Talcuirea evangheliei duminicii a 18-a dupa Rusalii Luca 5, 1-11 Plina de adanci invataturi sufletesti este aceasta evanghelie. Vom cauta sa aratam cateva. Iesi de la mine ca om pacatos sunt, Doamne, a zis Simon Petru, cazand cu spaima la picioarele Domnului. Sa luam aminte, ca un adanc inteles sufletesc este in aceasta cadere. []Talcuirea evangheliei duminicii a 18-a dupa Rusalii Luca 5, 1-11Plina de adanci invataturi sufletesti este aceasta evanghelie. Vom cauta sa aratam cateva.

Iesi de la mine ca om pacatos sunt, Doamne, a zis Simon Petru, cazand cu spaima la picioarele Domnului. Sa luam aminte, ca un adanc inteles sufletesc este in aceasta cadere. Taina mantuirii noastre sufletesti sta tocmai in aceasta recunoastere a starii noastre pacatoase care sa ne aplece la picioarele Domnului, la picioarele Crucii. Cea dintai conditie a mantuirii sufletesti e sa-ti simti ticalosia sufleteasca in care traiesti. Nu e pierdut cel pacatos, ci acel care nu simte pacatul. Simtirea pacatului, simtirea starii noastre pacatoase trebuie sa ne aplece si pe noi la picioarele Domnului Iisus, la picioarele Crucii Sale, cu vorbele: om pacatos sunt, Doamne. Adica ne cunoastem si noi, Doamne, ca suntem pacatosi, nevrednici de ajutor, vrednici de osanda, de pedeapsa, de pieire, dar totusi cadem in fata Ta si cerem mila Ta. In fata Mantuitorului trebuie sa te vezi, iubite cititorule, neputincios, pacatos, osandit, pierdut, pentru ca numai peste aceasta cunoastere a starii tale celei pacatoase se cogoara darul iertarii si mantuirii ce izvoraste din Jertfa Crucii de pe Golgota.

Taina mantuirii sufletesti nu sta in aceea ca iti pui in gand sa iesi mai intai din rautati, ca sa te faci un crestin bun, ci taina cea mare a mantuirii sufletesti sta tocmai in aceea ca pacatele si rautatile sa te doboare la picioarele Crucii Sa cazi la picioarele Crucii doborat de greutatea pacatelor Sa cazi plangand la picioarele Crucii, asa cum esti, plin de rautati. Carul mantuirii tale sufletesti atunci incepe a porni la drum, cand simti ca te inadusa rautatile si cauti o scapare, cand simti o pieire si cauti o mantuire, cand te simti intr-o prapastie si cauti o iesire, cand te simti in intuneric si doresti o lumina, cand simti ca te-a schilodit pacatul, cand simti ca te-a orbit patima, cand simti ca nu mai poti sta si umbla pe picioarele tale si strigi cu lacrimi din adancul sufletului: Iisuse Mantuitorule, mantuieste-ma si ma tamaduieste!. Sa cauti mai intai sa te faci bun si apoi sa pleci la Domnul ar insemna ca si cand ai injuga boii inapoia carului.

Toata noaptea ne-am ostenit in zadar s-au plans cei patru pescari, cand Domnul S-a apropiat de ei. Au prins insa o multime de pesti cand au aruncat mrejile, dupa cuvantul Domnului. Asa e si viata noastra cand o traim fara Hristos si invataturile Lui: o viata pierduta si...