S-a intamplat in 13 noiembrie 1942: Batalia navala de la Guadalcanal. Batalia navala de la Guadalcanal a fost batalia decisiva in Campania din Guadalcanal, in care s-au infruntat fortele aliate si Armata Imperiala Japoneza in zona Insulelor Solomon in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Confruntarile aeriene si navale au durat patru zile, intre 13 []The post S-a intamplat in 13 noiembrie 1942 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 13 noiembrie 1942 was first posted on noiembrie 13, 2020 at 4:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 noiembrie 1942: Batalia navala de la Guadalcanal. Batalia navala de la Guadalcanal a fost batalia decisiva in Campania din Guadalcanal, in care s-au infruntat fortele aliate si Armata Imperiala Japoneza in zona Insulelor Solomon in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Confruntarile aeriene si navale au durat patru zile, intre 13 si 16 noiembrie 1942. Pentru Armata Imperiala Japoneza angajarea in lupta a avut ca scop consolidarea pozitiei trupelor sale pe insula.

Batalia este importanta si pentru faptul ca doi contraamirali ai Fortelor Navale ale Statelor Unite si-au pierdut viata in cursul evenimentelor, fiind singurii ofiteri cu rang de amiral care au fost ucisi in confruntari pe apa in cel de-al doilea razboi mondial. Batalia este cunoscuta si sub numele de A treia si a patra batalie pentru Insula Savo, Batalia din Insulele Solomon ori Batalia de vineri, 13. Japonezii au numit-o A treia batalie a Marii Solomon. Fortele aliate, formate formate in special din unitati ale Statelor Unite ale Americii, au debarcat la Guadalcanal pe 7 august 1942 si au ocupat aerodromul, care mai tarziu a devenit Aeroportul Henderson Field. La acel moment armata japoneza construia aerodromul. Inainte de inceperea bataliei esuasera deja cateva incercari de recucerire a aerodromului ale Armatei Imperiale Japoneze si ale Marinei Imperiale Japoneze, care au folosit intariri aduse la Guadalcanal pe mare. La inceputul lunii noiembrie 1942, japonezii au organizat un convoi care sa aduca 7.000 de infanteristi si echipamentul necesar acestora la Guadalcanal pentru a incerca inca o data sa ocupe aerodromul. Catorva nave japoneze de razboi li s-a ordonat sa bombardeze aerodromul Henderson cu scopul de a distruge avioanele aliatilor care reprezentau o amenintare pentru convoi. Afland despre efortul japonezilor de a-si intari pozitia, armata Statelor Unite a lansat atacuri aeriene si de pe mare pentru a apara aeroportul si pentru a impiedica infanteria japoneza sa debarce la...