S-a întâmplat în 17 noiembrie…
XI.1939, cand ocupantii fascisti au executat noua studenti patrioti cehoslovaci, iar alti peste 1200 au fost trimisi in lagare; a fost declarata oficial ca Zi internationala de Consiliul International al Studentilor, in anul 1941. 9: S-a nascut Vespasian, imparat []The post S-a intamplat in 17 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 17 noiembrie was first posted on noiembrie 17, 2020 at 5:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 noiembrie Ziua internationala a studentilor ; marcata in amintirea zilei de 17.
XI.1939, cand ocupantii fascisti au executat noua studenti patrioti cehoslovaci, iar alti peste 1200 au fost trimisi in lagare; a fost declarata oficial ca Zi internationala de Consiliul International al Studentilor, in anul 1941. 9: S-a nascut Vespasian, imparat roman. Vespasian, cunoscut si ca Caesar Vespasianus Augustus, sau Titus Flavius Vespasianus (n. Cittareale d. 23 iunie 79 la Roma), a fost imparat roman din decembrie 69 pana in iunie 79.
Fondator al Dinastiei Flavilor, el a fost incoronat intr-o perioada de instabilitate politica (razboi civil) si criza economica lasate de Nero la moartea sa.
Personalitate energica, lucida, modesta, Vespasian este preocupat de restabilirea linistii si securitatii statului, grav afectate de razboiul civil. A reorganizat finantele si armata, a intarit frontiera Dunarii inferioare, creand o flota in Marea Neagra, a reconstituit numeroase edificii din Roma distruse si a inceput constructia Colosseumului.
Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. A fost criticat de unii senatori ca scoate bani din ceva atat de murdar, la care Vespasian a replicat: banii nu au miros (in latina pecunia non olet). 1494: A murit filosoful italian Giovanni Pico della Mirandola, membru in Academia Platoniciana din Florenta; eruditia sa i a transformat numele intr un simbol al cunoasterii nelimitate (Despre demnitatea omului ). Prefata culegerii sale filosofice publicate in 1486, prefata intitulata Elogiu demnitatii umane , a devenit o lucrare de baza a umanismului renascentist (n. 1463). 1503: S-a nascut Agnolo Bronzino, pictor florentin.
Agnolo Bronzino, Agnolo di Cosimo di Mariano sau Agnolo Tori (n.
Monticelli (Florenta) d. 23 noiembrie, 1572 in Florenta) a fost un pictor italian reprezentat al stilului manierism. Bronzino a pictat mai ales fresce, picturi de altar sau alegorice si cu teme din mitologie.
Termenul de manierism a fost introdus de istoricul de arta elvetian Heinrich W lfflin la inceputul secolului al XX-lea in lucrarea Das problem des Stils in der bildenden Kunst (Problema stilului in arta plastica , 1912).
Trasaturi caracteristice pierderea claritatii si coerentei imaginii multiplicarea elemenelor si a planurilor in compozitie simboluri complexe care se refera la domenii care nu apartineau pana acum tematicei artistice (alchimie, arta blazonului, limbajul florilor, ) gust pronuntat pentru un erotism estetizant deformarea si torsiunea corpurilor scheme sinuoase (figuri in serpentina) modificarea proportiilor intre diverse parti ale corpului alungirea formelor 1558: A murit Regina Maria I a Angliei (Maria Tudor), cunoscuta ca Maria cea sangeroasa Bloody Mary pentru persecutiile la care i a supus pe protestanti (n.18.02.1516). 1747: A murit scriitorul francez Alain Ren Lesage, cel mai reprezentativ autor de comedii al epocii (n. 1668). 1749: S-a nascut inventatorul francez Nicolas Appert; a inventat metoda de pastrare a alimentelor mai mult timp prin inchiderea ermetica a acestora in ambalaj (m. 1841).-1790: S-a nascut Ferdinand M bius, matematician si astronom german; unul dintre precursorii topologiei (a inventat modelul unei suprafete cu o singura fata banda lui M bius ); contributii in domeniile teoriei numerelor, a mecanicii ceresti si a opticii; a initiat geometria conforma si a dezvoltat grafica statica (m. 1868). 1796: A murit arina Ecaterina cea Mare a Rusiei (n. 02.05.1729).-1800: Inaugurarea Capitoliului Statelor Unite.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, conform originalului din engleza, The United States Capitol, este o cladire care serveste ca sediu al guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, ramura legislativa a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii. Cladirea se gaseste in Washington, D.
C., in varful colinei cunoscuta sub numele de Capitol Hill. Constructia Capitoliului a inceput in anul 1793. Prima sesiune a Congresului Statelor Unite a avut loc pe data de 17 noiembrie 1800. 1844: S-a nascut Constantin Capitaneanu, astronom si geodez; a determinat coordonatele geografice a numeroase localitati si a contribuit la realizarea triangulatiei generale a Romaniei (m. 1893). 1858: A murit Robert Owen, socialist utopic englez (n. 1771).-1869: Deschiderea pentru navigatie a Canalului de Suez, canal maritim ce uneste Marea Mediterana cu Marea Rosie, in istmul cu acelasi nume din Egipt, proiectat si construit de francezul Ferdinand de Lesseps (lucrarile au inceput la 25.
IV.1859). Constructia canalului, care are acum lungimea de 161 de kilometri si latimea de 70-125 de metri, a durat 10 ani.
Canalul Suez aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 161 km lungime, si lat de 70 m in cel mai ingust punct. Este situat in Egipt, intre orasele Port Said la Marea Mediterana si Suez la Marea Rosie.
Canalul nu are ecluze, deoarece nu exista diferente de inaltimi. Permite trecerea navelor cu deplasament de pana la 150.000 de tone. Exista o singura banda de navigatie, cu mai multe locuri de depasire. De obicei, trei convoaie tranziteaza canalul zilnic, doua catre sud si unul catre nord. Trecerea dureaza intre 11 si 16 ore, cu o viteza de circa 8 noduri. Viteza redusa previne erodarea malurilor canalului de valurile generate de nave.
Din 1980 s-a deschis un tunel (Tunelul Ahmed Hamdi) pe sub canal, si incepand cu 1999, canalul este traversat de o linie de inalta tensiune. O linie de cale ferata aflata pe malul de vest parcurge paralel intreaga sa lungime. 1870: S-a nascut Enrico Mezzetti, pianist, compozitor, dirijor si pedagog roman de origine italiana (m. 1930). 1872: Este infiintata Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta. 1878: S-a nascut Lise Meitner, fiziciana austriaca-suedeza.
Lise Meitner (n. Viena, d. 27 octombrie 1968 in Cambridge) a fost o fiziciana austro-suedeza. Printre altele, ea a emis, in ianuarie 1939, impreuna cu Otto Frisch, prima explicatie fizica a fisiunii, iar impreuna cu colegul Otto Hahn si asistentul sau Fritz Stra mann a descoperit prin metode radiochimice reactia de fisiune nucleara. Din cauza faptului ca era femeie si evreica in perioada interbelica, nu a fost recunoscuta initial ca unul dintre descoperitorii fisiunii nucleare (nu a primit Premiul Nobel). 1887: S-a nascut Bernard Law Montgomery, maresal britanic (d. 1976). 1888: A murit Dora D Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoata a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintai domn pamantean al arii Romanesti dupa un secol de domnii fanariote. Elena Ghica (n. 22 ianuarie 1828, Bucuresti d. Florenta), este numele de nastere al ducesei Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare de origine romano-albaneza cunoscuta sub pseudonimul Dora d Istria.
A fost fiica marelui ban Mihai Ghica si nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.
A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.-1899: S-a nascut fizicianul tefan Vencov; contributii la dezvoltarea cercetarilor de optica si spectroscopie; membru corespondent al Academiei Romane (m. 1955). 1902: S-a nascut Constantin Baraschi, sculptor roman. Constantin Baraschi (n.
Campulung d. 22 martie 1966, Bucuresti) a fost un sculptor roman, membru corespondent al Academiei Romane (1955).
Constantin Baraschi (1902-1966) a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, sub indrumarea lui Dimitrie Paciurea. In anii 1924-1927, frecventeaza atelierele lui Bourdelle si H. Buchard din Paris. A facut parte din asociatiile Tinerimea artistica si Grupul nostru . Profesor la Institutul de arte plastice N. Grigorescu din Bucuresti. Expune la saloanele oficiale si la unele expozitii internationale, la Barcelona (1929), unde obtine Diploma de onoare si la Paris (1937). Autor de portrete, lucrari de arta decorativa si monumentala (Monumentul ostasului sovietic, Bucuresti, 1946; George Enescu, Dorohoi, 1957; Dr Petru Groza, Deva, 1962; Chimistul George Spacu, Universitatea din Bucuresti, 1964; Faunul si nimfa, Constanta, 1965; Nicolae Balcescu, Pitesti; un proiect de monument Eminescu etc ). Corecta redare a anatomiei, supunerea fata de model este dublata, in cazul unor monumente, de o nedisimulata retorica a gestului si atitudinii care se substituie problemelor de inscriere a operei in spatiu.
Este si autorul unui Tratat de sculptura, in doua volume. 1902: S-a nascut Eugene Wigner, fizician maghiar de origine evreiasca, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in anul 1963 (m. 1995). 1906: S-a nascut Soichiro Honda, intreprinzator si inginer...