S-a intamplat in 19 noiembrie 1912: S-a nascut George Emil Palade, medic si biolog american de origine romana; a descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poarta numele), sediu al sintezei de proteine; cercetari in domeniul organizarii structurale si functionale a celulei; Premiul Nobel pentru Medicina pe 1974, impreuna cu belgianul Albert Claude si cu americanul []The post S-a intamplat in 19 noiembrie 1912 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 noiembrie 1912 was first posted on noiembrie 19, 2020 at 3:53 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 noiembrie 1912: S-a nascut George Emil Palade, medic si biolog american de origine romana; a descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poarta numele), sediu al sintezei de proteine; cercetari in domeniul organizarii structurale si functionale a celulei; Premiul Nobel pentru Medicina pe 1974, impreuna cu belgianul Albert Claude si cu americanul de origine belgiana Christian Ren de Duve; membru de onoare din strainatate al Academiei Romane din 1975. George Emil Palade (n. Iasi d. 8 octombrie 2008) a fost un medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina. In 1986 i-a fost conferita in Statele Unite National Medal of Science (Medalia Nationala pentru tiinta ) in biologie pentru: descoperiri fundamentale (de pionierat) in domeniul unei serii esentiale de structuri supracomplexe, cu inalta organizare, prezente in toate celulele vii .

S-a nascut la Iasi in 1912, intr-o familie de cadre didactice, tatal fiind profesor de filozofie, iar mama profesoara de liceu. Familia sa locuia pe stradela Sarariei. La varsta de 7 ani, el si-a inceput pregatirea scolara la coala Mihail Kogalniceanu din Iasi, aflata pe str. Lascar Catargiu nr. 28, unde a invatat timp de trei ani (1919-1922). Cladirea scolii dateaza de la inceputul sec. al XX-lea si este monument istoric (IS-II-m-B-03795). Pe peretele scolii, langa intrare, a fost amplasata o placa memoriala cu urmatorul text: In aceasta scoala, intre 1919 1922, si-a inceput drumul spre stiinta GEORGE EMIL PALADE, medic de origine romana, nascut la Iasi, pe stradela Sarariei, la 19.

XI.1912.

Descoperirile sale reprezinta eforturile sustinute in domeniul cercetarii fundamentale in biologie si medicina, eforturi apreciate de Comunitatea stiintifica internationala, prin acordarea in 1974 a Premiului Nobel, ceea ce confera un prestigiu stralucit stiintei si culturii romanesti. In 1930 s-a inmatriculat ca student la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti. A absolvit-o in 1940, obtinand titlul de doctorin medicina cu o teza asupra unor probleme de structuri...