S-a intamplat in 28 august 1917: S-a nascut dramaturgul Horia Lovinescu. Nascut la Falticeni, judetul Suceava, dramaturgul Horia Lovinescu este unul dintre cei mai valorosi autori romani de dupa 1948. Horia Lovinescu a fost fiul avocatului Octav Lovinescu si al Anei (n. Cetateanu, descendenta din familia lui Ion Budai-Deleanu). Unchiul sau este criticul literar Eugen []The post S-a intamplat in 28 august 1917 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 august 1917 was first posted on august 28, 2020 at 4:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 august 1917: S-a nascut dramaturgul Horia Lovinescu. Nascut la Falticeni, judetul Suceava, dramaturgul Horia Lovinescu este unul dintre cei mai valorosi autori romani de dupa 1948. Horia Lovinescu a fost fiul avocatului Octav Lovinescu si al Anei (n. Cetateanu, descendenta din familia lui Ion Budai-Deleanu). Unchiul sau este criticul literar Eugen Lovinescu, iar fratele sau este eseistul Vasile Lovinescu.

A facut scoala primara si Liceul Nicu Gane (1932-1936) in localitatea natala. A urmat, apoi, cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1942. i-a luat doctoratul la Iasi, in 1946, cu o teza despre poezia lui Arthur Rimbaud, premiata la cenaclul Sburatorul si publicata abia in 1981. A lucrat la Institutul de Statistica din Bucuresti si la Radiodifuziunea Romana.

In 1953 a debutat la Viata romaneasca , cu piesa Lumina de la Ulmi (piesa in trei acte, sase tablouri), care a fost pusa in scena in acelasi an (premiera 23 decembrie) la Teatrul Municipal din Bucuresti si a fost distinsa cu Premiul de Stat. A urmat o perioada de intensa activitate. A scris piese de succes pentru marile teatre, dar si pentru teatrele de amatori, scenarii radiofonice si de film sau a facut traduceri din dramaturgia straina. Bun cunoscator al teatrului, avand gusturi si opinii consolidate, Horia Lovinescu a abordat o problematica general umana intr-o retorica diversificata, urmarind indeosebi reactiile constiintei in situatii confuze: Hanul de la rascruce (piesa in trei acte, 1957), Surorile Boga (piesa in trei acte, 1959), Moartea unui artist (drama in doua parti, 1965), Petru Rares (1967), Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa (1968), i eu am fost in Arcadia (1971), Paradisul (1974) etc..

Opera dramatica a dramaturgului a fost reeditata in volume succesive, reunite sub acelasi titlu Teatru in 1963, 1967, 1971, 1973 (I-II) si 1978 (I-II). Horia Lovinescu izbuteste prin diverse strategii sa dea un sens moral comportamentului personajelor. Teatrul lovinescian vizeaza sinteza si folosirea celor mai felurite procedee: expresioniste (Omul care si-a pierdut omenia ), epice (Petru Rares ), existentialiste (Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa ) etc. Horia Lovinescu a abordat cu egal interes drama (Citadela sfaramata , Moartea unui artist ), melodrama (O intamplare , Al...