S-a intamplat in 29 august 1526: Batalia de la Mohacs (oras in Ungaria); armata ungara, condusa de Ludovic al II-lea, a fost invinsa de armata otomana, condusa de sultanul Soliman Magnificul; in urma acestei batalii, o parte din Ungaria a ajuns in stapanirea otomanilor. Batalia de la Moh cs a fost o batalie desfasurata la 29 []The post S-a intamplat in 29 august 1526 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 august 1526 was first posted on august 29, 2020 at 12:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 august 1526: Batalia de la Mohacs (oras in Ungaria); armata ungara, condusa de Ludovic al II-lea, a fost invinsa de armata otomana, condusa de sultanul Soliman Magnificul; in urma acestei batalii, o parte din Ungaria a ajuns in stapanirea otomanilor. Batalia de la Moh cs a fost o batalie desfasurata la 29 august 1526, langa Moh cs, in Ungaria.

In aceasta batalie, fortele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul P l Tomori si de regele Ludovic al II-lea (in varsta de 20 de ani) au fost invinse de fortele superioare numeric ale Imperiului Otoman, conduse de sultanul Soliman Magnificul. Victoria otomanilor a avut ca rezultat impartirea Ungariei timp de aprox. 150 de ani intre Imperiul Otoman si Casa de Habsburg din Austria. O a treia parte a teritoriului a format Principatul Transilvaniei.

Ungaria s-a opus timp de multi ani expansiunii Imperiului Otoman in sud-estul Europei, dar caderea cetatii Belgrad in 1521 a insemnat ca majoritatea teritoriului din sudul Ungariei a ramas fara aparare. Pentru a contracara puterea crescanda a otomanilor, Ludovic al II-lea, regele Ungariei si Boemiei, s-a casatorit cu Maria de Austria in 1522, sperand sa obtina ajutorul casei Habsburg a Austriei in razboiul cu otomanii. Otomanii au vazut aceasta alianta ca o amenintare la puterea lor din Balcani si au planuit s-o distruga.

Intr-un efort de a amana o ofensiva militara completa si o posibila cucerire a Ungariei, Inalta Poarta a facut ungurilor cel putin una sau chiar doua oferte de pace. Nu este clar motivul pentru care Ludovic a refuzat aceste oferte. Este posibil ca datorita presiunilor din partea nobililor din vestul Ungariei, influentati de proximitatea puterii crescande a Habsburgilor, s-au temut de posibile agresiuni din partea Austriei, in cazul semnarii unui tratat de pace cu otomanii. Regatul Poloniei (1385 1569) semnase un tratat similar de pace cu Poarta cu cativa ani inainte. In cele din urma, incercarile pentru un acord de pace au esuat si turcii au hotarat sa atace. In iunie 1526 armata otomana a urcat pe Dunare cu acest scop.

Armata ungara era impartita in trei parti principale: armata Transilvaniei, sub comanda lui J nos Z polya, numara intre 8.000 si 13.000 oameni si avea ca misiune pazirea trecatorilor din muntii Transilvaniei; armata principala, condusa de regele Ludovic; si o armata mai mica de circa 5.000 de oameni, comandata de contele croat Cristofor Frankopan. Datorita situarii geografice a regatului, telul final al armatei turcesti nu a putut fi determinat pana la trecerea muntilor. Din nefericire, dupa ce turcii au traversat muntii, armata Transilvaniei era mai departe de Buda decat otomanii. Documentele istorice ale vremii, desi rare, au consemnat faptul ca Ludovic a preferat sa se retraga, lasand turcilor cale libera.

Fortele maghiare au ales campul de lupta, o campie deschisa dar nu neteda, cu cateva mlastini, de langa Moh cs, in apropierea Dunarii. Otomanii au putut avansa aproape fara opozitie. In timp ce Ludovic astepta in capitala, turcii au asediat mai multe orase si au traversat raurile Sava si Drava. Ludovic a adunat intre 26.000 si 40.000 de soldati, in timp ce armata otomana numara circa 70.000 100.000 de oameni. Ungurii au ocupat terenul avantajos si au sperat sa hartuiasca cu succes armata otomana. Inceputul confruntarii este in general plasat intre orele 1:00 PM si 2:00 PM, dar durata exacta a bataliei este greu de stabilit, ca dealtfel si numarul total de combatanti. Desi unii istorici au estimat durata bataliei la circa doua sau trei ore, aceasta pare putin probabil datorita mai multor factori. Armata otomana nu s-a retras de pe camp pentru a intra in tabara dupa batalie, insa a ramas in camp toata noaptea, fara alimente, apa sau adapost. Dat fiind faptul ca cronicarii otomani au notat ca ploua, pare posibil ca batalia a fost de scurta durata si s-a terminat dupa-amiaza devreme, cel tarziu inainte de ora 5:00 PM, iar sultanul ar fi ordonat ca trupele sa se intoarca in tabara.

Cateva surse credibile indica faptul ca regele Ludovic a parasit campul de lupta dupa apusul soarelui si a incercat sa scape dupa lasarea noptii; deoarece soarele nu avea cum sa apuna inainte de aproximativ ora 6:30 PM la data de 29 august 1526, asta pare sa insemne ca...