3 noiembrie- Ziua vanatorilor de munte din Armata Romaniei; la 3 noiembrie1916, prin Ordin al Marelui Cartier General Roman, coala Militara de Schiori este transformata in Corpul Vanatorilor de Munte.

La 3 noiembrie 2019 se implinesc 103 de ani de cand, prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General s-a infiintat prima unitate de Vanatori de []The post 3 noiembrie- Ziua vanatorilor de munte din Armata Romaniei appeared first on Jurnal Spiritual.3 noiembrie- Ziua vanatorilor de munte din Armata Romaniei was first posted on noiembrie 3, 2020 at 12:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com3 noiembrie- Ziua vanatorilor de munte din Armata Romaniei; la 3 noiembrie1916, prin Ordin al Marelui Cartier General Roman, coala Militara de Schiori este transformata in Corpul Vanatorilor de Munte.

La 3 noiembrie 2019 se implinesc 103 de ani de cand, prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General s-a infiintat prima unitate de Vanatori de Munte din Armata Romaniei. Spatiul montan a ridicat intotdeauna probleme greu de rezolvat in fata oamenilor, in general, si, cu atat mai mult, in fata fortelor destinate sa duca actiuni de lupta in astfel de conditii. Asprimea regiunilor, intemperiilor, densitatea redusa a cailor de comunicatii, greutatile in aprovizionare si distantele mari intre localitati constituie obstacole importante in fata desfasurarii actiunilor militare de catre gruparile de forte ce actioneaza in spatiul montan, limitand libertatea de manevra a fortelor, supunandu-le la eforturi deosebite, si reclamand, totodata, mult curaj, pricepere, pregatire specifica de inalta calitate si mult profesionalism. Mediul alpin impune, dintotdeauna, o anumita dimensionare a conceptiei privind intrebuintarea fortelor si in special a mijloacelor de lupta.

Operatiile desfasurate in spatiul montan si adiacent acestuia sunt deosebit de grele si complexe, necesitand din partea tuturor fortelor angajate ingeniozitate, mobilitate in actiune si gandire, flexibilitate, capacitate mare de manevra si deprinderi de adaptare la conditiile de teren si clima. Este un lucru indeobste cunoscut si unanim acceptat ca un brand puternic supravietuieste nu, neaparat, prin numararea anilor de istorie, ci prin adaptare continua, inteligenta si creatoare, la nevoile unui consumator care ar putea sa para capricios, dar care are, firesc, propriile nevoi. Avem brand-uri care isi merita cu prisosinta si varsta , si performantele obtinute de-a lungul timpului. Ca semn al adaptarii continue de care vorbeam. Din pacate, am impresia ca noi, ca societate in ansamblu, nu avem, in pofida istoriei noastre de care suntem mandri, mai putin respect pentru trecut si pentru ideea de brand pe care nu le putem pune pe toate pe seama regimului comunist De aceea cred ca, la noi, se nasc greu brand-urile si se mentin si mai greu. Pentru ca, din pacate, ne raportam la o istorie imobila, inchistata si lipsita de viata, fixata in tipare din care nu mai reusim sa iesim si nici sa invatam ceva din lectiile pe care ar putea sa ni le ofere. Un brand de care Armata Romaniei se mandreste l-ar putea constitui unele din trupele sale specializate in actiuni militare in areal montan- vanatorii de munte. Observati ca nu spun trupe de elita ci trupe specializate dintr-un singur motiv: pentru ca acesta este adevarul!Ar mai fi unulacela ca si modestia face parte din ethos-ul vanatorilor de munteEst modus in rebus! Unitatile si marile unitati de vanatori de munte din Fortele Terestre ale Armatei Romaniei sunt trupe specializate pentru lupta in areal montan avand in vedere ca mediul geografic exercita o influenta intrinseca asupra istoriei popoarelor, asa cum marele nostru istoric A.

D.

Xenopol sublinia: Istoria unui popor este in mare masura determinata de natura in sanul careia este asezat. De la aceasta lege fireasca nu s-a putut sustrage nici poporul roman; ba la dansul inraurirea naturei s-a aratat cu o putere deosebita . In momentele de cumpana ale istoriei, vanatorii de munte au constituit osatura morala a ostirii romane, aparandu-i onoarea prin fapte de arme de necontestat, demonstrand tuturor ca sunt si vor ramane forte de elita ale Romaniei. Poate in contradictie cu ce am spus la inceput, acum folosesc sintagma forte de elita i asta pentru simplul fapt ca au demonstrat, de-a lungul istoriei lor, inceputa la 3 noiembrie 1916, caracteristicile unei elite militare. Indiferent de schimbarile survenite de-a lungul timpului, vanatorii de munte au continuat sa desfasoare acelasi activitati de pregatire specifice vanatorilor de munte, la standarde ridicate, in incercarea lor de a deveni cei mai buni militari ai Armatei Romaniei. Cei ce se pregatesc la poalele Carpatilor cunosc si indragesc meseria armelor, stiu sa infrunte ploaia, viscolul si gerul naprasnic indeplinindu-si misiunile incredintate fara a da inapoi. Pana in 1989, Armata Romaniei se baza pe efective de cca 330.000 militari, intr-o structura greoaie, lipsita de flexibilitate si tributara avatarurilor apartenentei la blocul socialist. Astazi, dupa un parcurs marcat de schimbare, aceeasi armata isi indeplineste misiunile cu cateva zeci de mii de oameni. Parcursul societatii romanesti dupa Decembrie 1989 a presupus si presupune, in continuare, actiuni ferme pentru intarirea functiei de reglementare a statului si a autoritatii institutiilor sale. Astazi, misiunea principala a armatei si, implicit a unitatilor si marilor unitati de vanatori de munte este de a garanta cetatenilor Romaniei respectarea stricta a drepturilor omului intr-un stat suveran, independent, unitar si indivizibil,membru U.

E. si membru cu drepturi depline al NATO, in conditiile unui regim politic bazat pe democratia constitutionala, sub un strict control democratic civil asupra fortelor armate. Armata Romaniei este si va ramane una dintre institutiile fundamentale ale statului si ale securitatii nationale, in stransa concordanta cu calitatea Romaniei de membra a Aliantei Nord-Atlantice.

In acest context, vanatorii de munte ai Armatei Romaniei au fost si vor ramane piloni de sprijin de nelipsit in edificiul ostirii acestui neam. Trupele alpine capata un rol crescand atat pentru armata romana, cat si pentru NATO. Terenul muntos din Afganistan, de exemplu, reclama prezenta unor astfel de trupe in zona.

Iar calitatea pregatirii vanatorilor de munte ii recomanda pentru acest gen de misiuni. In acest context, perioada de dupa Decembrie 1989 s-a constituit, odata cu transformarile aparute in societatea romaneasca, intr-o etapa de cautari conceptuale si organizatorice pentru a se stabili rolul armatei si implicit al trupelor de vanatori de munte in cadrul strategiei de securitate nationala. La cumpana dintre milenii, peisajul geostrategic, unanim caracterizat de majoritatea analistilor politici si specialistilor militari drept versatil, incert, complex si ambiguu, a provocat, in majoritatea statelor, un laborios proces de revizuire si adaptare a politicilor de aparare si de reformulare a strategiilor de securitate nationala, a celor militare si doctrinare.

Integrarea in structurile de securitate colectiva este insotita de asistenta mutuala si garantii de securitate la nivel bilateral, regional, continental sau transcontinental, lucru ce nu presupune incetarea eforturilor de dezvoltare a conceptului de aparare a tarii prin efort singular. Este necesar ca puterea militara a statului roman sa fie potentata in contextul cazului particular in care se gaseste tara noastra asupra circumstantelor diverse care desemneaza gama pericolelor, riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale. In perioada de dupa1989, organizarea, subordonarea si aria de responsabilitate a vanatorilor de munte ca parte importanta a organismului militar romanesc au fost intr-o continua dinamica, impusa de cerintele modernizarii acestor trupe. Astfel, preocuparea de capetenie a structurilor de comanda din cadrul marilor unitati de vanatori de munte a constat in anii 90 si consta, in continuare, in organizarea cat mai judicioasa a procesului pregatirii pentru lupta, perfectionarea procedeelor de actiune specifice spatiului montan, realizarea coeziunii pentru lupta in timp scurt la nivelul subunitatilor si unitatilor, cresterea competentei organizatorice si de conducere a cadrelor din comandamente si din statele majore pentru organizarea si conducerea operatiei, luptei si pregatirii specifice in munti. Demersurile de ordin politico-militar si doctrinar la nivel national nu au diminuat rolul si locul trupelor specializate, apte sa execute actiuni militare in zone muntoase, nu au afectat modalitatile, caile si procedeele de pregatire specifica a vanatorilor de munte pentru indeplinirea misiunilor de baza ce le revin. Sarcina apararii tarii, cu specificul luptei in arealul montan devine acum mai complexa pentru unitatile si marile unitati de vanatori de munte, necesitand un grad de profesionalizare mai accentuat, cerinta a contextului politico militar actual si de perspectiva. Nu trebuie sa uitam ca preluarea conceptelor si principiilor doctrinare ale NATO se realizeaza prin adaptarea lor la specificul propriu, plecand de la interesele fundamentale ale Romaniei. Aceste interese trebuie acordate cu vocatia de libertate si dezvoltare a poporului roman, exprimand apartenenta sa la spatiul de civilizatie europeana. Nevoia de a mentine trupele de vanatori de munte in Fortele Terestre dupa 1989 este relevata, punctual si simplu in cateva idei usor de digerat pentru oricine: Vanatorii de munte au traditie si sunt profesionisti in ceea ce fac iar, din punct de vedere geografic, o treime din teritoriul national este muntos; Trupele de vanatori de munte sunt proiectate ca trupe de infanterie usoara, specializate in operatii in areal montan si apte pentru operatii si in alte zone sau medii de actiune; Trupele de vanatori de munte detin un nivel inalt de instruire si au deprinderi specifice in operatii in areal montan precum si in schi, alpinism si operatiuni in conditii extreme de timp si anotimp; Unitatile si subunitatile de vanatori de munte detin un grad mai mare de autonomie in actiune in comparatie cu alt tip de trupe, aceasta fiind data, in primul rand, de caracteristicile arealului montan si de pregatirea pentru a face fata provocarilor acestuia; Nu in ultimul rand, vanatorilor de munte le place sa creada ca moralul lor este mai ridicat comparativ cu al altora.

Provocarea muntelui ii uneste. Luand in discutie istoria de data mai recenta a vanatorilor de munte, a anilor 90 si dupa acestia, transformarile structurale generate de schimbarea la nivelul intregii armate romane au generat si reduceri cantitative ale dimensiunii trupelor V.

M. La inceputul anilor 90 existau mai multe brigazi V.

M., intrate bine pe fagasul unei existente normale pentru o armata de dimensiunea celei romanesti: Brigada 2 Vanatori de Munte cu sediul comandamentului la Brasov, Brigada 4 Vanatori de Munte cu sediul comandamentului la Curtea de Arges, Brigada 1 Vanatori de Munte cu sediul comandamentului la Bistrita, Brigada 5 Vanatori de Munte cu sediul comandamentului la Alba-Iulia, Brigada 7 Vanatori de Munte infiintata in 1990 cu sediul comandamentului la Petrosani si Brigada 61 Vanatori de Munte infiintata in 1991 cu sediul comandamentului la Miercurea-Ciuc. i a inceput diminuarea despre care spuneam anteriorIn anul 1997 se desfiinteaza: 2 batalioane din Brigada 7 Vanatori de Munte si, ulterior, brigada in ansamblul ei, in anul 2000 comandamentul Brigazii 1 Vanatori de Munte, in anul 2001 Brigada 4 Vanatori de Munte, iar in anul 2006 Brigada 5 Vanatori de Munte. Este de rermarcat aici faptul ca unitatile acestor structuri care nu au fost desfiintate au fost subordonate altor mari unitati din Fortele Terestre, unele mari unitati de V.

M. iar altele de arme intrunite. In prezent, trupele de vanatori de munte se prezinta astfel: Brigada 2 Vanatori de Munte Sarmizegeusa in cadrul fortelor operationalizate, iar Brigada 61 Vanatori de Munte General Virgil Badulescu in cadrul fortelor in teritoriu. In acelasi context al restructurarii si modernizarii armatei s-a inscris si coala de Aplicatie pentru Vanatori de Munte, pregatirea si specializarea cadrelor urmand a se efectua intr-o singura institutie unificata pentru toate specialitatile (infanterie, vanatori de munte, parasutisti, politie militara si cercetare) la Fagaras, vanatorii de munte ramanand pe mai departe la Predeal, unde, astazi, functioneaza Baza de Instruire pentru Vanatori de Munte. Deschiderea Romaniei spre lumea civilizata dupa 1989 a avut efecte benefice si asupra armatei, mai ales dupa semnarea Parteneriatului pentru Pace in 1994. Intalnirea, la diverse si numeroase activitati comune de instruire, in tara si peste hotare, cu militari din S.

U.

A., Marea Britanie, Olanda, Italia, Franta, Grecia, Germania, Turcia, Iordania, Bulgaria, Ungaria si multe, multe altele...