S-a intamplat in 7 noiembrie 1942: S-a nascut actrita Mariana Mihut. Mariana Mihut s-a nascut la Chisinau. Copilaria ei a fost marcata de plecarea tatalui ei pe front, inca de cand mama ei era insarcinata, apoi, dupa nasterea ei, tatal a cazut prizonier, a stat noua ani in Siberia, a fost mutat din lagar in []The post S-a intamplat in 7 noiembrie 1942 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 noiembrie 1942 was first posted on noiembrie 7, 2020 at 4:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 noiembrie 1942: S-a nascut actrita Mariana Mihut. Mariana Mihut s-a nascut la Chisinau. Copilaria ei a fost marcata de plecarea tatalui ei pe front, inca de cand mama ei era insarcinata, apoi, dupa nasterea ei, tatal a cazut prizonier, a stat noua ani in Siberia, a fost mutat din lagar in lagar, in conditii infernale, in timp ce familia sa il considera mort. Din pricina razboiului, ceilalti membri ai familiei au fost obligati sa se refugieze in Romania, mai intai la Severin, apoi in Ramnicu-Valcea si mai apoi la Pitesti. Avea sa isi vada tatal, pentru prima data, cand parintele sau a revenit din lagar, tanara copila avand deja noua ani. In anii copilariei si-a format o speranta ascunsa de a deveni actrita, mai ales dupa ce a jucat in spectacole la scoala, fie ca era vorba despre recitari de poezii, cantece, sau dansuri. La varsta de 11 ani a jucat chiar intr-un spectacol de balet, apoi pe scena Teatrului de Stat din Pitesti si la Curtea de Arges. A urmat liceul Golescu din Pitesti, la o clasa de real, iar mama si bunica ei si-ar fi dorit sa devina doctorita.

Peste ani, Mariana Mihut a declarat ca era un copil extrem de timid, iar faptul ca aparea pe scena a incurajat-o sa se gandeasca serios la visul ca ar putea deveni actrita. Doar ca familia ei nu era de acord cu o cariera artistica pentru fata lor, astfel ca i-au permis o unica incercare de admitere la Teatru, in speranta ca povestea cu actoria va fi un vis care va trece. Tanara Mariana Mihut avea sa intre insa din prima la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale din Bucuresti, la clasa profesorilor Pop Martian si Octavian Cotescu, la admitere interpretand un fragment din Nunta in codru a lui Cosbuc si o poezie de Arghezi.

In perioada studentiei a debutat in rolul Audrey, Rosalinda Cum va place? de William Shakespeare, la Studioul Casandra, in anul 1963. Momentul o face remarcata pentru talentul ei desavarsit, puritatea si inocenta interpretarii dar si pentru profunzimea cu care reusea sa convinga spectatorul. A absolvit Institutul de Teatru si Film I. L. Caragiale din Bucuresti, promotia 1964, alaturi de viitori mari artisti precum Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogasanu. Astfel, tanara de o frumusete rapitoare, a devenit actrita. Intre anii 1964-1972 a jucat pe scena Teatrului Giulesti, in aceeasi perioada avand colaborari cu Teatrul Nottara, la Bulandra si Teatrul National din Bucuresti. In aceasta perioada a jucat in Palaria florentina de Labiche, regia Lucian Giurchescu, in Nunta lui Figaro de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu, in Ingerii tristi de D.

R. Popescu, regia Geo Saizescu, in Visul unei nopti de iarna de Tudor Musatescu, regia Geta Vladm, in Rosaura Mincinosul de Goldoni, regia Sanda Manu, la Teatrul Bulandra Bucuresti, in 1971 si in Cecily Buna seara, domnule Wilde de Oscar Wilde, la Teatrul C.

I. Nottara Bucuresti, in acelasi an. Din anul 1972 este actrita la Teatrul Bulandra din Bucuresti, unde a interpretat roluri absolut fabuloase. Printre acestea, mentionam Fiica primarului Revizorul de Gogol, regia Lucian Pintilie, in 1972, Maria A douasprezecea noapte de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, in 1973, Eliza Doolite Pygmalion de G.

B. Shaw, regia Moni Ghelerter, in 1974, Primarita Interviu de Ecaterina Oproiu, regia Catalina Buzoianu, in 1976. De asemenea, tot la Bulandra, actrita a interpretat rolurile Masa Pescarusul de A.

P. Cehov, regia Liviu Ciulei, in 1977, Miranda Furtuna de Shakespeare, regia Liviu Ciulei, in 1978, Zoe O scrisoare pierduta de I.

L.

Caragiale, regia Liviu Ciulei, in 1979, Josie Hogan Luna dezmostenitilor de Eugene O Neil, regia Sanda Manu, in 1983, Regina Ginevra Merlin de Tancred Dorst, regia Catalina Buzoianu, in 1991, Kathleen Home de David Storey, regia Ion Caramitru, in 1992, Claire Zachanassian Vizita batranei doamne de Friederich Durrenmatt, regia Felix Alexa, in 1993, Halie Copilul ingropat de Sam Shepard, regia Catalina Buzoianu, in 1996, Nikita Zotov Petru de Vlad Zografi, regia Catalina Buzoianu, in 1998 sau Anna Fierling Mutter Courage de Bertolt Brecht, regia Catalina Buzoianu, in 1999. Dupa anul 2000, ea a fost urmarita la Bulandra, dand viata personajelor Dadaca Unchiul Vanea de A.

P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, in 2001, Fiokla Ivanovna Casatoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, in 2003, Inna Rasadina Sorry de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, in 2004. Ea a jucat in aceasta perioada la Teatrul National Bucuresti, in rolul Cezara O batista in Dunare de D.

R. Popescu, regia Ion Cojar, 1997, Mama Neintelegerea de Albert Camus, regia Felix Alexa, 2006, Conu Leonida...