S-a intamplat in 20 noiembrie Ziua Universala a Copiilor ; se sarbatoreste pe baza unei decizii a UNICEF din 1992 (la 20.

XI.1959 a fost adoptata Declaratia Drepturilor Copilului, in cadrul celei de-a 14-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, iar in anul 1989 a fost adoptata Conventia Drepturilor Copilului). Ziua Industrializarii Africii ; proclamata de []The post S-a intamplat in 20 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 noiembrie was first posted on noiembrie 20, 2020 at 5:57 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 noiembrie Ziua Universala a Copiilor ; se sarbatoreste pe baza unei decizii a UNICEF din 1992 (la 20.

XI.1959 a fost adoptata Declaratia Drepturilor Copilului, in cadrul celei de-a 14-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, iar in anul 1989 a fost adoptata Conventia Drepturilor Copilului). Ziua Industrializarii Africii ; proclamata de Adunarea Generala a ONU prin Rezolutia 44/237 din 22.

XII.1989, in cadrul celui de-al doilea Deceniu al ONU de Dezvoltare Industriala a Africii; scopul acestei zile este mobilizarea eforturilor comunitatii internationale pentru dezvoltarea tarilor continentului African. Ziua Mondiala de Lupta impotriva Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) este un eveniment anual organizat din 2002, de Initiativa Globala pentru Boala Pulmonara Cronica Obstructiva (GOLD), pentru a imbunatati constientizarea si ingrijirea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) in lume. Scopul campaniei este de a atentiona populatia privind factorii de risc ai BPOC, educarea populatiei in vederea recunoasterii simptomelor bolii si determinarea pacientilor de a consulta medicul la primele semne de boala. 1224: Prima mentiune a Bisericii fortificate Sf. Mihail din Cisnadioara, judetul Sibiu, monument in stil romanic. 1792, 20.

XI / 1.

XII: S-a nascut matematicianul rus Nikolai I. Lobacevski, inventator al geometriei neeuclidiene (m. 1856). 1839: S-a nascut la Havelberg Christian Wilberg, pictor german. Este renumit mai ales pentru peisajele sale. 1856: A murit Bolyai Farkas, matematician maghiar din Transilvania, cunoscut mai ales pentru contributiile sale in geometrie, tatal matematicianului Bolyai J nos. 1858: S-a nascut scriitoarea suedeza Selma Lagerl f; Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1909, prima femeie care a primit acest premiu (m. 1940).

Opera sa poseda puternice tendinte moral-educative, cultivand trecutul legendar, conservarea valorilor perene, traditia. A scris romane de factura epopeica, pline de fantezie si lirism, cu rezonante din vechile legende scandinave.

De asemenea, a mai scris proza pentru copii, imbinand intr-o viziune poetica unica o lectie metaforica de geografie, istorie si cultura. 1861, 20.

XI / 2.

XII: Poarta otomana emitea Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei , prin care admitea unirea administrativa si politica a Principatelor, infaptuita de facto la 24 ianuarie 1859 (unirea era recunoscuta insa numai pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza); in ciuda stipulatiilor restrictive, documentul marcheaza un pas important pe calea unirii depline a tarii. 1869: S-a nascut Nerva Hodos, istoric si bibliograf; unul dintre fondatorii bibliografiei romanesti; a desfasurat o activitate rodnica pentru organizarea colectiilor Bibliotecii Academiei (m. 1913). 1872, 20.

XI / 2.

XII: S-a nascut pictorul Gheorghe Petrascu; membru titular al Academiei Romane din 1936 (m. 1949). 1874: S-a nascut (la Crusevo, Macedonia) Nicolae Batzaria, scriitor si ziarist aroman, creator de literatura pentru copii, cunoscut si sub pseudonimul Mos Nae (m. 1952, in lagarul de la Ghencea, Bucuresti). 1877: Inventarea fonografului de catre Thomas Edison. Primele cuvinte inregistrate au fost Mary had a little lamb . 1886:S-a nascut Karl von Frisch, fiziolog si naturalist austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina, impreuna cu Konrad Lorenz si Nikolaas Tinbergen, pentru cercetarile sale in domeniul psihologiei instinctive comparate (d.12.06.1982). 1889: S-a nascut astronomul american Edwin Powell Hubble; este considerat fondatorul astronomiei extragalactice; a dovedit, primul, ca universul se extinde (m. 1953).

Astronom si cosmolog american care a schimbat profund intelegerea Universului prin demostrarea existentei altor galaxii decat Calea Lactee. A fost primul care a dovedit ca universul se extinde.

Hubble este creditat ca ar fi descoperit modul corect de aplicare al Efectului Doppler la expansiunea Universului, numit specific in astronomie si cosmologie Deplasarea spre rosu .

Efectul observat in modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proportionalitate intre variatia spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii si departarea de planeta noastra, Pamant. Aceasta proportionalitate, care a devenit cunoscuta ca Legea lui Hubble a definit si a masurat expansiunea universului. 1892: S-a nascut Ion San-Giorgiu, germanist, comparatist si istoric literar; director de studii la Universitatea Populara din Valenii de Munte intre anii 1922 si 1929 (m. 1950, la D sseldorf, Germania). 1894: A murit Anton Rubinstein, pianist, compozitor si dirijor rus (n. 1829). 1901: S-a nascut Alexandru ahighian, poet, prozator, traducator si publicist (m. 1965).

Face cursul primar si gimnaziul la Sf. Iosif , dar este nevoit, datorita falimentului afacerii tatalui, sa intrerupa scoala. Devine lucrator intr-o fabrica, functionar, desenator, corist la Opera, insa nu isi neglijeaza totusi studiile, pregatind in particular examenele de liceu. Va ajunge sa predea ore de desen la o scoala din capitala. Debuteaza la 1920-1921 cu cronica plastica, iar in literatura in 1924, in Omul liber , cu versuri pe care mai tarziu avea sa le renege, ca suferind de ermetism.

Cu poezii, proza, cronici plastice, articole de atitudine civica mai colaboreaza la alte reviste.

A fost prim-redactor si coeditor la saptamanalul independent Atlas (1936), interzis dupa cateva numere pentru agresivitatea unor interventii. A fost secretar al Uniunii Scriitorilor (1948-1950), scurta vreme director al Teatrului National din Iasi (1951), redactor, apoi redactor-sef la Revue roumaine (1952-1963). In 1946 a alcatuit antologia Poezia muncii si a libertatii, care marcheaza debutul sau editorial. A recurs si la pseudonime (Eliza Balaban, Maria Rantes, Alexandru Salba). Ca versificator se vrea un exponent al celor multi: Prefata la un volum care n-a putut sa apara, Sirena lui Vasile Roaita. Volumul, in buna parte antologic, Pasarea maiastra (1961) exprima, monocord, acest devotament, intr-o autoexcitatie a viziunii: E ca-ntrevad in comunism, curand, / Maiastra pasare de aur sagetand .. Manifestari propagandistice ajung sa compromita si prozele, schite si nuvele viciate de un maniheism ireductibil: Mainile si Cei sapte, 1949, Intrunirea, 1963, O zi de august, 1965. Prozatorul a putut sa atraga prin cartile lui, copiii si adolescentii: Povesti adevarate, 1956, Coiful de aur, 1962, Raul fierbinte, 1965. Alte carticele, in versuri sau in proza, sunt pentru scolarii mici si prescolari: Rici-rici, 1948, Lacul cu rate, 1951, Daca numeri pan-la zece, 1953, Ursul, 1954. Daca Gheorghe (difuzata la radio) vrea sa ii lamureasca pe unii de binefacerile cooperativizarii agriculturii, drama Prabusirea (jucata la Teatrul Armatei in 1954-1955) cauta cu dinadinsul sa puna in contrast vechiul, ilustrat de figura odioasa a unui mare mosier, si noul, intruchipat de tineri comunisti. O melodrama, Sarutul in fata oglinzii, ia in dezbatere o tema sociala. Nu lipsite de vioiciune, comediile recurg la sarja pe care o provoaca stalcelile de rostire si incurcaturile de situatii: farsa Nepotul din Giurgiu, pusa in scena la Teatrul National din Bucuresti, Domnul director general, reprezentata la Teatrul Giulesti in 1954-1955, Calul troian sau, Pensiunea doamnei Stamate, Teatrul National din Bucuresti. Alaturi de Vasile Timus si Petre Andreescu, ahighian este coautor al libretului operetei Ana Lugojana de Filaret Barbu. 1906: S-a nascut compozitorul Nelu (Ioan) Ionescu (m. 1976). 1906: S-a nascut Rolls Royce.

Dupa ce a construit prima sa masina, inginerul Henry Royce s-a asociat cu aristocratul Charles Rolls, dand astfel nastere marcii Rolls Royce si a primului produs: Silver Ghost, echipat cu 6 cilindri si atingand o viteza de 85 km/h. 1907: S-a nascut Mihai Beniuc, poet, prozator, dramaturg, traducator; psiholog (primul specialist roman in psihologia animala si comparata); membru titular al Academiei Romane din 1955 (m. 1988). 1907: S-a nascut regizorul si scenaristul francez de film Henri-Georges Clouzot (m. 1977) 1910 (stil vechi: 7 noiembrie): A murit scriitorul rus Lev Tolstoi; este unul dintre scriitorii de seama ai varstei de aur a literaturii ruse (1820-1890); considerat de criticii literari ca unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii (n. 1828). 1911: S-a nascut (la Cernauti, azi in Ucraina) fizicianul Radu Grigorovici; contributii in spectroscopie, optica si fotometrie; membru titular al Academiei Romane din 1990 (m. 2008).

Licentiat in chimie si fizica la Universitatea Cernauti, doctor in stiinte fizice la Facultatea de tiinte din Bucuresti, teza de doctorat fiind Potentialul disruptiv in vapori de Hg. Intre anii este preparator, asistent si sef de lucrari la Facultatile de tiinte din Cernauti si Bucuresti. Dupa ce se intoarce din mobilizarea din Crimeea, Radu Grigorovici este conferentiar de optica si inginer consultant in acelasi domeniu, sustinand in acelasi timp diverse cursuri de optica.

In anul 1958 primeste titlul de doctor docent in stiinte. In timpul activitatii didactice, a modernizat laboratoarele in care si-a desfasurat activitatea, iar in paralel a efectuat si diverse cercetari, printre care studiul asupra fortei de inalta frecventa si o analiza spectrala cantitativa. In anul 1960 Radu Grigorovici este scos din invatamantul superior, desfasurand in continuare o activitate de cercetare, in cadrul Academiei Romane, la Institutul de Fizica Bucuresti si la...