S-a intamplat in 29 august 1940: Consiliul de Coroana tinut in noaptea de 29-30 august a analizat comunicatele cu caracter ultimativ ale guvernelor german si italian si a hotarat acceptatea arbitrajului puterilor Axei asupra tratativelor romano-maghiare privind teritoriile din Ardealul de Nord. Rezultatul acestui arbitraj l-au constituit prevederile Dictatului de la Viena, semnat la 30.08.1940. []The post S-a intamplat in 29 august 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 august 1940 was first posted on august 29, 2020 at 3:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 august 1940: Consiliul de Coroana tinut in noaptea de 29-30 august a analizat comunicatele cu caracter ultimativ ale guvernelor german si italian si a hotarat acceptatea arbitrajului puterilor Axei asupra tratativelor romano-maghiare privind teritoriile din Ardealul de Nord. Rezultatul acestui arbitraj l-au constituit prevederile Dictatului de la Viena, semnat la 30.08.1940.

Romania renunta la garantiile anglo-franceze incercand o apropiere fata de Reich.

In acest trend se inscrie convocarea ministrului german la Bucuresti, Wilhelm Fabricius, pentru a-i transmite lui Hitler ca Romania cauta o colaborare mai intima cu Germania ce ar putea fi intarita chiar printr-o alianta. Regele cere practic ajutor F rerului dar raspunsul acestuia va fi extrem de dezamagitor. Romania trebuia, mai intai, sa inceapa negocieri cu Ungaria si Bulgaria in vederea rezolvarii problemelor teritoriale, asta fiind o conditie primordiala pentru o pacificare reala a Balcanilor . In tot acest timp, la 3 iulie 1940 trupele sovietice s-au instalat in Basarabia si nordul Bucovinei trasand noi granite unei Romanii in plina dezmembrare.

Spre a initia noua politica germanofila, Carol instaleaza guvernul I. Gigurtu, la 4 iulie 1940, numind ca titular al Afacerilor Straine pe Mihail Manoilescu, cunoscut pentru simpatiile sale fata de Italia si Germanie si introduce in guvern exponenti ai Miscarii Legionare, in frunte cu Horia Sima. Regele va trimite catre Hitler la 6 iulie o nota prin care accepta, in principiu, inceperea tratativelor cu Ungaria si Bulgaria. In nota trimisa se sublinia ca: Aceasta declaratie este legata cu speranta si cu increderea ca F rerul va da Romaniei tot sprijinul moral, pentru ca ceilalti parteneri sa nu mearga cu pretentiile lor dincolo de cadrul dreptatii nationale. Astfel se incerca castigarea de timp, in speranta ca se va putea schimba atitudinea Berlinului fata de Romania si astfel se va salva existenta statului, a armatei si se va minimaliza sacrificiile teritoriale. Totul se va dovedi a fi facut in zadar deoarece Hitler nu va deraia de la planurile sale din estul Europei in detrimentul statului roman.

Dupa multe si intense dezbateri interne, guvernul roman va incepe negocierile cu Bulgaria si Ungaria. Tratativele vor debuta prin trimiterea unor misiuni oficioase la Budapesta si Sofia, dupa care au inceput negocierile propriu-zise la 16 august, la Turnu Severin cu Ungaria si la 19 august 1940, la Craiova cu Bulgaria. In ceea ce priveste negocierile romano-bulgare, acestea au avut rolul de a reglementa modalitatile si consecintele cedarii Cadrilaterului, principiul cedarii integrale fiind acceptat in prealabil .

In ceea ce priveste negocierile romano-ungare acestea s-au dus intr-un climat de tensiune din cauza atitudinii refractare a diplomatilor maghiari care pretindeau peste jumatate din Ardeal cu peste 2.000.000 de romani. In Consiliul de Coroana din dimineata zilei de 23 august 1940 s-a pus problema gasirii unei metode necesare in vederea iesirii din impasul in care ajunsese negocierile romano-ungare cat si un eventual schimb de populatie cu statul maghiar.

Negocierile cu partea maghiara se reiau la 24 august dar ungurii se arata inflexibili in ceea ce priveste chestiunea schimbului de populatie.

Lucrurile pareau sa degenereze si la 28 august 1940, Regelui Carol al II-lea i se raporta despre repetate incursiuni unguresti si sovietice deasupra teritoriului romanesc si despre primele lupte aeriene care au avut loc. La 27 august delegatia romana este invitata la Viena unde urmau sa aiba discutii cu Ribbentrop si Ciano, ministrii de externe ai Germaniei si Italiei. In ziua de 29 august, ora 13,20, Manoilescu este invitat de catre Ribbentrop si Ciano la o conferinta la care cei doi au cerut ultimativ ca guvernul roman sa accepte fara rezerve arbitrajul Axei in ceea ce priveste diferendul cu Ungaria. Cei doi ministri nu s-au sfiit sa le explice diplomatilor romani ca alternativa unei asemenea arbitraj ar fi insemnat de fapt un razboi pe...