S-a intamplat in 29 septembrie 1547: S-a nascut Miguel de Cervantes, scriitor spaniol. Miguel de Cervantes Saavedra s-a nascut cel mai probabil la 29 septembrie 1547, la Alcal de Henares, in Spania, fiind unul din cei sapte copii ai familiei Cervantes tatal sau, Rodrigo de Cervantes, de origine galiciana, fiind de profesie barbier []The post S-a intamplat in 29 septembrie 1547 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 septembrie 1547 was first posted on septembrie 29, 2020 at 1:34 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 septembrie 1547: S-a nascut Miguel de Cervantes, scriitor spaniol. Miguel de Cervantes Saavedra s-a nascut cel mai probabil la 29 septembrie 1547, la Alcal de Henares, in Spania, fiind unul din cei sapte copii ai familiei Cervantes tatal sau, Rodrigo de Cervantes, de origine galiciana, fiind de profesie barbier o meserie care la acea vreme se apropia de fapt de cea de doctor, fiindca specialistul reducea fracturi, efectua flebotomii si rezolva mici probleme medicale -, iar mama sa, se numea Leonor de Cortinas. In anul 1551, familia se muta la Valladolid, insa tatal sau, plin de datorii la acea vreme, este incarcerat pentru cateva luni, iar bunurile familiei au fost confiscate.

In anul 1556, mostenirea lasata de bunicul lui Miguel, Juan de Cervantes, face ca familia sa scape de datorii.

Nu se cunosc amanunte despre studiile parcurse de tanarul Miguel pana in anul 1566, an in care se stabileste la Madrid si parcurge ore de gramatica sub indrumarea profesorului universitar Juan L pez de Hoyos, care in anul 1569 a publicat o carte in care a inclus si trei poezii scrise de Cervantes, pe care l-a numit discipolul nostru scump si iubit , in fapt primele manifestari literare ale tanarului Cervantes. Conform marturiilor acelor vremuri, Cervantes si-a descoperit in acea perioada nu numai talentul literar dar si pasiunea pentru teatru, declarandu-se atras de lumea actorilor.

Tot in anul 1569, Cervantes s-a refugiat in Italia, la Roma, pentru a scapa de mania regelui Filip al II-lea, la urechile caruia ajunsese informatia ca tanarul Miguel ar fi ranit un combatant intr-un duel.

Aici, Cervantes este impresionat de poemele lui Ludovico Ariosto si de Dialogurile de amor ale lui Le n Hebreo, dar si de arta italiana in general, lucrari care aveau sa creioneze ideile despre dragoste ale lui Cervantes. Apoi, Miguel se inscrie in serviciul lui Giulio Acquaviva, cel care avea sa devina cardinal in anul 1570 si alaturi de care merge la Milano, Florenta, sau Venetia, pentru ca mai tarziu, in acelasi an, sa se inroleze in compania capitanului Diego de Urbina, pe galera Marquesa.

La 7 octombrie 1571 participa la batalia de la Lepanto, in cadrul armatei crestine condusa de don Juan de Austria, ruda vitrega cu regele Felipe al II-lea, o disputa in care este ranit de doua sageti, in piept si in mana, moment care avea sa-i atraga supranumele de ciungul de la Lepanto . In urma spitalizarii isi revine, iar in anul 1572 participa, sub comanda capitanului Manuel Ponce de Le n, la expeditiile navale din Navarino, urmate la doar un an de cele din Corfu, Bizerta si Tunisia si apoi, de o stationare de doi ani la Napoli. La 26 septembrie 1575, pe drumul de intoarcere catre Spania, la bordul galerei Sol, este luat prizonier alaturi de fratele sau Rodrigo, de catre Arnaut Mam , comandantul unei flote turcesti si trimisi in Algeria, unde sunt vanduti ca sclavi unui grec pe nume Dali Mam .

Au urmat cinci ani de inchisoare, timp in care Cervantes si-a construit neincetat panuri de evadare. i odata cu fiecare tentativa de evadare esuata, lua toata vina asupra sa pentru a-si proteja colegii de detentie.

In tot acest timp, mama lui Cervantes incerca sa stranga o suma de ducati, pentru a-si elibera copii, insa aceasta se dovedea mereu insuficienta pentru amandoi, iar la un moment dat Miguel a ticluit un plan in care Rodrigo sa fie eliberat si din libertate sa ii ajute pe restul detinutilor sa evadeze. Toate tentativele de evadare au fost insa sortite esecului, iar in mai 1580, in Algeria, ajung doi calugari Antonio de la Bella si Juan Gil care, contra a 500 de escudos, obtin eliberarea lui Cervantes, la 19 septembrie 1580. Miguel se intoarce pentru doua luni la Valencia, apoi se muta cu intreaga familie la Madrid.

In mai 1581 Cervantes se muta in Portugalia, unde isi avea sediul Curtea lui Filip al II-lea al Spaniei, in incercarea de a obtine cateva misiuni prin care sa achite datoriile facute de familia sa pentru eliberarea lui din inchisoare.

Este perioada in care se indragosteste de Ana Villafranca de Rojas, sotia unui carciumar pe nume Alonso Rodr guez, din iubirea cu...