”Slobozește-mă din mărire deșartă!”
Proorocul ii pune pe buze aceste cuvinte: Sui-ma-voi deasupra norilor si asemenea cu Cel Preainalt voi fi (Isaia 14, 14). Pentru a se vadi rau prin excelenta, diavolul a fost in stare sa-si creasca discipoli si mai rai, care au ajuns sa dispretuiasca pana si ideea de a fi egali cu Dumnezeu (cf. II Tes. 2, 3-4). (Se cred mai presus de Dumnezeu).
Pentru aceasta, Domnul Iisus a zis ucenicilor Sai: i mai mari decat acestea veti face (In. 14, 12). In acest fel, tuturor acelora carora sarpele le-a smuls mai mult decat ei insisi au lasat sa piarda din ceea ce aveau, Hristos acum le daruieste posibilitatea de a infaptui lucrari mai mari decat acelea pe care ei insisi le-au faptuit pe pamant. Iisus a vrut, de fapt, sa infranga pe stapanitorul acestei lumi, iar mai apoi, prin persoana Ucenicilor Sai, sa desavarseasca triumful. i, astfel, vrand sa slobozeasca neamul omenesc de un pacat asa de mare cum este mandria, a povestit parabola vamesului si a fariseului care urca la Templu, pentru a se ruga. i ne-a aratat, prin aceasta, ca mandrul e mai putin bineprimit la Dumnezeu decat Certat-ai pe cei mandri, blestemati sunt cei care se abat de la poruncile Tale (Ps. 118, 21). smeritul, cu toate ca acesta nu gasea intru sine nici o virtute, in timp ce acela implinea, in fond, toate cerintele Legii. Diavolul tocmai de acestia se ingrijeste, de cei care intentioneaza sa le faca pe toate bune, pentru a-i si face sa cada.
Ganditi-va la frica acelui fariseu de a nu fura, de a nu fi nedrept, de a nu comite adulter! Ce indatoriri isi ia pentru...