S-a întâmplat în 20 septembrie 1918
S-a intamplat in 20 septembrie 1918 was first posted on septembrie 20, 2020 at 1:59 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 septembrie 1918: S-a constituit, la Paris, Consiliul National al Unitatii Romanei , organ reprezentativ al Romaniei, care va desfasura o intensa activitate in strainatate in favoarea idealurilor de unitate nationala. Consiliul National Roman Provizoriu creat la Paris sub conducerea lui Take Ionescu a proclamat asadar la 20 septembrie 1918 formarea Consiliului National al Unitatii Romane, organ reprezentativ al poporului roman care avea sa fie ecunoscut in toamna anului 1918 de guvernele Frantei, SUA, Marii Britanii si Italiei drept exponent al intereselor poporului roman. Consiliul National al Unitatii Romane era format din 29 de membri, avand pe Take Ionescu presedinte, Vasile Lucaciu, Octavian Goga, Constantin Angelescu si Ioan Th. Florescu, vicepresedinti.
El reunea pe fruntasii emigratiei din tarile aliate precum si din toate provinciile istorice romanesti si a publicat ziarul La Roumanie. Expunerea de motive privind constituirea acestui organism a facut-o marele poet Octavian Goga, printr-o cuvantare rostita la sedinta festiva in care a demonstrat justetea revendicarilor romanilor din Transilvania si Bucovina si a subliniat necesitatea adoptarii unei strategii politice, a unui program de lupta ferm care sa asigure unitatea de vederi si actiune a intregii emigratii romanesti si totodata sprijinul deplin al opiniei publice europene.
Principalele obiective politice ale Consiliului National al Unitatii Romane erau:1) de a informa, cat mai mult posibil, opinia publica din Occident cu privire la drepturile romanesti, legitimitatea lor, pe baza argumentelor etnico-istorice si a jertfelor imense ale poporului roman in razboiul de eliberare si unitate nationala;2) de a colabora in mod public, intr-o stransa intimitate cu celelalte nationalitati asuprite din Austro-Ungaria;3) de a organiza legiuni militare formate din romani transilvaneni si bucovineni aflati in strainatate etc. Acest organism a fost recunoscut la scurt timp de la infiintarea sa de catre puterile Antantei, ca reprezentant al intereselor Romaniei, ceea ce reflecta mentinerea si reconfirmarea- angajamentelor asumate prin Conventia de alianta din vara anului 1916 fata de revendicarile teritoriale ale poporului roman. Ministrul de externe francez, St. Pichon, in scrisoarea oficiala de recunoastere a Consiliului National al Unitatii Romane, sublinia ca guvernul francez considera acest inalt organism politic, format din personalitati eminente din Romania si din teritoriile despartite inca de patria mama, drept imaginea fidela a adunarilor de autodeterminare romanesti, deoarece este emanatia aspiratiilor seculare spre libertate si unire a romanilor .
El considera, totodata, Consiliul National al Unitatii Romane interpretul cel mai autorizat al poporului roman si-l asigura ca se poate baza pe intregul concurs al Frantei.
I n lunile septembrie, octombrie si noiembrie 1918, Take Ionescu, impreuna cu N. Titulescu, a facut trei calatorii in Marea Britanie, Take Ionescu fiind primit in audienta de prim-ministrul David Lloyd George.
In toate demersurile sale Take Ionescu sustinea principiul nationalitatilor. George Clemenceau spunea ca Take Ionescu este un om care poate fi pe drept cuvant numit european, un mare european, desi roman pana-n maduva oaselor, avand pentru tara sa cea mai inalta si legitima ambitie .
Winston Churchill l-a caracterizat ca fiind omul care vedea intotdeauna clar si just . Consiliul National al Unitatii Romane si-a trimis misiuni diplomatice in diferite alte tari sau a completat pe cele existente, spre a castiga opinia publica si guvernele tarilor respective pentru cauza unitatii politice a romanilor si a combate manevrele politico-diplomatice ale Austro-Ungariei, care incerca sa salveze existenta conglomeratului multinational. El cerea expres recunoasterea dreptului de autodeterminare a...