Pana acum am vorbit despre multe nume minunate de sfinti impreuna-lucratori cu Dumnezeu, din trecutul Evangheliei si al Bisericii Domnului. Astazi, pentru a ne imbogati si mai mult sufletele si pentru a ne imbarbata straduintele noastre, vom privi stralucitul chip al celui dintai martir al lui Hristos de dupa El. Al unuia dintre cei mai []Pana acum am vorbit despre multe nume minunate de sfinti impreuna-lucratori cu Dumnezeu, din trecutul Evangheliei si al Bisericii Domnului.

Astazi, pentru a ne imbogati si mai mult sufletele si pentru a ne imbarbata straduintele noastre, vom privi stralucitul chip al celui dintai martir al lui Hristos de dupa El. Al unuia dintre cei mai minunati si curajosi tineri ai Bisericii si ai soliei lui Hristos: tefan (Fapte 6, 5).

Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu spune despre te-fan ca era un barbat plin de credinta si de Duhul Sfant.

Din plinatatea credintei avea el har si din plinatatea Duhului avea el putere. Astfel ca prin el se faceau mari minuni si semne in Lucrarea lui Hristos (Fapte 6, 8).

Din pricina aceasta nimeni nu putea sta impotriva intelepciunii si duhului cu care vorbea el (Fapte 6, 10).

Din pricina aceasta fata lui parea o fata de inger (Fapte 6, 15).

Din pricina aceasta sfarsitul lui a fost atat de slavit (Fapte 7, 55-56).

Iar jertfa lui a facut sa rasara celalalt puternic infocat marturisitor al lui Hristos: Apostolul Pavel (Fapte 7, 57; 8, 1; 22, 20).

Fiindca intotdeauna in urma unui om plin de Duhul Sfant vor ramane roadele acestei mari puteri (Gal 5, 22).

In urma unei jertfe pline de lumina Duhului Sfant va ramane totdeauna o lucrare plina de revarsarea acestei ceresti lumini.

Aceasta trebuie sa ne incredinteze de doua mari adevaruri:ca puterea lui Dumnezeu insoteste totdeauna cu o mare biruinta pe barbatul plin de Duhul Sfant care este gata sa apere adevarul cu orice pret, chiar cu pretul vietii salesi ca niciodata Dumnezeu nu lasa fara urmasi vrednici viata si jertfa unui curajos marturisitor al lui Hristos.

Iata moartea lui tefan ce plina de maretie si de liniste straluceste in veci!Plinatatea Duhului Sfant a aratat de la prima jertfa pentru Hristos ce tainica si cutremuratoare este transfor-marea pe care o face El in sufletul martorului Sau cre-dincios si adevarat.

Priviti la fata lui tefan pe care siroieste sangele tasnit din loviturile pietrelor! Ce liniste si stralucire ingereasca se revarsa peste aceasta fata!De unde vine stralucirea aceasta? De Sus, din privelistea cerului deschis? Poate si de acolo!Sau din launtrul sau, din plinatatea Duhului Sfant Care este in acest...