Iubitului nostru frate si p rinte, ast zi, laude ii aducem, c biruindu-se de dragostea Domnului Hristos, de la un cap t la cel lalt al t rii a alergat, cu sabia Duhului si cu frumusetea cuvantului a cercetat adun rile, i-a int rit pe fratii s i scumpi, iar pe potrivnicii inv t turii sfinte i-a rusinat. Pentru acestea cu cant ri de laud , noi []Iubitului nostru frate si p rinte, ast zi, laude ii aducem, c biruindu-se de dragostea Domnului Hristos, de la un cap t la cel lalt al t rii a alergat, cu sabia Duhului si cu frumusetea cuvantului a cercetat adun rile, i-a int rit pe fratii s i scumpi, iar pe potrivnicii inv t turii sfinte i-a rusinat. Pentru acestea cu cant ri de laud , noi fratii, ast zi iti multumim, bucurandu-ne si zicand:Bucur -te, laud a Oastei Domnului; Bucur -te, floare rar a localit tii Marginea; Bucur -te, cel ce cu Dumnezeu leg mant pe vecie ai f cut; Bucur -te, c de la p rintele sfant Argatu, incredintat pentru a vesti Evanghelia, te-ai intors; Bucur -te, cel ce pe toti potrivnicii ai rusinat; Bucur -te, lumin tor si pov uitor al multor frati ostasi; Bucur -te, hotar de netrecut; Bucur -te, al multimilor ascult toare, odihn Cereasc ; Bucur -te, pierz torul ereticilor; Bucur -te c , neputincios cu trupul fiind, dar cu duhul tare ca un diamant, neobosit ai lucrat; Bucur -te, cel ce cu Apa Vie sufletele ai ad pat; Bucur -te, chip frumos si ingeresc; Bucur -te, p rinte si frate Titus, mult nevoitorule!Ast zi, cand m-am hot rat s descriu in cuvinte personalitatea marcant a fratelui Titus, rog bun tatea si mila St panului meu s m ajute s astern in scris putine cuvinte din multele nopti de priveghere si consf tuiri fr testi pe care multi dintre noi le-am avut cu fr tia sa, acest om vrednic de pateric.

Fratele Titus, cu figura lui patriarhal , cand te intampina, era ca un inger. Pot s spun, ca martor ocular in atatea nopti de iarn si de tain , c , atunci cand vorbea, parc ne citea dintr-o carte, intotdeauna rar, foarte documentat si mereu tinea s precizeze: Eu pentru acest cuvant dau r spuns in fata lui Dumnezeu .

Era omul ceresc care nu se gr bea s spun si s dea sfat, iar dac era intrebat cant rea r spunsul care s ti-l dea, nu se gr bea, astepta cugetand ca de undeva de Sus s primeasc cuvintele potrivite. Cuvantul lui era cuvantul prezentului si al vesniciei. C uta s te pun in acord cu tot ce insemna Dumnezeu, acesta era Darul s u.

Era omul care vorbea ca unul ce avea putere si cuvintele lui, care de fapt erau de la Duhul Sfant, se imprimau puternic in constiin a ascult torilor, te conecta la maxim. Numai cat il ascultai, simteai cum cuvantul lui te satur , te sfinteste, te bucur , te vindec . In prezenta lui, te simteai mic si neputincios, o fort te atr gea spre el.

Cum Nicodim a venit noaptea la Domnul Iisus simtind c El detine cheia cunoasterii, a implinirii duhovnicesti, asa era si fratele Titus, un om ceresc, un inger, parc din alt lume. Dar a ajuns la aceast maturitate duhovniceasc prin exercitiu, prin mult bun tate, prin cur tirea de patimi, si tot timpul, fiindc era bolnav, citea din c rti ori se ruga.

Fratele Titus era plin de Duhul si chiar viata sa si-o imp rtea in trei:1. Se odihnea c era b tran si bolnav (mai avea putin dintr-un pl man);2. Citea foarte mult (avea explicatie pentru orice verset din Biblie si din Sfintii P rinti);3. Se ruga foarte mult, pomenindu-i in rug ciune ti pe cei vii si pe cei adormiti de pretutindeni.

Cand venea la adunare, la Matca, pentru c mereu era oaspetele scump al casei noastre, avea asa un fel al lui, nu se gr bea deloc....