S-a intamplat in 23 februarie 1455: Data de publicare a Bibliei lui Gutenberg. Fara indoiala, Johann Gutenberg a fost omul care a marcat intreaga cultura si civilizatie, omul care ne-a daruit cartile asa cum le cunoastem astazi, parintele primei masini de tipar. Insa pentru lumea crestina, el are meritul de a fi tiparit pentru prima []The post S-a intamplat in 23 februarie 1455 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 23 februarie 1455 was first posted on februarie 23, 2021 at 12:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 februarie 1455: Data de publicare a Bibliei lui Gutenberg. Fara indoiala, Johann Gutenberg a fost omul care a marcat intreaga cultura si civilizatie, omul care ne-a daruit cartile asa cum le cunoastem astazi, parintele primei masini de tipar. Insa pentru lumea crestina, el are meritul de a fi tiparit pentru prima data cea mai valoroasa carte din lume: Biblia. La data de 23 februarie 1455 iesea de sub tipar prima carte tiparita cu litere mobile din Europa, Biblia, care, in mai putin de jumatate de secol, urma sa devina primul best-seller tiparit din lume, cu milioane de exemplare in circulatie. Biblia Gutenberg a fost prima carte tiparita din istoria Europei, dar se pare ca nu a fost si prima din istoria omenirii.

Mesterii chinezi au tiparit carti cu mult inainte, iar in anul 1355, in Coreea s-a tiparit pentru prima data Jikji, o colectie de invataturi budiste.

Gutenberg nu avea resursele necesare pentru a pune in miscare inventia sa, asa ca a fost nevoit sa se asocieze cu Johannes Fust.

Cu banii imprumutati de la acesta, a reusit sa-si duca aproape pana la capat proiectul de tiparire a cartilor. Cand totul era aproape gata, in anul 1455, Fust ii solicita rambursarea banilor.

Gutenberg este nevoit sa-i dea acestuia toate uneltele de tiparire si jumatate din Bibliile tiparite. Putin mai tarziu, Gutenberg incepe din nou sa tipareasca, dar se pare ca acest lucru nu i-a adus prea mare profit.. Istoricii estimeaza...