S-a intamplat in 17 noiembrie 1888: A murit Dora D Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoata a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintai domn pamantean al arii Romanesti dupa un secol de domnii fanariote. Fiica marelui ban Dimitrie Ghica (numismat si arheolog), nepoata domnitorilor din aceasta familie, si a Caterinei Faca, []The post S-a intamplat in 17 noiembrie 1888 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 17 noiembrie 1888 was first posted on noiembrie 17, 2020 at 2:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 noiembrie 1888: A murit Dora D Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoata a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintai domn pamantean al arii Romanesti dupa un secol de domnii fanariote. Fiica marelui ban Dimitrie Ghica (numismat si arheolog), nepoata domnitorilor din aceasta familie, si a Caterinei Faca, a primit o educatie aleasa. Considerata de catre profesorul ei particular, G.

G. Papadopol, un copil minune, a invatat, pana la varsta de zece ani, noua limbi straine, pictura si pianul. La numai 14 ani a tradus, in limba germana, Iliada lui Homer. In perioada 1842 1946, familia Ghica face o calatorie de studii prin marile orase europene, Viena, Dresda, Venetia si Berlin. In 1849 se casatoreste cu principele rus Alexandr Kolotov Massalski, cu care se stabileste la Sankt Petersburg. Aici obtine premiul I la un concurs de peisaje organizat la Muzeul Ermitaj. In timpul Razboiului Crimeii (1853 1956) isi arata simpatiile pentru Franta si Anglia,fapt pentru care a fost pedepsita crunt de catre oficialitati, fiind batuta la palatul gubernial din capitala rusa. Dupa acest eveniment nefericit,petrecut in 1856, se desparte de sot si pleca in Occident, stabilindu-se in Elvetia, la Arau. Elena Ghica a escaladat varful Moench din Alpii elvetieni, unde a infipt tricolorul pe care era brodat numele Romaniei, devenind prima femeie care a reusit acest lucru. A descris performanta in La Suisse allemande et l ascension de Moench, publicata la Paris si Geneva, in 1856, lucrare ce vine dupa La vie monastique dans l glise orientale, publicata, cu un an inainte, in aceleasi locatii. Opera sa a fost variata, ea cuprinzand teme de istorie, politica sociala, economie politica, religie, feminism, poezie populara sau pagini de istorie, etnografie, etnologie si folclorul popoarelor din Balcani, publicate in limbile franceza, italiana, greaca, rusa, germana si engleza: Les iles ioniennes si La nationalit roumaine d apr sles chants populaires, publicate in Revue des deux mondes , revista cu care a colaborat pana in 1873, Les femmes en Orient, in 1863, Des femmes par un femme, in care a prezentat conditia femeilor din Elvetia si Germania, Excursions en Roum lie et en Mor e, publicata, in 1863 la Z rich si Paris in memoria domnitorului Moldovei, Grigore al III-lea Ghica, ucis de otomani datorita protestelor referitoare la cedarea Bucovinei, Albanezii in...