S-a intamplat in 29 septembrie 1758: S-a nascut Horatio Nelson, amiral britanic. Horatio Nelson (d.21 octombrie 1805), amiral britanic este cunoscut in istorie, inainte de toate, ca invingator al flotei franco-spaniole la Trafalgar. A fost un conducator exemplar, cu o personalitate puternica. Curajul sau a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vietii sale a fost []The post S-a intamplat in 29 septembrie 1758 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 septembrie 1758 was first posted on septembrie 29, 2020 at 2:45 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 septembrie 1758: S-a nascut Horatio Nelson, amiral britanic. Horatio Nelson (d.21 octombrie 1805), amiral britanic este cunoscut in istorie, inainte de toate, ca invingator al flotei franco-spaniole la Trafalgar. A fost un conducator exemplar, cu o personalitate puternica. Curajul sau a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vietii sale a fost riscul. O alta pasiune a lui Nelson, tot la fel de riscanta, a fost legatura pe care acesta a avut-o cu Emma Hamilton, sotia ambasadorului britanic la Neapole.

Numeroasele victorii, aduse in slujba Marinei Regale Britanice, au facut din Nelson un idol pentru militarii si pentru populatia britanica. Horatio Nelson s-a nascut in Bumham Thorpe,Norfolk, Anglia. La varsta de 9 ani, copilaria lui Nelson ia o intorsatura dureroasa: mama sa moare. Pentru a-si ajuta tatal, care nu se prea descurca cu intretinerea numeroasei lor familii, se inroleaza la varsta de 11 ani in Marina Regala. Unchiul sau, capitanul Maurice Suckling, il imbarca pe vasul HMS Raisonable. Ironia carierei sale pe mare a fost faptul ca el suferea de rau de mare.

Totusi, perseverenta il ajuta sa devina in anul 1777 locotenent in Marina Regala Britanica.

La varsta de 20 ani, Horatio Nelson este numit capitan pe fregata Hinchinbrook. A facut multe expeditii in Indiile de vest, la Cercul Polar si in Indiile de Est, unde s-a imbolnavit de malarie. La bordul lui HMS Lowenstoft a calatorit pana in Barbados si Jamaica. In anul 1781, Nelson conduce expeditia militara impotriva fortaretei spaniole San Juan, din Nicaragua. Batalia a fost castigata, dar, tanarul capitan se imbolnaveste si se intoarce in Anglia, unde ramane un an in rezerva. Intors la datorie, primeste comanda navei HMS Boreas, in Indiile de Vest si continua lupta impotriva coloniilor rebele americane pana la terminarea razboiului. In anul 1787, pe 11 martie, Nelson se casatoreste cu Fanny Nesbit. Urmatorii ani reprezinta un pas inapoi pentru cariera tanarului capitan. Regatul Marii Britanii nu se mai afla in razboi cu nici o tara si, drept urmare, Nelson este trecut in rezerva, o practica des intalnita in acele vremuri. Viata plictisitoare pe uscat se termina o data cu izbucnirea razboiului cu Franta. Lui Nelson i se incredinteaza, in anul 1793, comanda vasului Agammemnon , dotat cu 64 de tunuri si impreuna cu flota Lordului Hood, navigheaza pe Marea Mediterana.

Un an mai tarziu, in timpul unei operatii de reunire a efectivului naval in Corsica, Nelson sufera primul accident grav: este lovit in fata de o bucata de proiectil si isi pierde ochiul drept. In anul 1796, comanda flotei din Marea Mediterana trece in mainile lui Sir John Jervis. Acesta il numeste pe Horatio Nelson comandantul flotei ce pazea coasta Frantei. In iulie 1797, Nelson este impuscat in bratul drept, in timp ce incerca sa cucereasca Santa Cruz de Tenerife. Pentru evitarea unei infectii, medicii ii amputeaza bratul. Aceste accidente l-au chinuit pe Nelson si l-au tinut departe de mare pentru cateva luni.

Un moment crucial in cariera lui Nelson a fost lupta de la capul Sf. Vincent la 14 februarie 1797.

El a condus navele britanice de pe puntea vasului HMS Captain, impotriva Marinei Spaniole. Flota spaniola era condusa de nava Santissima Trinidad, considerata la acea vreme cel mai puternic vas de razboi. Nelson a reusit s-o avarieze grav, dar nu a reusit s-o captureze. In urma victoriei obtinute, Horatio Nelson este numit amiral si ii este acordat Ordinul Naval. In anul 1798, Napoleon...