S-a intamplat in 14 noiembrie 1871: S-a nascut Ilarie Chendi, critic si istoric literar roman (d. 23 iunie 1913, Bucuresti). Descendent stralucit al familiei de carturari a Hodosilor, Ilarie Chendi s-a nascut la Darlos, langa Sibiu,ca unic fiu al preotului Vasile Chendi si al Elizei, nascuta Hodos, nepoata a lui Al. Papiu-Ilarian. Ramas orfan de []The post S-a intamplat in 14 noiembrie 1871 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 14 noiembrie 1871 was first posted on noiembrie 14, 2020 at 2:53 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 noiembrie 1871: S-a nascut Ilarie Chendi, critic si istoric literar roman (d. 23 iunie 1913, Bucuresti). Descendent stralucit al familiei de carturari a Hodosilor, Ilarie Chendi s-a nascut la Darlos, langa Sibiu,ca unic fiu al preotului Vasile Chendi si al Elizei, nascuta Hodos, nepoata a lui Al. Papiu-Ilarian. Ramas orfan de mama la 9 luni, Ilarie Chendi a fost crescut de bunica dinspre mama in Bandul de Campie, unde a urmat cursurile primare. A absolvit Liceul sasesc la Sighisoara si Seminarul Teologic din Sibiu (1891-1894), apoi a studiat filosofia si filologia la Universitatea din Budapesta, in anii 1894-1897. Aici infiiinteaza, impreuna cu Traian Vuia, Victor Braniste si altii, Societatea de lectura Petru Maior .

Pentru a nu ajunge catana la imparatul , Chendi a trecut muntii prin vama cucului , in 1898, si s-a stabilit la Bucuresti, ca ajutor de bilbiotecar la Academia Romana, post detinut din 1898 pana in 1913. Debutase la Sibiu cu versuri, proza si articole de critica literara in 1892.

De formatie culturala germana, Chendi si-a insusit si unele principii estetice maioresciene si gheriste si a continuat lupta inceputa de Maiorescu impotriva neavenitilor si mediocritatilor din campul literaturii, ca acestia sa nu compromita ce e mare si frumos , consumandu-si in aceasta lupta mai toata energia scurtei sale vieti. In viziunea sa de critic literar, talentele autentice trebuie sa aiba trei calitati particulare: legaturi distincte cu viata neamului sau, cunoasterea trecutului literar si istoric al acestuia si puterea originala de a crea . i Chendi sustinea ca fundamentul literaturii noastre culte trebuie sa fie literatura populara si milita pentru readucerea increderii in insusirile sufletesti ale neamului nostru .

El nu respingea autonomia esteticului, dar supralicita caracterul etnic si etic, asemenea ideologiei samanatoriste a lui N. Iorga. Chendi nu agrea simbolismul si modernismul, fiind adept al traditionalismului.

Respinge drastic personalitatea aroganta si experimentele simboliste ale lui Al. Macedonski.

Foarte exigent in critica de intampinare, Chendi a introdus la noi foiletonul superior si a intuit, printre primii, talentul poetic al lui O. Goga, Mihai Codreanu, Minulescu, Toparceanu. Rareori s-a inselat in intuirea unor talente literare si s-a angajat in polemici aprige cu Maiorescu, Gherea, Ibraileanu, Dragomirescu s.a.

A fost, uneori, prea subiectiv in aprecierea scriitorilor ardeleni, emitand judecati exagerate sau chiar nedrepte. Chendi pleca de la impresiile de lectura, apoi emitea judecati manate de subiectivism, dar el viza opera si niciodata viata privata a autorului ei. Ca istoric literar, Chendi a descoperit in arhive si reviste decumente inedite: Testamentul lui Gojdu , Un alt proces...