In Ziua Judecatii celei mari, nimeni nu va avea cuvant de dezvinovatire, de necunoastere a voii Sale, care este sfintirea vietii, de necunoastere a Dumnezeirii Sale, caci toate cele necesare ne sunt aratate in Sfantul Cuvant, prin comuniune directa cu Fiul in Care Tatal a binevoit. i prin Duhul Sfant Care ne conduce la Fiul. []In Ziua Judecatii celei mari, nimeni nu va avea cuvant de dezvinovatire, de necunoastere a voii Sale, care este sfintirea vietii, de necunoastere a Dumnezeirii Sale, caci toate cele necesare ne sunt aratate in Sfantul Cuvant, prin comuniune directa cu Fiul in Care Tatal a binevoit. i prin Duhul Sfant Care ne conduce la Fiul.

Chiar su biserica din mijlocul satului si crucea din turn sau din clopotnita bisericii fi-vor marturii impotriva celor ce nu i-a interesat existenta lor. Noi Il cunoastem pe Dumnezeu din maretia faptelor Sale: Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria (Ps 18, 1). Cele nevazute ale lui Dumnezeu se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnicia Lui, vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca cei necredinciosi sa fie fara cuvant de aparare; caci, cunoscand pe Dumnezeu, nu L-au slavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ca s-au ratacit in gandurile lor si in inima lor cea nesocotita s-au intunecat (Rom 1, 20-21). Cel ce singur are nemurire si locuieste intru lumina neapropiata, pe care nu L-a vazut nimeni dintre oameni nici nu poate sa-L vada, a Caruia este cinstea si puterea vesnica. Amin (I Tim 6, 16).

Il cunoastem pe Dumnezeu si din raporturile Sale cu creatia Sa. Aceasta parte o gasim presarata in toata Sf. Scriptura a Vechiului si Noului Testament, prin raporturile directe cu Fiul cel Intrupat, Domnul Iisus Hristos (cf. In 1, 18; I In 4, 9).

Citind Sfanta Carte, descoperim la Dumnezeu trei insu-siri, si anume:a). Insusiri naturale,b). Insusiri rationale sau intelectuale sic). Insusiri morale.

Aceste insusiri le intalnim in toata Sfanta Scriptura si in scrierile Sfintilor Parinti. Dumnezeu este singura Fiinta Care Isi are existenta prin Sine si din Sine. i toate si fiecare la randul sau, numai din El.

Dumnezeu este Duh absolut, nelimitat in timp sau spatiu (cf. I Tim 1, 17; In 6, 45-47; 4, 24), si aceasta ne indica spi-ritualitatea sa.

Dumnezeu este nemarginit, absolut si atotprezent (cf. I Tim 1, 17).

Dumnezeu nu are o cauza afara de Sine.

Dumnezeu este plinatatea fiintei, a vietii.

Dumnezeu conditioneaza existenta tuturor celor vazute si nevazute.

Dumnezeu are independenta absoluta.

Dumnezeu Se infatiseaza inaintea lui Moise, zicandu-i: Eu sunt cel ce sunt . i adauga: Vei raspunde fiilor lui Israel astfel: Cel ce se numeste Eu sunt m-a trimis la voi (Ies 14). Voi sunteti martorii Mei zice Domnul voi si robul Meu pe care l-am ales, ca sa stiti, ca sa Ma credeti si sa intelegeti ca Eu sunt; Inainte de Mine n-a fost facut nici un Dumnezeu si dupa Mine nu va fi; Eu, Eu sunt Domnul, si afara de Mine nu este nici un Mantuitor! (Is 43, 10-11). Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul zice Domnul Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic (Apoc 1, 8). Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, Inceputul si Sfarsitul (Apoc 22, 15).

In scrierile Sfintilor Parinti, Origen spune ca Dumnezeu este Izvorul din Care isi ia inceputul tot ce exista. Scriitorii Sfintelor Scripturi ne spun despre spiritualitatea lui Dumnezeu ca Duh este Dumnezeu si cei ce i se inchina trebuie sa I se inchine in duh si in adevar (In 4, 24). Domnul este Duh, si unde este Duhul Domnului acolo este libertate (II Cor 3, 17). Apoi, daca am avut pe parintii nostri dupa trup, care sa ne certe si ne sfiam de ei, oare nu ne vom supune cu atat mai vartos Tatalui Duhurilor ca sa avem viata? (Evr 12, 9).

Ingerii sunt duhuri. Omul este compus din doua elemente: trup si suflet; materie si spirit sau duh. i ambele-i sunt limitate. Sufletul este nemuritor ca Dumnezeu Care l-a dat. Zice Sfantul Ilarie ca Dumnezeu este pretutindeni prezent si este intreg in fiecare punct al Universului. Aceasta ne indica atotprezenta Sa.

Ce ne spune Sf. Scriptura. Dumnezeu Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini, nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate (Fapte 17, 24-25).

Asa vorbeste Domnul: Cerul este scaunul Meu de domnie, si pamantul este asternutul picioarelor Mele! Ce casa ati putea voi sa-Mi ziditi si ce loc Mi-ati putea da voi ca locuinta? (Is 66, 1).

Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la Fata Ta unde voi fugi? De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi pogori in iad, de fata esti. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginile marii, si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta (Psalm 138, 7-10).

Dumnezeu este atottiitor, El este prezent in lume prin puterea lucrarilor Sale, puterea de a I se supune toate, prin harul Sau nemuritor, prin Cuvant, prin Sfanta Euharistie, prin Biserica Domnului Iisus Hristos statornicita in lume de Duhul Sfant.

Dumnezeu este vesnic viu. El fiinteaza vesnicia. Prin El si in El se innoiesc si se fericesc vesnic toate fapturile si intreaga creatie. Sa citim in Sfanta Carte: Doamne, scapare Te-ai facut noua in neam si in neam. Mai inainte de ce s-au facut muntii si s-a zidit pamantul si lumea, din veac si pana in veac esti Tu (Ps 89, 1-2). i aceasta una sa nu va ramana ascunsa, iubitilor, ca o singura zi inaintea Domnului este ca o mie de ani, si o mie de ani ca o zi (II Pt 3, 8). Iar sfatul Domnului ramane in veac, gandurile inimii lui din neam in neam (Ps 32, 11). Eu am facut pamantul si am facut pe om pe el; Eu, cu mainile Mele, am facut cerurile si am asezat toata ostirea lor (Is 45, 12).

Dumnezeu este neschimbator. El nu se schimba niciodata. i aceasta neschimbare a Sa este vesnica, dupa cum citim: Dintru inceput Tu, Doamne, pamantul l-ai intemeiat si lucrul mainilor Tale sunt cerurile. Acelea vor pieri, iar Tu vei ramane si toti ca o haina se vor invechi si ca un vesmant ii vei schimba si se vor schimba. Dar Tu acelasi esti si anii Tai nu se vor imputina (Ps 101, 25-28). Toata darea cea buna si tot darul cel desavarsit de Sus sunt, pogorandu-se de la Parintele Luminilor, la Care nu este schimbare sau umbra de mutare (Iac 1, 17).

Dumnezeu este atotputernic. Atotputernicia Lui tine in vecii vecilor.

Cand Avraam era in varsta de nouazeci si noua de ani, Domnul i S-a aratat si i-a zis: Eu sunt Domnul Dumnezeul Cel Atotputernic. Umbla inaintea Mea si fii fara prihana (Fac 17, 1). Iov a raspuns Domnului si a zis: tiu ca Tu poti totul si ca nimic nu poate sta impotriva gandurilor Tale (Iov 42, 1-2).

Psalmistul a zis: Sa se teama de Tine tot pamantul si de El sa se cutremure toti locuitorii lumii. Ca El a zis si s-au facut, El a poruncit si s-au zidit (Ps 32, 8-9). Domnul Iisus a zis: Cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu (Lc 18,...