S-a intamplat in 18 martie 1314 . Jacques de Molay, al 23-lea si ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, este ars pe rug. Sarmanii soldati ai lui Cristos si ai Templului lui Solomon (latina Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), cunoscuti mai ales sub numele de templieri sau Ordinul Templului (Ordre du Temple sau Templiers), au []The post S-a intamplat in 18 martie 1314 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 martie 1314 . Jacques de Molay, al 23-lea si ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, este ars pe rug. Sarmanii soldati ai lui Cristos si ai Templului lui Solomon (latina Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), cunoscuti mai ales sub numele de templieri sau Ordinul Templului (Ordre du Temple sau Templiers), au fost unul dintre cele mai cunoscute ordine calugaresti militare (catolice) crestine. A luat nastere la initiativa francezului Hugo de Payens in anul 1119 in Ierusalim, ca o organizatie militar-calugareasca, cu scopul declarat de a apara pe peregrinii (calatori) crestini in ara Sfanta.

Recunoscut oficial de Biserica catolica, prin acceptarea de catre papa Inocentiu al II-lea in 1139 a formei lui de organizare, Ordinul a crescut repede ca numar de membri si putere. Ordinul cuprindea calugari militari razboinici, calugari capelani si calugari de serviciu (slujitori). Cavalerii templieri puteau fi recunoscuti la imbracaminte, dupa o mantie alba cu ocruce rosie, distinctiva, si erau printre cei mai bine echipati, antrenati si disciplinati razboinici din perioada cruciadelor. Membrii Ordinului care nu erau razboinici au creat o puternica infrastructura economica in intreaga crestinatate, introducand pentru prima oara proceduri financiare care au reprezentat inceputul sistemului bancar, si au construit numeroase fortificatii in Europa si ara Sfanta. Succesul templierilor era strans legat de succesul cruciadelor, ei fiind sprijiniti de biserica catolica. Cand ara Sfanta a fost pierduta, iar calugarii militari templieri au suferit infrangeri zdrobitoare, sprijinul pentru existenta ordinului s-a stins. Zvonurile despre ceremoniile initiatice secrete ale lor au creat neincredere, iar regele Filip al IV-lea al Frantei, puternic indatorat ordinului, a inceput sa faca presiuni asupra papei Clement al V-lea. Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip a arestat majoritatea membrilor Ordinului, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, si, dupa ce le-a obtinut marturisirile prin tortura, i-a ars pe rug, pe data de 18 martie 1314. In 1312, papa Clement, sub presiune din partea regelui Filip, a dizolvat cu forta intregul ordin. Disparitia brusca a unei componente...