S-a intamplat in 25 februarie 1841: S-a nascut pictorul francez Pierre-Auguste Renoir. A fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator impreuna cu Claude Monet, Alfred Sisley si Paul C zanne al curentului impresionist. Denumit pe drept pictorul bucuriilor vietii , Renoir picteaza cu pasiune pana in ultima clipa a existentei sale . Pierre-Auguste Renoir []The post S-a intamplat in 25 februarie 1841 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 februarie 1841 was first posted on februarie 25, 2021 at 12:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 februarie 1841: S-a nascut pictorul francez Pierre-Auguste Renoir. A fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator impreuna cu Claude Monet, Alfred Sisley si Paul C zanne al curentului impresionist. Denumit pe drept pictorul bucuriilor vietii , Renoir picteaza cu pasiune pana in ultima clipa a existentei sale . Pierre-Auguste Renoir (n. Limoges d.2/3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai importanti pictori francezi, creator impreuna cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul C zanne al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, arta figurativa si portrete l-a indepartat mai tarziu de impresionism. Sub influenta lui Ingres, incepand din anul 1883, universul sau coloristic devine mai bland, picteaza trupuri feminine stralucitoare. Denumit pe drept pictorul bucuriilor vietii , Renoir picteaza cu pasiune pana in ultima clipa a existentei sale.

Inca din adolescenta lucreaza intr-o fabrica de sticlarie, in care a inceput sa picteze portelanuri fine. Concomitent, urmeaza o cursuri gratuite de desen si viziteaza des muzeul Luvru, pentru a studia lucrarile marilor pictori francezi si pentru a desena copiile celebrelor tablouri sau sculpturi de acolo. Acest lucru l-a ajutat ca la varsta de 19 ani sa fie angajat de muzeu pe post de copiator.

In anul 1862 a inceput sa studieze la Ecole des Beaux-Arts de la Paris, invatand tainele artei sub indrumarea lui Charles Gleyre. Aici este coleg cu alti tineri artisti precum Alfred Sisley, Fr d ric Bazille si Claude Monet, toti devenind in timp prieteni de nedespartit, iar mai tarziu fiindu-le apropiati si Camille Pissarro sau Paul C zanne. In anul 1864, Renoir prezinta la Salonul de la Paris, pictura Esmeralda , inspirata de un personaj din Notre-Dame de Paris , romanul Victor Hugo, iar in anul urmator, prezinta, la aceeasi expozitie, un portret a lui William Sisley, tatal bogat al artistului Alfred Sisley, prietenul sau.

In anul 1867, Renoir se muta alaturi de Monet in casa luxoasa a lui Bazille, unde cei trei pictori se dedica in totalitate lucrului cu pensula.

In acelasi an, Renoir o intalneste pe Lise Tr hot, o croitoreasa care a devenit modelul sau pentru picturi. Relatia dintre Pierre si Lise, nu a fost numai una profesionala, cei doi parcurgand si o aventura romantica, in urma careia, in 1870 se naste primul sau copil, pe nume Jeanne, pe care Renoir nu il recunoaste.

In anul 1870 isi satisface stagiul militar in armata franceza, fiind trimis pe front in razboiul franco-prusac, la o unitate de cavalerie. Acolo Renoir se imbolnaveste de dizenterie, insa bunul sau camarad, Bazille, cade in lupte, in luna noiembrie, aducand o profunda suferinta pentru artist. In anul urmator, Renoir se reintoarce de pe front, si alaturi de Edgar Degas, Pissarro, Monet si Cezanne decid sa isi deschida, pe cont propriu, in anul 1874. Acesta este considerat momentul primei expozitiii cu lucrari impresioniste, nu inainte ca acesti mari artisti sa infiinteze Societe d artistes . Expozitia avea sa fie un esec, nu si pentru Renoir,...