S-a intamplat in 4 noiembrie 1900: S-a nascut Lucretiu Patrascanu, jurist, sociolog si om politic comunist; participant de seama la infaptuirea actului de la 23 august 1944; ministru al justitiei intre anii 1944 si 1948; arestat in 1948 sub acuzatia falsa de complot, impreuna cu pictorita Lena Constante, sotia sa, Elena Patrascanu, filosoful Bellu Zilber, []The post S-a intamplat in 4 noiembrie 1900 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 noiembrie 1900 was first posted on noiembrie 4, 2020 at 12:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 noiembrie 1900: S-a nascut Lucretiu Patrascanu, jurist, sociolog si om politic comunist; participant de seama la infaptuirea actului de la 23 august 1944; ministru al justitiei intre anii 1944 si 1948; arestat in 1948 sub acuzatia falsa de complot, impreuna cu pictorita Lena Constante, sotia sa, Elena Patrascanu, filosoful Bellu Zilber, folcloristul Harry Brauner s.a. Lucretiu Patrascau reprezinta o persoalitate cu totul aparte in istoria moderna a Romaniei.

Un intelectual cu studii in diferite domenii si un actor principal pe scena politica alfat in prima linie atunci cand a venit vorba de luarea unei decizii care schimba radical carmuirea ideologica a tarii la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Patrascanu a fost un comunist convins insa a fost eliminat de propriul sau partid pe care visa la un moment dat sa il conduca, printr-un proces stalinist de care nu era deloc strain. Lucretiu Patrascanu s-a nascut la 4 noiembrie 1900, la Bacau. Tatal sau este scriitorul D.

D. Patrascanu (1872-1937), iar mama sa, Lucretia, provenea dintr-o veche familie boiereasca. Lucretiu Patrascanu a beneficiat de o educatie aleasa si a cunoscut in casa tatalui sau personalitati ale culturii romane din acea vreme, precum C. Stere, I. Slavici, G. Galaction, M. Sadoveanu s.a. coala elementara a facut-o la Bucuresti, apoi patru clase liceale la Iasi, iar bacalaureatul l-a sustinut la Bucuresti, in 1919. A absolvit cu magna cum laudae stiintele juridice la Universitatea din Bucuresti in 1922, iar in 1925 si-a luat doctoratul la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Leipzig, cu teza Reforma agrara din Romania Mare si urmarile ei . Este atras din tinerete de doctrina socialista, aderand la miscarea socialista in 1919, iar in Partidul Comunist Roman se inscrie chiar de la infiintarea acestuia, in 1921. A participat la cateva congrese ale Partidului Comunist, printre care cel de la Moscova din 1931, cand a fost ales si in Comitetul Central.

In perioada interbelica, ca activist comunist este arestat si incarcerat de cateva ori la Jilava, Vacaresti, Targu-Jiu. Ca avocat, s-a aflat pe banca apararii in procesele intentate comunistilor. A scris in publicatii de orientare socialista: Tineretul socialist , Socialistul , Viata muncitoare , precum si lucrari si studii politice, economice, sociale, dintre care: Un veac de framantari sociale , Sub trei dictaturi , Probleme de baza ale Romaniei , Curente si tendinte in filosofia romaneasca .

Ca reprezentant al Partidului Comunist, are cateva intrevederi, incepand din 1943, cu Iuliu Maniu, presedintele Partidului National aranesc, precum si cu reprezentanti ai Palatului Regal, in vederea rasturnarii dictaturii antonesciene, a scoaterii Romaniei din razboi si alaturarii acesteia de partea Coalitiei Natiunilor Unite. A avut un rol important in desfasurarea evenimentelor de la 23 august 1944. In noul guvern constituit in aceeasi zi si condus de generalul Constantin Sanatescu (23 aug. 4 nov. 1944), Lucretiu Patrascanu detine ad-interim portofoliul Justitiei.

Lucretiu Patrascanu s-a aflat in fruntea delegatiei care a plecat la Moscova, la 29 august 1944, pentru incheierea armistitiului cu Natiunile Unite, si a facut parte din delegatia oficiala a Romaniei la Conferinta de pace de la Paris din 1946, alaturi de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Tatarescu, Florica Bagdasar, Ion Gheorghe Maurer.

De asemenea, a condus delegatia Romaniei la semnarea Tratatului de Pace cu Puterile Aliate si Asociate, la 10 februarie 1947. Este ministru al Justitiei in Guvernul condus de dr. Petru Groza (6 mart.1945 30 dec. 1947). Intre 1945-1948 a fost si profesor de economie politica la Facultatea de Drept din Bucuresti.

La Conferinta PCR din octombrie 1945 a fost ales membru al...