S-a intamplat in 25 februarie 1866: Debutul literar al lui Mihai Eminescu, in revista Familia din Oradea, cu poezia De-as avea . Prima poezie semnata de Eminescu a fost primita cu entuziasm de catre directorul revistei, Iosif Vulcan, care i-a si schimbat numele din Eminovici in Eminescu. Poate e bine sa spunem ca, pe atunci, revista []The post S-a intamplat in 25 februarie 1866 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 februarie 1866 was first posted on februarie 25, 2021 at 12:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 februarie 1866: Debutul literar al lui Mihai Eminescu, in revista Familia din Oradea, cu poezia De-as avea . Prima poezie semnata de Eminescu a fost primita cu entuziasm de catre directorul revistei, Iosif Vulcan, care i-a si schimbat numele din Eminovici in Eminescu. Poate e bine sa spunem ca, pe atunci, revista aparea la Budapesta Primele incercari de poezie ale lui Mihai Eminescu dateaza din ianuarie 1866, cand a debutat cu poezia La mormantul lui Aron Pumnul , pe care a semnat-o M. Eminovici, inchinata memoriei profesorului sau si aparuta in brosura scoasa la moartea acestuia, Lacramioarele invataceilor gimnaziasti den Cernauti la mormantul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul .

In acelasi an incepe colaborarea la revista Familia , din Pesta, a lui Iosif Vulcan, care are meritul de a-l fi descoperit pe viitorul mare poet. Adevaratul debut in poezie are loc la 25 februarie 1866, la varsta de 16 ani,in nr. 6/1866 (25 febr.-9 martIie) al revistei, cand directorul acesteia ii va publica prima poezie, De-as avea . La inceputul anului 1866, Iosif Vulcan primea la redactia revistei Familia , aflata si ea la primele aparitii, o scrisoare insotita de cateva poezii ale unui elev din Cernauti. Autorul, care se numea Mihail Eminovici si se recomandase ca fiind elev privatist la gimnaziul din oras, ruga a i se publica in revista primele sale incercari poetice. Placut surprins de talentul tanarului de numai 16 ani, Vulcan ii publica una dintre poeziile trimise, De-as avea , in numarul 6, insotita de o nota plina de generozitate si de incurajare: Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale incercari poetice tramise noua ne-a surprins placut . De asemenea, la Posta redactiei ii comunica urmatorul mesaj, care tradeaza impresia placuta ce i-a facut-o poezia, dar si dorinta de a continua colaborarea: Cernauti. M.

E. i corespundinte am primi cu bucurie. Va fi avut insa o tresarire cand, in dreptul numelui, a vazut trecut Eminescu si nu Eminovici, asa cum se semnase el. Ce se intamplase?Parandu-i-se ca nu are o rezonanta clar romaneasca, Vulcan si-a luat permisiunea de a-l romaniza, transformandu-l in Eminescu, fara a-i da niciun fel de explicatii. Dupa o...