Sa nu faceti nimic cu scop. Sa nu spuneti O sa fac asa, ca sa obtin acest rezultat , ci sa lucrati asa, lin, fara sa o stiti. Adica sa va rugati simplu si fara sa va ganditi la ce va va darui Dumnezeu inlauntrul sufletului. Nu faceti socoteli. titi, fireste, ce daruieste Dumnezeu atunci cand []Sa nu faceti nimic cu scop. Sa nu spuneti O sa fac asa, ca sa obtin acest rezultat , ci sa lucrati asa, lin, fara sa o stiti. Adica sa va rugati simplu si fara sa va ganditi la ce va va darui Dumnezeu inlauntrul sufletului.

Nu faceti socoteli. titi, fireste, ce daruieste Dumnezeu atunci cand vii in atingere cu El, dar e ca si cand n-ati sti. Sa nu vorbiti despre asta nici macar cu voi insiva. Astfel, cand ziceti rugaciunea Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma , sa o ziceti lin, lin, si sa nu va ganditi la nimic altceva in afara de rugaciune. Acestea sunt lucruri foarte delicate si este nevoie sa lucreze harul lui Dumnezeu.

Inima voastra sa fie simpla, nu cu doua fete si nesincera; buna, iar nu vicleana si interesata. Sufletul simplu si bun este cautat de toti, toti se odihnesc intru el, se apropie de el fara teama, fara banuieli. Acest suflet traieste cu pace launtrica si este intr-o relatie buna cu toti oamenii si cu intreaga zidire. Cel bun, cel bun si frumos, care nu are ganduri viclene, atrage harul lui Dumnezeu. Intai de toate, bunatatea si simplitatea atrag harul lui Dumnezeu; sunt temeiurile pentru ca Dumnezeu sa vina si sa- i afle locas in noi. Dar cel bun trebuie sa cunoasca si vicleniile diavolului si ale oamenilor, deoarece mult se va chinui. ( Ne vorbeste parintele Porfirie )