S-a intamplat in 28 august 476 d.

H.: Sfarsitul Imperiului Roman de Apus; Romulus Augustus, ultimul imparat, este detronat de capetenia mercenarilor germani, Odoacru; acesta devine primul rege barbar al Italiei (476-493 d.

H.). Imperiul Roman de Apus se refera la jumatatea de vest a Imperiului Roman, de la diviziunea lui Diocletian din 285; cealalta jumatate a []The post S-a intamplat in 28 august 476 d.

H. appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 august 476 d.

H. was first posted on august 28, 2020 at 12:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 august 476 d.

H.: Sfarsitul Imperiului Roman de Apus; Romulus Augustus, ultimul imparat, este detronat de capetenia mercenarilor germani, Odoacru; acesta devine primul rege barbar al Italiei (476-493 d.

H.).

Imperiul Roman de Apus se refera la jumatatea de vest a Imperiului Roman, de la diviziunea lui Diocletian din 285; cealalta jumatate a Imperiului Roman a fost Imperiul Roman de Rasarit, astazi cunoscut ca Imperiul Bizantin. Roma a incetat sa mai fie capitala de la data impartirii. In 286, capitala Imperiului Roman de Apus a devenit Mediolanum (modernul Milano). In 402, capitala a fost din nou mutata, de aceasta data la Ravenna.

Imperiul de Apus a existat intermitent in mai multe perioade intre secolele al III-lea si al V-lea, dupa tetrarhia lui Diocletian si reunificarile asociate lui Constantin cel Mare si Iulian Apostatul (324-363). Teodosiu I (379-395) a fost ultimul imparat roman care a domnit peste un Imperiu Roman unificat. Dupa moartea sa in 395, Imperiul Roman a fost divizat. Imperiul Roman de Apus s-a incheiat odata cu abdicarea lui Romulus Augustus, sub presiunea lui Odoacru.

In ciuda unei scurte perioade de recucerire a sa de catre Imperiul Roman de Rasarit, Imperiul Roman de Apus nu se va mai ridica din nou. Odata ce Imperiul Roman de Apus s-a prabusit, o noua era a inceput in istoria Europei de Vest: Evul Mediu si mai ales Epoca intunecata.

Moartea lui Honorius in 423 a fost urmata de criza pana cand guvernul roman rasaritean, cu forta armelor l-a instalat pe Valentinian al III-lea ca imparat occidental in Ravenna, cu Galla Placidia in calitate de regent in timpul minoritatii fiului ei.

Dupa lupte violente cu mai multi rivali, si impotriva dorintei lui Placidia, Aetius a crescut in rangul de magister militum. Aetius a fost capabil sa stabilizeze oarecum situatia militara din Imperiul de Apus, bazandu-se in mare masura pe aliatii sai huni. Cu ajutorul lor, i-a invins pe burgunzi care, dupa 407, au ocupat o parte din sudul Galiei si s-au stabilit in Savoia ca aliati romani (433). Spre sfarsitul acelui secol, cand puterea romana s-a slabit drastic, burgunzii extinzandu-si dominatia pe valea Ronului.

Intre timp, din pricina presiunii vizigotilor si rebeliunii lui Bonifaciu, guvernatorul din Africa adus pe vandalii condusi de regele Gaiseric din Spania in 429. Ei s-au oprit temporar in Numidia (435) inainte de a trece spre est si sa captureze Cartagina, de unde au stabilit un stat independent, cu o flota puternica (439). Flota vandala a devenit un pericol constant la adresa comertului maritim roman din coastele si insulele vestice si centrale ale Marii Mediterane.

In 444, hunii, care au fost angajati ca aliati romani de catre Aetius, au fost uniti sub regele lor ambitios, Attila. Acesta se intoarce impotriva fostului lor aliat, hunii devenind o amenintare a Imperiului. Attila a primit apoi un motiv pentru ajutor, inelul Honoriei, sora imparatului. Sub amenintarea razboiului, el a pretins jumatate din teritoriul Imperiului de Apus ca zestre.

Confruntandu-se cu refuzul, el a invadat Galia, dar a fost oprit in batalia de la Campiile Catalaunice de o armata combinata romano-germanica condusa de Aetius. In anul urmator, Attila a invadat Italia si a inceput sa marsaluiasca spre Roma, dar un focar de boala in armata sa, precum si motivul de pace oferit de Papa Leon, dar si rapoartele despre o campanie a lui Marcian indreptate spre capitala sa, in Panonia l-au determinat sa opreasca aceasta campanie. Pe neasteptate Attila a murit un an mai tarziu (453).

Aetius a fost ucis in 454 de catre Valentinian al III-lea, care a fost ucis doi ani mai tarziu, in 456, de catre suporterii huni ai generalului Aetius....