S-a întâmplat în 17 februarie 1826, 17/29
S-a intamplat in 17 februarie 1826, 17/29 was first posted on februarie 17, 2021 at 12:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 februarie 1826, 17/29: S-a nascut Nicolae Popea, episcop ortodox, istoric si carturar; ca deputat in Dieta Transilvana si presedinte al Consiliului National Roman din Transilvania a luptat pentru drepturile politice si culturale ale romanilor din aceasta regiune; s-a numarat printre initiatorii editarii, in 1884, a gazetei Tribuna ; membru al Academiei Romane (m. 1908). Episcopul Nicolae Popea s-a nascut in localitatea Satulung, langa Brasov, in 17 februarie 1826, intr-o familie preoteasca.
A mostenit de la parintii sai credinta curata, corectitudinea in purtare si dragoste de neamul care l-a plamadit. La botez a primit numele Neagoe, dupa tatal sau, Nicolae fiind numele de calugarie. Scoala elementara a urmat-o in localitatea natala, clasele gimnaziale inferioare in Brasov, iar clasa numita Poetica si primul curs de filosofie le-a facut la Blaj. Cursul al doilea de filosofie, impreuna cu alte studii de drept le-a absolvit in Cluj. In acest oras s-a aflat printre initiatorii unei miscari culturale romanesti, alaturi de Alexandru Pop si de alti colegi ai sai, intemeind in 1845 o societate studenteasca de lectura, care isi avea propriul organ literar de presa, editat in format manuscris si intitulat Aurora sau zorile pentru minte si inima . Impreuna cu Alexandru Papiu Ilarian, a fost redactorul acestei gazete.
De la Cluj, in anul 1846, Nicolae Popea a plecat la Viena sa studieze teologia. Nu a reusit sa termine studiile teologice din pricina revolutiei izbucnite in Transilvania. S-a intors la Brasov, unde a avut rolul de capitan la garda romanilor brasoveni. A reluat studiile si le-a absolvit in anul 1849, in acelasi an fiind angajat in oficiul de stat ca slujbas la lo cotenenta transilvaneana, iar mai tarziu la Prefectura din Deva. In anul 1852 a fost numit la judecatoria regionala din Somcuta Mare, oficiu in care a ramas pana in 1856. Din acest an a fost cooptat de Andrei Saguna in administratia eparhiala de la Sibiu, loc unde a detinut mai multe functii: secretar consistorial, profesor de teologie si administrator protoprezbiterial al tractului Nocrich-ului, servicii in care a slujit pana in anul 1869.
In aceasta perioada a fost hirotonit diacon si preot, apoi hirotesit protosinghel. In sinodul arhidiecezan de la inceputul...