S-a intamplat in 20 noiembrie 1980: A murit, la Bucuresti, I. Valerian, poet si prozator (nascut Valeriu Ionescu, la 1 august 1895). S-a nascut in satul Ivesti (azi in judetul Galati), ca fiu al functionarului Fotache Ionescu, care a lucrat la Ivesti si Tecuci, si al sotiei sale, Amalia, si si-a petrecut copilaria la Tecuci. []The post S-a intamplat in 20 noiembrie 1980 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 noiembrie 1980 was first posted on noiembrie 20, 2020 at 5:46 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 noiembrie 1980: A murit, la Bucuresti, I. Valerian, poet si prozator (nascut Valeriu Ionescu, la 1 august 1895). S-a nascut in satul Ivesti (azi in judetul Galati), ca fiu al functionarului Fotache Ionescu, care a lucrat la Ivesti si Tecuci, si al sotiei sale, Amalia, si si-a petrecut copilaria la Tecuci. A urmat studii primare la Scoala D. A. Sturza din Tecuci (1903-1907), unde a fost coleg cu Ion Dongorozi, apoi a frecventat cursurile Liceului Vasile Alecsandri din Galati din 1907 pana in 1915. In 1916, in timpul primului razboi mondial, a urmat Scoala de ofiteri de rezerva din Bucuresti. La absolvire, tot in 1916, este repartizat la Directia Liceelor Militare.

Pleaca pe front si in august 1917 si lupta in Batalia de la Marasti, facand parte dintr-o unitate aflata in componenta Armatei a 2-a comandate de generalul Alexandru Averescu.

A fost ranit pe 6 august 1917 la Marasti, fiind avansat la gradul de locotenent si decorat cu Ordinul Coroana Romaniei cu spade in grad de cavaler (unele surse indica Virtutea Militara ca decoratie primita atunci). Este evacuat in spitalul din Barlad, unde se afla in ingrijirea medicului-scriitor V. Voiculescu, care ii stimuleaza interesul de a-l cunoaste pe Al. Vlahuta, refugiat in oras. Intre anii 1917 si 1921 a locuit la Barlad, unde si-a refacut sanatatea; aici a colaborat cu scriitorii Alexandru Vlahuta si George Tutoveanu si a devenit membru al Academiei Barladene.

Frecventeze sedintele de joi ale cenaclului literar tinut de poetul George Tutoveanu si de sotia acestuia, poeta Zoe Frasin, la Academia Barladeana intalnindu-i si pe Nichifor Crainic, si pe Victor Ion Popa. In 1919 publica versuri in revista locala Florile dalbe sub numele I.

Valerieanu si I. Valereanu, debutand cu pastelul in Albastru Mat pana la sfarsitul...