S-a intamplat in 29 septembrie 1812: S-a nascut Eudoxiu Hurmuzaki (Hurmuzachi), istoric si om politic din Bucovina; luptator pentru drepturile romanilor din Imperiul Habsburgic. Eudoxiu baron de Hurmuzachi (sau Eudoxius Freiherr von Hormuzaki) (n.

Cernauca, Cernauti d. 29 ianuarie/10 februarie 1874, Cernauti) a fost un istoric, politician austriac (intre altele maresal al Ducatului Bucovinei) []The post S-a intamplat in 29 septembrie 1812 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 septembrie 1812 was first posted on septembrie 28, 2020 at 2:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 septembrie 1812: S-a nascut Eudoxiu Hurmuzaki (Hurmuzachi), istoric si om politic din Bucovina; luptator pentru drepturile romanilor din Imperiul Habsburgic. Eudoxiu baron de Hurmuzachi (sau Eudoxius Freiherr von Hormuzaki) (n.

Cernauca, Cernauti d. 29 ianuarie/10 februarie 1874, Cernauti) a fost un istoric, politician austriac (intre altele maresal al Ducatului Bucovinei) si patriot roman, membru al Academiei Romane, care a luptat pentru drepturile romanilor din Imperiul Habsburgic; a fost, de asemenea, istoric si scriitor. Hurmuzachi s-a nascut intr-o veche familie aristocrata, ca al doilea fiu al lui Doxachi Hurmuzachi, la domeniul familiei din Cernauca, Imperiul Austriei (actualmente in Ucraina), in regiunea istorica a Bucovinei. Tatal sau era cunoscut pentru faptul ca oferea refugiu liderilor politici romani transilvaneni persecutati, intrand in datorii pentru a-i putea ajuta in continuare.

Dupa absolvirea Liceului in Cernauti, a studiat in perioada 1830-1836, impreuna cu fratele sau Constantin Hurmuzaki, la Facultatea de Drept a Universitatii din Viena. La sfarsitul anului 1848, ministrul justitiei, baronul Alexander von Bach, l-a chemat la Kremsier ca sa ajute la decretarea hotararilor luate si adoptarea regulamentelor pentru Bucovina cu cunostintele sale speciale si locale, apoi i-a fost incredintata traducerea codului civil si codului penal din limba germana in limba romana. Tot in acest timp a devenit colaborator al ziarului politic Bucovina care a contribuit mult in pregatirea unei noi ere pentru aceasta tara. Ziarul a fost publicat in limba romana si germana, fiind editat de catre fratii sai Gheorghe si Alexandru. In anul 1850 a fost numit de catre cavalerul Anton von Schmerling, pe atunci ministru al justitiei, membru al comisiei pentru elaborarea unui lexicon de terminologie juridica in limba romana. El a preluat de asemenea examinarea manualelor romanesti pentru scolari utilizate in Bucovina, mai departe a tradus cativa ani edictele si legile imperiale in limba sa materna. Eudoxiu, a trait, cu scurte intreruperi, mai multi ani la Viena, practicand studii istorice privind Bucovina. I-a fost acordata permisiunea de utilizare a arhivelor imperiale, ceea ce a fost si foarte util pentru studiul sau de istorie, inceput in 1851, la universitatea vieneza. Mai tarziu a calatorit mereu intre capitala si Cernauti. Petitia catre imparatul Austriei pentru transformarea provinciei galitiene Bucovina intr-un ducat a coroanei cu acest nume, a fost sustinuta si subscrisa de multi respectati romani bucovineni, intre ei si Eudoxiu, impreuna cu fratii sai Alexandru, Constantin, Gheorghe si Nicolae. Petitia a fost formulata si postulata de Iordachi Wassilko de Serecki, in 1849, in Promemoria privind petitia tarii (landului) Bucovinei din anul 1848 /Promemoria zur Bukowiner Landespetition...