S-a întâmplat în 23 februarie 1271
S-a intamplat in 23 februarie 1271 was first posted on februarie 23, 2021 at 12:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 februarie 1271: Una dintre primele mentiuni documentare le orasului Brasov. Spunem una pentru ca, in mediul online s-a multiplicat , gresit, ca ar fi prima i multi preiau cu copy-paste fara a mai acorda atentie adevarului In 1235, abatele Fredericus din Hamborn a vizitat manastirile premonstratense din Transilvania consemnand in Catalogus Ninivensis si Diocesis cumaniae Corona alaturi de Villa Herrmani (Sibiu) in dioceza transilvana. Prima mentiune documentara certa a Brasovului s-a facut in anul 1235, desi mai multe agentii de presa anuntau si, inca mai persista in greseala, ca 23 februarie 1271 ar fi data de atestare a Brasovului. Istoricii confirma ca prima mentiune documentara certa a Brasovului s-a facut in anul 1235. Anul 1271 este legat de un document care atesta numele de Brasu (Brasov), dar in niciun caz nu se poate vorbi de o data precisa, cum ar fi 23 februarie, si nici ca acest an indica prima atestare a Brasovului. Unele cronici din secolul XVII indica drept an de intemeiere a orasului Brasov anul 1203. Desi majoritatea cercetatorilor au respins o asemenea datare, exista ipoteza potrivit careia copierea eronata a unor texte a dus la modificarea numeralului latin. Astfel, in loc de anul MCCIII(1203), ar fi trebuit scris MCCXIII, (adica 1213). Un X care a modificat 10 ani. Ipoteza mentionarii Brasovului la 1213 se bazeaza pe textul scrisorii episcopului Wilhelm al Transilvaniei trimisa in acel an catre cavalerii teutoni care mentioneaza locuitorii care plateau dijma Bisericii, identificati cu colonistii germani. De unde s-ar deduce ca este vorba de locuitorii Brasovului. Prima mentiune documentara certa a Brasovului dateaza din 1235. Sursa o reprezinta Catalogus Ninivensis din 1236-1241, editat abia in 1949 de catre Norbert Backmund.
Textul catalogului cuprinde lista manastirilor premonstratense din Transilvania si Ungaria.
In 1235, abatele Fredericus din Hamborn a vizitat manastirile premonstratense din Transilvania consemnand in catalog si Diocesis cumaniae Corona alaturi de Villa Herrmani (Sibiu) in dioceza transilvana. Practic, aceasta este prima atestare documentara a Brasovului, sub numele de Corona. Cercetatorii au descoperit la fundatia Corpului C al Liceului Johannes Honterus urmele unui asezamant religios din anii 1200. Asezamintul purta numele de Curtea Ecaterinei si era format dintr-o biserica si manastire de calugarite sau o casa de beguine, adica femei laice, vaduve, sau femei nemaritate intretinute de manastire.
Patroana acestor beguine era Sfanta Ecaterina, de unde si numele asezamantului.
Primele beguine se stie ca traiau in Flandra, Renania sau Valonia, regiuni de unde veneau si colonistii sasi din ara Barsei.
Aceasta manastire de calugarite si casa de beguine se aflau sub tutela calugarilor premonstratensi, abia dupa aceea trecand sub obladuirea congregatiei benedictine de la Manastirea Carta din zona Sibiului, fondata in 1202. Manastirile premonstratense erau ridicate in centre urbane importante. De aceea a fost infiintata in Brasov, cetate care cuprindea si Corona si era cel mai important centru urban din ara Barsei, avand caracterul unui civitas inca de la prima mentionare documentara.
Pe langa asezarile identificate inainte de venirea cavalerilor teutoni, adica Tampa, Blumana, prenghi, chei sau Valea Cetatii, Corona era ridicata in apropierea actualei Biserici Negre, ca o asezare a colonistilor germani. Denumirea vine, se pare, din cuvantul german Kron. Asezarea avea o basilica romanica a carei absida a fost descoperita mai tarziu sub pavimentul Bisericii Negre.
Pentru etimologia termenului de Corona au fost vehiculate mai multe variante. Una este legata de paraul Kronen care curgea pe Valea Tampei.
O alta varianta ia in considerare numele unei sfinte catolice, Corona iar alte variante merg pana la Cronos, zeul timpului Prima atestare a numelui Brasov apare intr-un document din 1252.
Este un act de donatie prin care regele maghiar Bela al IV-lea acorda lui Vicentiu, fiul secuiului Akadas mosia Terra Zek aflata intre Olt si Muntii Baraolt. Printre hotarele mosiei este mentionat Saxonum de Barasu, adica tinutul sasilor din Brasov.
Semnificatia numelui Barasu nu era insa aceea de orasul Brasov, ci aceea de tinut aflat sub jurisdictia orasului Brasov. Acest tinut se intindea pana la Olt si cuprindea 13 comune libere la care se adauga un civitas, adica orasul Brasov.
In secolele...