13. Vegheati, fiti tari in credinta, fiti oameni, intariti-va! Versetul 13 Fiti oameni! Cand Diogene, marele intelept din vechime, umbla odata pe strazile cetatii sale, ziua la amiazi, cu un mare felinar aprins oamenii stransi cu gramada in jurul lui isi bateau joc de el, intreband: Ce cauti, batranule intelept, cu lampa ta []13. Vegheati, fiti tari in credinta, fiti oameni, intariti-va!Versetul 13 Fiti oameni! Cand Diogene, marele intelept din vechime, umbla odata pe strazile cetatii sale, ziua la amiazi, cu un mare felinar aprins oamenii stransi cu gramada in jurul lui isi bateau joc de el, intreband: Ce cauti, batranule intelept, cu lampa ta aprinsa ziua la amiaza mare? Caut un om! a raspuns el. i cum, nu vezi nici un om pe aici? rasera ei. Caut un om! a zis el, lacrimand cu tristete. Pentru ca a fi om este lucru mare. Putini dintre cei ce umbla pe doua picioare sunt oameni.

Un mare scriitor rus, de la inceputul secolului nostru, adauga si el, zicand ca Om trebuie scris cu litera mare, pentru ca a fi Om este cel mai mare lucru.

Sfantul Pavel spune credinciosilor din Corint sa fie oameni. Pentru ca daca multi intelepti ai lumii acesteia ne-au putut vorbi inalt si inspirat despre ce este si trebuie sa fie omul, fiecare om in lumea aceasta si in mijlocul semenilor sai, atunci, numai Omul Iisus Hristos, prin pilda vietii Sale si prin Cuvantul Evangheliei Lui, ne-a aratat cu adevarat nivelul la care incepe si pana la care trebuie sa ajunga cineva care sa merite cu adevarat numele si pretul de OM.

Cand Pilat L-a scos pe Mantuitorul afara din sala de judecata si, aratandu-L multimii, a zis: Iata Omul! (Ioan 19, 5), atunci el n-a aratat lumii numai un invinuit pe Care multi Il condamnau fara sa-L cunoasca, si n-a aratat numai pe Nevinovatul Care, prin toata infatisarea Lui, arata maretie, neprihanire si cinste, si n-a aratat numai pe un Chinuit insangerat de lovituri, imbracat de...