S-a intamplat in 18 noiembrie 1922: A murit scriitorul francez Marcel Proust. Nascut intr-o familie bogata, Proust a facut studii de drept si de literatura. Datorita legaturilor sale sociale a devenit un observator obisnuit al celor mai exclusiviste saloane ale nobilimii si a scris cronici sociale pentru ziarele pariziene.

A publicat eseuri si povestiri, inclusiv colectia []The post S-a intamplat in 18 noiembrie 1922 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 noiembrie 1922 was first posted on noiembrie 18, 2020 at 3:32 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 noiembrie 1922: A murit scriitorul francez Marcel Proust. Nascut intr-o familie bogata, Proust a facut studii de drept si de literatura. Datorita legaturilor sale sociale a devenit un observator obisnuit al celor mai exclusiviste saloane ale nobilimii si a scris cronici sociale pentru ziarele pariziene.

A publicat eseuri si povestiri, inclusiv colectia de povestiri Placeri si zile (1896). Marcel Proust, considerat unul dintre promotorii romanului modern, s-a nascut la 10 iulie 1871, la Auteuil, Franta, unde tatal sau era medic.

A fost crescut intr-un mediu cultural rafinat si a patruns de tanar in saloanele aristocratice ale epocii.

Desi bolnav inca din primii ai copilariei, a urmat cursurile Liceului Condorcet, dupa terminarea carora a fost incorporat la infanteria din Orleans. Revenit in viata civila, a urmat studii de drept si a obtinut o licenta in litere, in 1895, la Sorbona, unde a audiat prelegerile tinute de istoricul Albert Sorel si, mai ales, de scriitorul si filosoful Henri Bergson. Romancier, critic si estetician, Marcel Proust si-a inceput cariera literara publicand in revistele Le Banquet si La Revue blanche .

In 1896, la insistentele familiei, s-a prezentat la un concurs instituit de Biblioteca Mazarine pentru un post pe care l-a obtinut, dar pe care l-a ocupat sporadic si pentru putin timp.

Prima carte a lui M. Proust a aparut in 1896, Placerile si zilele , cu o prefata scrisa de Anatole France, fiind urmata in acelasi an de eseurile Portrete de pictori . Din acelasi an, se considera ca dateaza si schita romanului autobiografic Jean Santeuil , pe care l-a terminat in 1899 si care nu a fost publicat decat in 1952. Dupa moartea mamei, in 1905, M.

Proust a renuntat in mare parte la contactele cu lumea mondena, dedicandu-se aproape exclusiv creatiei sale literare.

In 1907, a inceput sa scrie In cautarea timpului pierdut . Imaginea sa asemuita diletantului si mondenului l-au determinat pe Andre Gide sa refuze publicarea primului sau...