S-a intamplat in 1 septembrie 2011: A murit medicul chirurg pediatru Alexandru Pesamosca; unul din marile nume din istoria chirurgiei romanesti. Profesorul Pesamosca era genul de medic care nu se hranea cu titluri si distinctii, nu lua bani de la pacienti, nu a avut nicio avere case sau masini dar a dovedit o []The post S-a intamplat in 1 septembrie 2011 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 septembrie 2011 was first posted on septembrie 1, 2020 at 4:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 septembrie 2011: A murit medicul chirurg pediatru Alexandru Pesamosca; unul din marile nume din istoria chirurgiei romanesti. Profesorul Pesamosca era genul de medic care nu se hranea cu titluri si distinctii, nu lua bani de la pacienti, nu a avut nicio avere case sau masini dar a dovedit o umanitate cum rar se poate intalni in breasla medicala. Desi era un om foarte sever din punct de vedere profesional, fiindca voia ca totul sa fie perfect in sala de operatie, cand iesea din sala devenea cel mai bun prieten, tata, profesor si coleg. A lasat in urma sa generatii de doctori care i-au ascultat sfaturile, au invatat de la el meserie, practicata cu pasiune si dedicatie, si care, iata, la ani distanta de plecarea mentorului lor intr-o lume mai buna, au a dezvoltat sectii intregi de tratament pe care, desigur, profesorul Pesamosca le-ar fi admirat cu o foarte mare incantare. Alexandru Pesamosca s-a nascut la Constanta, la 14 martie 1930, intr-o familie cu origini italiene. Bunicul sau, mestesugar dintr-o zona saraca a Italiei, venise in Romania in speranta unei vieti mai bune.

Pesamosca a parcurs studiile primare la Scoala Italiana din Constanta, apoi a urmat Liceul Mircea cel Batran din orasul natal, unde a absolvit ca sef de promotie. In anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicina Generala la Bucuresti, unul dintre profesorii sai fiind reputatul chirurg Dumitru Vereanu.

A fost repartizat la Niculesti-Jianu, un sat de langa Fetesti, unde a profesat timp de 3 ani medicina pentru adulti, iar din anul 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu , devenind ulterior sef de clinica, pana in anul 1984.

In anul 1971, timp de un an, a fost bursier la H pital des Enfants Malades , din Paris.

In perioada 1972-1975 realizeaza primele interventii de chirurgie toracica la nou nascut. Lucreaza apoi la Spitalul Marie Curie (fostul Budimex), unde a si locuit o buna bucata de vreme, fiind seful clinicii de chirurgie si ortopedie pediatrica din 1984 pana in anul 2000.

Recunoasterea acestei prolifice activitati medicale s-a concretizat prin acordarea titlului de profesor universitar, in anul 1991 si de membru titular al Academiei tiinte Medicale din Romania, in anul 1993. Alexandru Pesamosca este si unul dintre ctitorii bisericii din curtea Spitalului Marie Curie , cu hramul Sfantul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor si Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei si al pruncilor, un proiect al sau care data inca de pe vremea comunistilor, slujba de tarnosire a bisericii avand loc la 22 februarie 1998.

De-a lungul vietii a primit alte nenumarate tiluri si distinctii, cum sunt titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Chisinau, Constanta si Craiova, titlul de cetatean de onoare al oraselor Constanta si Craiova sau, ca omagiu pentru intreaga sa activitate, Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Comandor, primit din partea presedintelui Romaniei, in anul 2000. Despre aceste recompense, doctorul Pesamosca afirma spre finalul vietii: Nu mi-au placut niciodata titlurile, medaliile, diplomele, desi am primit cateva N-am fost niciodata trufas. Trufia e cel mai urat pacat al medicului. Din nenorocire, astazi cam toate spitalele sunt bantuite de pacatosi d-astia. Doctori care se cred Dumnezeu. Pentru ei, toti pacientii sunt niste gunoaie. Intind mana sa le ia plicul cu bani si-apoi ii trateaza in bataie de joc. Toata viata m-am luptat cu buldogii astia imbuibati. Au tabarat pe mine la sfarsitul vietii. Mi-au dat tot felul de titluri, m-au facut academician, m-au facut fel de fel. Nu in asta consta valoarea unui chirurg. Niciun titlu profesional sau academic nu-ti sporeste sau nu-ti suplineste priceperea . Dupa anul 2000, starea sanatatii sale s-a deteriorat, iar din anul 2006 doctorul Pesamosca nu a mai operat.

Apoi a fost amenintat cu evacuarea din rezerva in care locuia, insa interventia opiniei publice si a presei a facut ca acest lucru sa nu se mai intample.

A iubit enorm copiii. A operat nenumarate cazuri extrem de complicate, unele in premiera mondiala, a avut pacienti cu maladii complexe atat din tara cat si din strainatate, iar gratie talentului sau profesional exceptional a fost solicitat sa realizeze si operatii in clinici din Franta, Italia, Republica Moldova, China. Aceasta dedicare...