skopje, in Macedonia, fiind cea mai mica dintre cei cinci copii ai lui Nikola, care lucra ca farmacist si era implicat in politica albaneza, si Drane Bojaxhiu, care se ocupa cu vopsitul tesaturilor.

A fost fascinata inca din copilarie de povestirile despre misionarii crestini, iar la varsta de 12 ani a decis sa urmeze si ea aceasta cale. Dupa terminarea liceului, in septembrie 1928, Gonxhe a intrat la Institutul Sfintei Fecioare Maria, cunoscut sub numele Surorile din Loreto , din Irlanda, institutie care s-a remarcat pentru activitatea sa de caritate in India.

A ajuns apoi in India, la 6 ianuarie 1929, unde a predat geografia intr-o scoala din Calcutta.

In mai 1931, a facut legamantul religios de calugarie si si-a ales numele de Tereza, pentru ca a admirat-o foarte mult pe Sfanta Tereza de Lisieux o sfanta modesta care si-a dedicat viata rugandu-se pentru cei saraci. Sora Tereza este trimisa in comunitatea Surorilor de Loreto din Entally, unde avea sa petreaca 20 de ani din viata, si unde a predat la scoala de fete St. Mary.

La 24 mai 1937, ia numele de Maica Tereza, devenind, asa cum ea insasi a spus, mireasa lui Isus pentru toata vesnicia . A continuat sa predea la St. Mary, iar in anul 1944 a devenit directoarea scolii.

Impreuna cu alte calugarite a inceput sa ii ingrijeasca pe cei sarmani, bolnavi si fara alt ajutor, apoi a infiintat organizatia Misionarele caritatii , recunoscuta ulterior de Vatican si subordonata Papei. Pe 10 septembrie 1946, in timpul calatoriei cu trenul de la Calcutta la Darjeeling pentru o reculegere anuala, Maica Tereza a primit inspiratia , vocatia in vocatie , setea lui Isus dupa iubire si dupa suflete impunandu-se definitiv in inima ei. Tot in 1946, s-a imbolnavit de tuberculoza, apoi a simtit ca misiunea ei este alta, a cerut Vaticanului sa iasa din ordinul Surorilor Loretto, cu dorinta de a lucra in serviciul celor saraci si a intrat sub jurisdictia Arhiepiscopului din Calcutta (India), in 1948.

Pe 17 august 1948, a imbracat pentru prima oara sari-ul alb cu margini albastre si a iesit pe poarta iubitei ei manastiri din Loreto , pentru a incepe noua sa misiune aceea de a se dedica cu toata fiinta saracilor. A ajuns la Calcutta unde a gasit gazduire temporara la Micile Surori ale Saracilor, iar pe 21 decembrie 1948, a mers pentru prima oara la periferie, unde a vizitat familiile, a spalat ranile unor copii, s-a ingrijit de un barbat in varsta care zacea bolnav pe strada si de o femeie care murea de foame si de tuberculoza. Apoi, intr-o o perioada de cateva luni, i s-au alaturat, una dupa alta, mai multe dintre fostele ei eleve.

La 7 octombrie 1950, noua Congregatie a Misionarelor Caritatii era recunoscuta oficial in Arhidieceza de Calcutta. In anul 1960, Maica Tereza incepea sa trimita surori in alte zone ale Indiei, apoi primeste Premiul indian Padmashri, in 1962, iar in 1963, pentru a raspunde mai bine nevoilor saracilor, atat fizice cat si spirituale, a fondat congregatia Fratii Misionari ai Caritatii. In februarie 1965, Congregatia primeste Dreptul Pontifical din partea Papei Paul al VI-lea, apoi Maica Tereza deschide o casa de misiune in Venezuela, urmata de filiale la Roma si in Tanzania si, ulterior, pe toate continentele. In anul 1976, fondeaza ramura contemplativa de surori a Misionarelor Caritatii, iar in anul 1979 este rasplatita cu Premiu Nobel pentru Pace pentru opera ei caritabila, primind distinctia spre slava lui Dumnezeu si in numele saracilor .

Atunci, Maica Tereza a socat pe toata lumea cand i-a rugat pe cei din comisia Nobel sa renunte la dineul de dupa acordarea premiului afirmand ca Sunt 6.000 de dolari pe care i-as putea folosi pentru hrana saracilor din Calcutta. Cu banii astia mananca un an intreg . In anul 1984, ea infiinteaza organizatia Parintii Misionari ai Caritatii, iar in anul 1991 a dat viata Miscarii Corpus Christi pentru Preoti, ca o cale mica de sfintenie pentru cei care doreau sa impartaseasca spiritul si carisma ei.

In perioada 1980 1992, Maica Tereza a deschis case de misiune in aproape toate tarile comuniste, inclusiv in fosta Uniune Sovietica, Albania si Cuba, iar in Romania in anul 1992, prilej cu care ea a vizitat tara noastra (a doua vizita dupa cea din 1990 cand participase la deschiderea, de catre ordinul Misionarii Caritatii, a unui orfelinat la Bacau).

In ultima parte a vietii a fost macinata de probleme tot mai mari de sanatate, dar chiar si in aceste conditii ea...