Slavit sa fie Domnul! Fratilor si surorilor! Slavim pe Domnul din toata inima pentru prilejul acesta atat de minunat care ne este dat de Insusi Domnul nostru iubit si de preaiubitii nostri frati care au primit un copil de la Domnul. In ziua aceasta ni se bucura inima pentru fericita ocazie pe care o avem []Slavit sa fie Domnul!Fratilor si surorilor! Slavim pe Domnul din toata inima pentru prilejul acesta atat de minunat care ne este dat de Insusi Domnul nostru iubit si de preaiubitii nostri frati care au primit un copil de la Domnul. In ziua aceasta ni se bucura inima pentru fericita ocazie pe care o avem de a ne vedea inca o data fetele si impreuna sa sarbatorim trecerea prin Taina Sfantului Botez a acestui copilas nou-nascut in lumea aceasta.

Dragii nostri fratii si surori! Sfantul Apostol Pavel vorbeste atat de luminos catre fratii din Roma despre Taina Sfantului Botez, intr-un anumit fel, in epistola sa catre Romani, la capitolul 6.

Gasim aici ca Taina Botezului este Taina prin care se intra intr-o viata noua (Rom 6, 4). i aceasta fie ca este vorba despre botezul care se face cand copilul e mic, fie ca este vorba despre botezul in moartea Domnului Iisus: Am un botez cu care trebuie sa fiu botezat, si cat de mult doresc sa se indeplineasca (Lc 12, 50).

Numai ca intr-un caz e vorba despre botezul care ni se face de catre oameni, cum s-a facut si Domnului Iisus, taierea imprejur a opta zi (Lc 2, 21-24), cand a fost adus in Templu; si mai este vorba despre un alt botez, pe care il face Duhul Domnului, adica un botez pe care Domnul Iisus il astepta si il dorea sa se indeplineasca mai repede (Lc 12, 50) botezul Crucii, botezul Jertfei, al Mortii, al Invierii. Despre botezul Duhului vorbeste asa de lamurit Sfantul Pavel la I Corinteni 12, 13; in capitolul 6 de la Romani etc. i acum sa vorbim despre Taina Botezului la copii.

Fratilor si surorilor! Taina aceasta a fost asezata de Dumnezeu prin Sfintii Parinti pentru un scop bine determinat, tocmai la inceputul intrarii intr-o viata noua. Sfintii Parinti, care au trait intr-o intimitate atat de sfanta, atat de stransa cu Dumnezeu, au avut o viziune atat de clara, prin Duhul, asupra vietii, asupra lumii duhovnicesti, asupra lucrurilor divine, incat tot ce ne-a ramas de la ei noi trebuie sa pastram cu cea mai adanca sfintenie si smerenie sfanta. tim ca, potrivit Cuvantului lui Dumnezeu, copiii sunt un dar de la Domnul , o mostenire de la El (Ps 127, 3; Isaia 8, 18). Fratilor, ce mare este taina aceasta!Cerul trimite un dar pamantului, Dumnezeu trimite un dar oamenilor! i ce dar este darul acesta! Un suflet viu care se intrupeaza intr-un corp de lut si devine un trimis al Cerului pentru pamant. Din Bratele lui Dumnezeu, vine in bratele unei mame.

Iata ce sunt copiii daruiti noua de Dumnezeu. Fratilor, sa privim prin Duhul impreuna la taina aceasta si sa ne patrundem mai bine, ca sa ne ridicam la intelesul si la viziunea Sfintilor Parinti.

Atunci cand Dumnezeu alege sufletul pe care sa-l trimita, stim ca il saruta si il binecuvanteaza, aratandu-i toate faptele bune in care trebuie sa umble, si apoi il trimite pe pamant. Dar in momentul cand el se naste, intra in contact cu lumea noua, cu lumea pamanteasca, cu noii parinti si cu potrivnicul cel mare, stapanitorul intunericului, adica intra in contact cu lumea cea rea, cea plina de primejdii si de temeri. i acum, sa privim mai real taina aceasta. Sa privim la Cerul deschis, la Domnul Dumnezeu impreuna cu sfintii Sai ingeri Sus, in timp ce pe pamant vedem o pereche de oameni care sunt viitorii parinti si o a treia persoana (nasii) care tin copilul in fata altarului, la biserica, in fata preotului Dar nu prea departe vom observa si o alta ceata de fapturi negre si inspaimantatoare, care stau intocmai ca niste fiare flamande care urmaresc prada.

Dumnezeu a daruit sufletul cel nevinovat celor doi parinti care [trebuie] sa l ingrijeasca si sa-l creasca pentru El. Dar imediat ce noul nascut apare pe lumea aceasta pamanteasca, mai-marele fapturilor negre, adica satana, isi strange de urgenta si el ingerii lui cei negri si le porunceste: A mai trimis Dumnezeu un suflet jos, la noi; mergeti si puneti stapanire pe el! Iata, fratilor, aici intra rostul divin al Tainei Botezului, asezata de Insusi Dumnezeu, prin Sfintii nostri Parinti, la intrarea in viata aceasta. Botezul acesta este un legamant si o fagaduinta, o chezasie pe care trebuie sa si-o ia o alta persoana nasul ca va fi parinte sufletesc, in fata preotului si in fata lui Dumnezeu, impreuna cu parintii copilului.

Pentru ca inca de la inceput, cand Dumnezeu ia sufletul copilului de la Sanul Sau si il incredinteaza celor doi parinti, El, Domnul, stie ca cel rau, satana, cauta sa puna stapanire pe acel suflet. De aceea a randuit Taina aceasta a sfantului Botez inca de la inceputul vietii noi. Pentru aceasta, persoana care se pune chezasa pentru sufletul copilului in fata lui Dumnezeu trebuie sa promita, sa se lege catre Dumnezeu de trei ori ca il va uni cu Hristos si ca il va lepada de satana.

Iata deci semnificatia Botezului, a acestei Taine, pentru sufletul noului venit pe lume pentru o misiune sfanta in slujba lui Dumnezeu.

O, parintilor! O, nasilor! Sa va cutremurati in fata acestei mari raspunderi pe care o avem cu totii care avem copii sau fini, pentru sufletele lor in fata lui Dumnezeu, Cel care ni i-a incredintat. Cat de puternic trebuie sa-i strangem la san, ca sa nu-i apuce leul care racneste pe pamant, lacom dupa suflete, stiind ca mai are putina vreme.

Sa nu uitam niciodata ca Dumnezeu i-a smuls de la Sanul Sau si ni i-a dat noua ca sa-i crestem pentru El. i nu numai parintii, ci si voi, nasilor, ce raspundere mare aveti in fata lui Dumnezeu pentru sufletele pentru care ati facut o juruinta in fata lui Dumnezeu si pentru care v-ati pus chezasi ca le veti uni cu Hristos pentru totdeauna. i ca le vom desparti si apara de satana tot pentru totdeauna!Inca o data, fratilor, iata ce mareata, sfanta si divina este Taina Botezului copiilor!Atatia dintre noi nu ne-am dat seama despre insemnatatea acestei Taine si o spun aici pentru ca sa ia aminte toti acei care mai spun ca botezul pentru copii mici nu este valabil si ca nu ar avea nici o importanta inaintea lui Dumnezeu.

Mai tarziu, dupa...