S-a intamplat in 3 noiembrie 1954: A murit Henri Matisse, pictor, decorator si sculptor francez; reprezentant de seama al fovismului. Nascut pe 31 decembrie 1869, fiu al unui negustor de grane, ambitionandu-se, inainte de toate, pentru rolul de avocat, a intrat in lumea desenului, descoperind,astfel, universul artei Plecat la Paris si inscris la Academia []The post S-a intamplat in 3 noiembrie 1954 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 noiembrie 1954 was first posted on noiembrie 3, 2020 at 2:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 noiembrie 1954: A murit Henri Matisse, pictor, decorator si sculptor francez; reprezentant de seama al fovismului. Nascut pe 31 decembrie 1869, fiu al unui negustor de grane, ambitionandu-se, inainte de toate, pentru rolul de avocat, a intrat in lumea desenului, descoperind,astfel, universul artei Plecat la Paris si inscris la Academia Julian , experientele sale artistice au fost legate de cole des Beaux-Arts ; prietenii i-au fost aproape, dar mai mult a contat faptul ca, in 1899, Matisse a inceput sa studieze pictura in atelierul lui Eug ne Carri re. Anul 1904 reprezentase un punct de cotitura in creatia lui Matisse; dupa prima expozitie pe care i-a organizat-o Ambroise Vollard, in galeria sa din Paris, pictorul a plecat la Saint-Tropez, acolo unde il astepta Paul Signac, cel care il initia in stilistica divizionismului. Matisse si-a petrecut vara anului 1905 la Collioure; acolo a sosit si Andr Derain, artistii adunandu-si ideile.

Octombrie 1905 aducea, la Paris, al III-lea Salon de Toamna ; in sala nr. VII au fost grupate tablourile lui Matisse, Marquet, Derain, de Vlaminck, Dufy.

Explozia culorilor puternic contrastante si modernitatea tablourilor au trezit furia criticilor oficiali. In 1908, Matisse deschidea o scoala de pictura in atelierul sau din Paris; incepuse sa fie cunoscut, calatorea si era asteptat cu...