Talcuirea evangheliei duminicii a 23-a dupa Rusalii (Luca 8, 26-37) Plina cu adanc inteles este evanghelia de duminica. Ea se petrece intocmai si in zilele noastre. Oameni chinuiti de duhurile cele necurate, ca acel din evanghelie, sunt si astazi destui. Numai cat noi n-avem ochi sufletesti sa-i vedem si n-avem minte duhovniceasca sa intelegem acest []Talcuirea evangheliei duminicii a 23-a dupa Rusalii (Luca 8, 26-37)Plina cu adanc inteles este evanghelia de duminica. Ea se petrece intocmai si in zilele noastre. Oameni chinuiti de duhurile cele necurate, ca acel din evanghelie, sunt si astazi destui. Numai cat noi n-avem ochi sufletesti sa-i vedem si n-avem minte duhovniceasca sa intelegem acest lucru. Oamenii de azi cred ca duh necurat au numai bolnavii cei care ametesc, scrasnesc din dinti si fac spuma la gura. Insa de duh necurat e cuprins si e legat si cel care are patimi si naravuri urate: betivul, desfranatul, lacomul, maniosul etc. Eu, in fiecare sambata noaptea, aud racnete fioroase trecand pe sub fereastra casei mele. Sunt racnetele celor care au chefuit pe la crasme. Oare nu sunt si acestia niste indraciti legati in lanturile Satanei ca si acel din evanghelie? Ba da. Cu ajutorul patimilor, Satana se face stapan pe vointa omului si il face robul lui. Oh! Cum stie Satana sa-l lege pe om cu ajutorul patimilor! Patima e mai intai o ata subtire pe care o poti rupe usor. Cel dintai pahar este numai o ata slaba. Dar, pe urma, ata se tot ingroasa. Se face spanga, mai greu de rupt, si, pe urma, s-a facut lant grozav cu care Satana il leaga pe om. E plina lumea de azi cu astfel de lanturi ce nu zornaie. Din aceste lanturi numai Mantuitorul ne poate scapa. Numai cand te apropii de Iisus, diavolii patimilor incep a se cutremura sau a se munci, cum zice evanghelia. Oh! Ce lucru grozav e sa traiesti o viata legata in lanturile de robie ale diavolului.

Toti cei chinuiti de patimi, toti cei legati in lanturile patimilor, apropiati-va de Domnul, ca sa luati tamaduire si scapare din robia diavolului! Evanghelia ne spune ca diavolii au cerut voie sa intre in porci. Oare de ce? Pentru ca diavolii stiau ca nu-i mare deosebire intre cel indracit si intre porci. Da-ne Doamne voie sa intram in porci! Diavolul isi cauta si azi salas in suflete ticalosite si indobitocite sau, mai bine zis, cu ajutorul patimilor, diavolul il indobitoceste pe om, ca, apoi, sa se poata aseza in el ca intr-o casa placuta. Vazut-ati, spre pilda, cum il indobitoceste pe om Satana cu patima betiei. i infatisarea din afara a omului betiv se indobitoceste. Asijderea se indobitoceste si desfranatul, zgarcitul, lacomul, maniosul etc.

Draga cititorule! Locul de placere si de sedere al diavolului este murdaria, dobitocia si ticalosia cea sufleteasca si trupeasca. Cand un om incepe a se ticalosi cu sufletul incepe a se murdari diavolul indata se apropie, strigand cu bucurie: Iaca, mi se deschide iar un loc placut de sedere Aici e de mine! Diavolului ii place si azi de porci si cere si azi sa intre in porci, in cei indobitociti de patimile cele rele. De un suflet care se tine...