Dupa ce a cucerit Apusul, Halloween-ul isi continua marsul triumfal si catre tarile ortodoxe ale Rasaritului crestin, avand ca principal aliat statul. Da, statul laic, preocupat tot mai mult de modul in care ar putea interzice cu totul manifestarile crestine in spatiul public lucru reusit deja in unele state unde nu este permisa afirmarea []Dupa ce a cucerit Apusul, Halloween-ul isi continua marsul triumfal si catre tarile ortodoxe ale Rasaritului crestin, avand ca principal aliat statul. Da, statul laic, preocupat tot mai mult de modul in care ar putea interzice cu totul manifestarile crestine in spatiul public lucru reusit deja in unele state unde nu este permisa afirmarea credintei in Hristos in perimetrul scolilor , este cel ce promoveaza astazi prin mass-media si prin mai toate sistemele de invatamant sarbatoarea pagana Halloween. Sa intelegem de aici ca denumirea de stat laic este doar o formula cosmetizata a notiunii de stapanire pagana?Anul acesta(nr. 2009), mai mult decat in toti anii anteriori, Halloween-ul a devenit un fel de sarbatoare oficiala a multora dintre gradinitele, scolile si liceele din Romania. Ne-a sosit la redactie stirea ca si in sate uitate de lume, in care oamenii abia au cu ce se imbraca, copiilor li s-a cerut de catre dascalii lor sa se prezinte la scoala in seara de 31 octombrie spre 1 noiembrie cu echipamentul adecvat sarbatorii Halloween, adica cu costume de spiridusi, fantome sau chiar diavoli. Unii parinti s-au scandalizat si au refuzat sa dea curs invitatiei , dar altii, poate mai familiarizati cu duhurile ce bantuie prin televizor, s-au supus cu docilitate. Daca asa e la moda acum i o mai cere si scoala! Dar oare cati dintre guvernantii, profesorii sau parintii care au urmat directiva venita probabil foarte de sus stiu sau constientizeaza ce este Halloween-ul?Unii sustin ca este vorba doar de o mare afacere, caci in seara de Halloween in S.

U.

A. se cheltuiesc anual in jur de 7 miliarde de dolari, fiind cea mai bine vanduta sarbatoare dupa Craciun. Nu negam importanta factorului de castig material, pentru ca, daca stam sa ne gandim putin, in tot ceea ce inseamna industrie a pornografiei, prostitutiei si drogurilor castigurile sunt imense. Mai important ni se pare insa aspectul duhovnicesc al chestiunii.

Halloween-ul este noaptea in care aparent totul este ingaduit: invocarea mortilor si a duhurilor rele, vrajitoria, necromantia, divinatia vechea si mai noua practica a prezicerii viitorului plecand de la anumite semne , magia, sacrificiul ritualic si multe alte practici, denumite intr-un cuvant pagane, pe care crestinii nu si-au ingaduit sa le imite nici macar in joaca, fiind extrem de constienti de simbolismul lor in fond, de potentialul demonic al acestora , practici de invocare in diferite locuri si prilejuri a unor prezente demonice si de intrare in comuniune cu ele.

Sa vedem insa care sunt implicatiile acestei sarbatori, denumite, pe buna dreptate, a fricii, a intunericului si a mortii! Halloween-ul este o sarbatoare pagana in care celtii celebrau trecerea in noul an. Ei credeau ca la originea vietii se afla moartea, motiv pentru care la mare cinste se afla zeul Samhain, zeul si stapanul mortii. i cum pentru celti nu existau decat doua anotimpuri, vara si iarna, inceputul intunericului, al mortii si decadentei coincidea cu inceputul sezonului friguros, mai exact cu data de 1 noiembrie. Astfel, in seara de 31 octombrie spre 1 noiembrie, celtii sarbatoreau Noul An, o sarbatoare inchinata de fapt Zeului Mortii, Samhain. Cu acest prilej, druizii preotii cultului celtic ii instruiau pe oameni sa-si stinga focurile care le alimentau vetrele, focuri care pentru antici in general aveau o functie nu numai practica, dar si profund simbolica. In acelasi timp insa, era aprins pe un deal un mare foc care trebuia sa primeasca ofrandele aduse zeului mortii nu numai roade ale pamantului, dar si sacrificii de animale si chiar oameni. Celtii credeau ca, multumit de ofrande, zeul permitea mortilor sa se intoarca la caminele lor credinta care sta de fapt la baza escapadelor nocturne in costume care imita fantomele, vrajitoarele, spiridusii sau demonii, pentru ca prin acest act de imitare a spiritelor cei vii incercau sa intre in contact si in comuniune cu cei morti.

Halloween-ul are asadar la baza practici oculte prin care se incerca intrarea in comuniune cu sufletele mortilor si cu demonii, in urma unui ritual in care erau sacrificati oameni in cinstea zeului mortii. i, in ciuda unei aparente de farsa, joaca si distractie cu care se imbraca Halloween-ul in modernitate, exista marturii care atesta faptul ca practica sacrificiului uman este inca folosita in vremurile noastre, chiar daca bine ascunsa de indiscretiile publicitatii.

Chiar si aparent inocentul joc de-a ne dati ori nu ne dati , atat de familiar in cultura americana, in care copii intreaba gazda Farsa sau dulciuri? , isi are originea in ritualul celtilor care credeau...